Los bericht bekijken
Oud 20 maart 2017, 09:18   #64
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 24.314
Standaard 8 % toename sterftegevallen door luchtvervuiling

LEZ zijn dus dringend nodig...:

Citaat:
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170316_0...luchtkwaliteit


Expert Frank Fierens toont de grafiek met uiterst rechts de hoge fijnstofwaarden van de huidige winter.
Foto: Karel Hemerijckx

17/03/2017

TOENAME VAN OVERLIJDENS DOOR SLECHTE LUCHTKWALITEIT

HASSELT - Tijdens de voorbije winter zijn de concentraties fijnstof in België van de hoogste geweest sinds vier jaar. Dat heeft alles te maken met het droge weer deze winter. De hoge luchtverontreiniging verklaart voor een deel ook de gestegen sterftecijfers van de voorbije maanden.

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid zijn er dit jaar tussen 2 januari en 19 februari 18.778 sterfgevallen geweest in ons land. Op basis van de sterftecijfers van de laatste vijf jaar, is dat 20 procent of 3.142 sterfgevallen meer dan gemiddeld. Een significant verschil dat onder meer wordt toegeschreven aan de griepepidemie die deze winter 250.000 Belgen trof. Maar ook de koude temperaturen en luchtvervuiling zorgden dus voor vervroegde sterfte. Begin februari was er nationaal smogalarm.

“Voor deze winter kunnen we nog geen cijfer geven, maar onderzoek van vergelijkbare periodes met hoge luchtverontreiniging leert dat het aantal sterfgevallen daardoor met 8 procent toeneemt”, zegt milieu-epidemioloog Tim Nawrot van de UHasselt. “Die stijging komt louter door de luchtvervuiling en staat los van de gevolgen van de griepepidemie of sterfte als gevolg van heel koude dagen.”

Droogste in dertig jaar

Op het druk bijgewoond Wetenschapscafé woensdagavond van de UHasselt bevestigde luchtvervuilingsexpert Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu de slechte cijfers voor de voorbije winter. “De laatste jaren dalen de gemiddelde concentraties fijnstof. Ook de pieken nemen af.

Maar tijdens de huidige winter hebben we de hoogste concentraties opgetekend sinds vier jaar. Het weer heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. We hadden normale temperaturen maar de winter 2016-2017 was de droogste in dertig jaar. Die droogte is de verklaring dat er zoveel fijnstof in de lucht zat. In natte periodes krijgen we zuivere oceaanlucht over ons land.”

De veroorzakers van fijnstof zijn wij allemaal: huishoudens, industrie, landbouw en verkeer. Bekende boosdoeners zijn houtkachels en dieselwagens. Een houtgestookte open haard zorgt bijvoorbeeld voor dertig keer meer fijnstof dan een pelletkachel. Maar een pelletkachel stoot dan weer 150 keer meer fijnstof uit dan een verwarming op aardgas. Als het van de specialisten afhangt, komt er een verbod op dieselwagens en oude houtkachels.

Normen

Wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk bewezen dat fijnstof in de lucht ons leven kan verkorten met 7 tot 12 maanden. Volgens professor Nawrot zijn de effecten van luchtverontreiniging op onze gezondheid een feit. “Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoort luchtverontreiniging tot de eerste groep van kankerverwekkende stoffen. De WHO-normen halen we niet.De EU-normen wel, maar die zijn niet ambitieus genoeg om ons te beschermen. In de normen zou men vooral ook rekening moeten houden met de gevoelige periodes in een mensenleven: ouderen, zwangere vrouwen, pasgeboren, longpatiënten.”

Voor mucoviscidose-patiënten heeft een beperkte stijging van de concentraties fijnstof al onmiddellijk een effect. Ook de relatie met cardiovasculaire ziekten is bewezen. Mensen met dichtgeslibde bloedvaten krijgen sneller een hartinfarct. Veroudering verloopt sneller bij mensen die meer aan luchtvervuiling zijn blootgesteld. Er zijn ook effecten op de cognitieve ontwikkeling. Fijnstof dringt niet alleen in de longen binnen, de kleinste deeltjes bereiken ook de bloedbanen en via de neus bereikt het fijnstof ook onze hersenen.

