Los bericht bekijken
Oud 31 maart 2017, 19:10   #5775
JeeBee
Minister
 
JeeBee's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 februari 2009
Berichten: 3.713
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Adrian M Bekijk bericht
De kleintjes kunnen gemist worden, geen ervaring toch?
Wel, de Belgische Krijgsmacht is gespecialiseerd in para inzet
Zou me niet verbazen als para inzet - Belgische + NL krijgsmacht - na WOII meer voorgekomen zou kunnen zijn dan Franse inzet
Ik zal er eens wat ervaringen uit de praktijk aan toe voegen.

Op een bepaald ogenblik waren de Belgische F-16 van een (tijdelijk) hogere standaard dan de Amerikaanse tijdens het MLU programma. Toen is het gebeurd dat Belgische piloten de leiding kregen over formaties van Amerikaanse vliegers. Hoogst uitzonderlijk. En het zegt iets over de toegevoegde waarde (en de waardering daarvoor van de groten) van de 'kleintjes'.

En dan nog iets uit de oude doos. Smaldeeluitwisselingen zijn een jaarlijks verschijnsel waarbij gedurende een tiental dagen een aantal piloten en vliegtuigen afgedeeld worden ergens binnen Navo verband in een buitenlands smaldeel om samen te oefenen en gegevens uit te wisselen en zo bij te leren. Zo heb ik uitwisselingen meegemaakt in Kleine Brogel met Franse eenheden en ook ter plaatse in Frankrijk ten tijde dat de Fransen eigenlijk niet meer militair geïntegreerd waren in de Navo, remember de grandeur van de Gaulle. Wel wat waren die Franse jongens hongerig om onze taktieken te leren kennen, en wat liepen ze hopeloos achter. Een staaltje van 'onafhankelijkheid' dat Gwylan zeker zal kunnen waarderen. Niemand van de 'grote' Europese staten is in staat onhafhankelijk én goed te zijn. Het ene of het andere.

En, om verder te gaan, zoals dat onder jongens gaat wordt en dan wel eens wat gepraat waar eigenlijk zou moeten worden over gezwegen, ook over de fameuze 'force de frappe' - die alweer volgens Gwylan - sterk genoeg staat om de wereld af te schrikken. Kan zijn, maar de kracht van hun tactische wapens waar het toen over ging, ach, ach, ach, uit de kluiten gewassen voetzoekertjes vergeleken met de Amerikaanse tegenhangers waarvan we toch een en ander wisten.

Noch in kracht, noch in aantal een serieuze bedreiging, wel een afschrikmiddel. Maar pertinent geen bedreiging, alleen de zekerheid zelf totaal van de aardbodem te worden geveegd wanneer het eigen blaffen zou overgaan in bijten. Een tijger die in eigen staart bijt.
__________________
Fortuna favet fortibus

Laatst gewijzigd door JeeBee : 31 maart 2017 om 19:26.
JeeBee is offline   Met citaat antwoorden