Los bericht bekijken
Oud 6 oktober 2017, 20:03   #77
Het Oosten
Secretaris-Generaal VN
 
Het Oosten's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 juli 2010
Berichten: 26.698
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Aton Bekijk bericht
Zolang je dit niet weet gaat je wel wat zaken door elkaar halen. Wat er voor de val Jeruzalem bestond waren fundamentalistisch joden uit zowat alle strekkingen die ijverden voor een vrij joods Rijk (het Rijk Gods ). Daarom zagen ze ook uit naar een messiasen nog liefst een netse ( tak ) uit de stamboom van David. Dit waren aanvankelijk de "christenen " ( chrestus=gezalfde= messias ). Jezus riep het volk op de Torah strikt na te leven omdat dit de voorwaarde was om hun land vrij van bezetting te krijgen. ( Matt.5 : 17-19 )
Deze beweging heeft men tijdens deze Joodse Oorlog zo goed als uitgemoord, de archieven vernietigd en Jeruzalem half afgebroken. Kort daarop schrijft Marcus zijn ( klaag-) evangelie. Uit deze tragedie ontwikkeld zich een gnostisch mysterieverhaal zoals er toe reeds meerdere waren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mysteriecultus . Op het eind van de 3e eeuw heeft men ( de zo genaamde kerkvaders ( spindokters ) in opdracht van de keizer uit de wildgroei van deze joods-gnostische scholen een godsdienst ontwikkeld ( huidige christenen ), maar niks meer vandoen heeft met de oorspronkelijke volgelingen van Jezus.
Dit in het kort mijn conclusie.
Het is een aanlokkelijke theorie en zeker niet onmogelijk. Maar we hebben te weinig bewijsmateriaal hiervoor. Flavius Josephus meldt hier niets over. Tenminste niet in de versie die wij kennen. En in de Slavonische versie wordt Jezus al gegrepen als opstandeling lang vóór de val van Jeruzalem.
Het Oosten is offline   Met citaat antwoorden