Los bericht bekijken
Oud 6 oktober 2017, 13:40   #70
Het Oosten
Secretaris-Generaal VN
 
Het Oosten's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 juli 2010
Berichten: 26.992
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Het Oosten Bekijk bericht
Ja dat had ik wel door.

Natuurlijk zijn het de vrouwen die baren. Ik begrijp deze (uw) opmerking niet. Misschien hebt u weet van vrouwelijke eunuchen. Deze zijn mij vooralsnog onbekend. Neen, ik denk dat (maar helemaal zeker ben ik niet) dat 'eunuchos' gewoon slaat op mannen. En zeker als woord in de Griekse tekst mannelijk meervoud is. Ik zal het eens opzoeken en proberen te vinden in de Sinaïticus.

Alvast een weetje:
Een eunuch is een man die gecastreerd is. De bekendste eunuch uit de Bijbel is de Ethiopische ‘kamerling’ (Hand. 8:27-29).

Een eunuch is naar de oorspronkelijke en letterlijke betekenis een ‘bedbewaker’. Het Griekse woord eunouchus (Lat. Eunuchus) is een samenstelling van eune, bed, en echo, in bewaring hebben. Zo’n bedbewaker was een dienaar en opzichter van de vrouwen in een Oosters harem (vrouwenverblijf). De vrouwenoppasser moest een gecastreerde man, een gesnedene zijn. Vandaar de synoniemen van eunuch: gesnedene, ontmande.

Heb het even opgezocht. In de Codex Sinaïticus staat ευνου. Het werkwoord εὐνουχίζω bestaat ook en betekent wel degelijk ontmannen of castreren, van iemand een eunuch maken.

En nu is inderdaad de vraag: wat betekent het wanneer Jezus zegt dat sommigen zich (hebben) laten ontmannen voor het Koninkrijk der Hemelen ? Het kan zowel letterlijk als figuurlijk zijn. Echter nergens vinden we enige allusie in vroeg-christelijke bronnen dat Jezus een eunuch zou zijn geweest.

Laatst gewijzigd door Het Oosten : 6 oktober 2017 om 14:09.
Het Oosten is offline   Met citaat antwoorden