Los bericht bekijken
Oud 6 oktober 2017, 19:07   #75
Aton
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 28 september 2012
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 7.046
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Het Oosten Bekijk bericht
Dat zei ik u al: dit weet ik niet. Ik weet wel dat in de zeer vroege periode van en bij de Christus-aanhangers, het als het ware krioelde van verschillende groepjes die allemaal zowat hun eigen interpretatie hadden van 'de Christus'. En daar waren er natuurlijk een hele hoop gnostische groeperingen bij. Maar niet allemaal.
Zolang je dit niet weet gaat je wel wat zaken door elkaar halen. Wat er voor de val Jeruzalem bestond waren fundamentalistisch joden uit zowat alle strekkingen die ijverden voor een vrij joods Rijk (het Rijk Gods ). Daarom zagen ze ook uit naar een messiasen nog liefst een netse ( tak ) uit de stamboom van David. Dit waren aanvankelijk de "christenen " ( chrestus=gezalfde= messias ). Jezus riep het volk op de Torah strikt na te leven omdat dit de voorwaarde was om hun land vrij van bezetting te krijgen. ( Matt.5 : 17-19 )
Deze beweging heeft men tijdens deze Joodse Oorlog zo goed als uitgemoord, de archieven vernietigd en Jeruzalem half afgebroken. Kort daarop schrijft Marcus zijn ( klaag-) evangelie. Uit deze tragedie ontwikkeld zich een gnostisch mysterieverhaal zoals er toe reeds meerdere waren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mysteriecultus . Op het eind van de 3e eeuw heeft men ( de zo genaamde kerkvaders ( spindokters ) in opdracht van de keizer uit de wildgroei van deze joods-gnostische scholen een godsdienst ontwikkeld ( huidige christenen ), maar niks meer vandoen heeft met de oorspronkelijke volgelingen van Jezus.
Dit in het kort mijn conclusie.
Aton is offline   Met citaat antwoorden