PVDA meet piekconcentraties van fijnstof aan kleuterscholen Runkst

PVDA meet piekconcentraties van fijnstof aan kleuterscholen Runkst
“Er zijn begin februari hallucinante fijnstofwaarden opgetekend aan de kleuterscholen in het Hasseltse Runkst.” Het was een opmerkelijke tussenkomst woensdagavond tijdens het Wetenschapscafé van PVDA’er Jos Dylst. De partij heeft zelf een meettoestel (foto) voor fijnstof aangekocht en is in Hasselt en Genk op pad om fijnstof te meten.

In Runkst zijn er vorige maand metingen gebeurd aan de scholen De Krullevaar, De Boomgaard en Dalton 1. Op 9 februari zijn er piekwaarden gemeten boven de 200 microgram PM2,5 per kubieke meter. Later op de maand lagen de waarden op 20 en nog later op 5. De WHO-advieswaarde ligt op 10 µg/m³ per jaar.

“Dergelijke hoge piekmetingen tijdens periodes van het smogalarm verbazen me niet”, reageert professor Nawrot. “Het is dan windstil en het fijnstof blijft hangen, zelfs in het Nationaal Park. Je moet dus een beetje oppassen met metingen tijdens smogdagen. Anderzijds zou ik crèches, scholen of bejaardentehuizen niet langs een drukke weg zetten, want gemiddeld zijn daar de concentraties op gewone dagen ook hoger.”

Meetstations

PVDA wil met de metingen meer aandacht krijgen voor de problematiek van het fijnstof. “We willen meetstations aan scholen en woonwijken in Hasselt”, zegt voorzitter Kim De Witte. “We willen ook meer investeringen in het openbaar vervoer, meer betaalbare woningen in de stad en minder citymarketing. Hasselt trekt als winkelcentrum veel extra verkeer aan.” Op 2 april organiseert PVDA een fietstocht met stofmaskers in Hasselt.
En niet alleen de mensen lijden/sterven eronder ook de dieren:

Citaat:
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170302_0...-koeiensterfte

Luchtvervuiling veroorzaakt hogere koeiensterfte
02/03/2017 om 18:10 | Bron: BELGA

Luchtvervuiling veroorzaakt hogere koeiensterfte

HASSELT - Milieu-epidemioloog Bianca Cox van de UHasselt heeft ondervonden dat er meer koeien sterven als de waarde van ozon, stikstofdioxide en fijn stof in de lucht hoger is. “Dat bevestigt de bevindingen die aangetoond zijn bij onderzoeken met luchtvervuiling bij mensen”, zegt ze.
Luchtvervuiling en welke effecten dat heeft op onze gezondheid, het onderwerp is al vaak de revue gepasseerd in wetenschappelijke onderzoeken. Het onderzoek van dr. Bianca Cox is daarentegen minder alledaags. “Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van luchtvervuiling op koeien, omdat die dieren niet onderhevig zijn aan andere oorzaken die de gezondheid kunnen schaden, zoals roken, ongezonde voeding of alcohol”, zegt dr. Cox. “Dus die effecten kunnen al uitgesloten worden op de sterfte van de dieren, terwijl dat bij mensen niet mogelijk is.”

Uit haar onderzoek blijkt dat bij de stijging van zowel ozon, stikstofdioxide en fijn stof, allemaal bijdragers aan de luchtvervuiling, ook de sterfte van de koeien steeg. “Het grootste effect kregen we bij de meting van de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht”, aldus dr. Cox. “Op dagen dat er 10 microgram meer stikstofdioxide in de lucht was dan normaal, merkten we een stijging van 9,4 procent op bij de koeiensterfte. Bij ozon en fijn stof lag het percentage lager, maar was er toch ook een stijging van het aantal sterftes bij de koeien te merken.”

De cijfers uit het onderzoek van dr. Cox veralgemenen naar de sterfte bij mensen door luchtvervuiling, is een te grote stap. Maar het onderzoek heeft wel een aspect dat in haar voordeel speelt. “In de zomer waren de effecten van luchtvervuiling veel groter op de koeien”, aldus nog dr. Cox. “Dat komt waarschijnlijk omdat de koeien dan buiten in de wei stonden. In de winter waren de effecten veel kleiner, omdat ze toen op stal stonden en luchtvervuiling dus geen werking had op de dieren. We kunnen dus wel besluiten dat luchtvervuiling een negatief effect heeft op koeien en concluderen dat dat dus ook het geval is bij mensen.”
Micele is offline   Met citaat antwoorden