Los bericht bekijken
Oud 7 oktober 2017, 00:39   #46
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 81.290
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hoomer Bekijk bericht
Het mag, maar zelfs moest het niet mogen zou ik toch steeds een reserve sleutel in mijn bezit houden. Heb eens huurders gehad die met de noorderzon verdwenen waren, als je dan veiligheidssloten hebt en geen sleutel ben je wel gezien.
Wie gaat de huisbaas controleren op het bezit van een reservesleutel van het huis dat hij verhuurt?
Waarmee ik niet gezegd heb dat de eigenaar ongevraagd zijn eigendom mag betreden als het verhuurd is. Het lijkt me anderzijds logisch dat de eigenaar in geval van geur, geluid, vocht en andere overlast de woning moet binnengelaten worden om te controleren of de klachten gegrond zijn. Hij mag ook nagaan of het pand als een zorgzame huisvader onderhouden wordt. Dat er geen schapen geslacht worden in de badkamer dus.

Citaat:
Een verhuurder mag ter plaatse controleren of zijn huurder het pand goed onderhoudt. Maar hij moet zich daarbij wel aan regels houden.

Steeds meer huurcontracten vermelden zwart op wit dat de verhuurder een ‘bezoekrecht’ heeft. Gewoon om de huurder daaraan te herinneren. Een voorbeeld van een diplomatische formulering die evenwel niets aan de verbeelding overlaat: ‘De verhuurder mag een afspraak maken met de huurder om te controleren of die zijn verplichtingen nakomt of om het pand te laten bezoeken door een vastgoedprofessional, makelaar, agent, aannemer, architect, enzovoort. Hij moet daarbij wel rekening houden met het privéleven van de huurder. Hij moet zijn recht te goeder trouw en slechts in beperkte mate uitoefenen. Hij mag het pand echter minstens één keer per jaar bezoeken.’

Dat is een interessante formulering omdat ze de redenen vermeldt die een bezoek van de verhuurder rechtvaardigen. Naast de vanzelfsprekende redenen - om vast te stellen of er werken of herstellingen moeten worden uitgevoerd, het bezoek van nieuwe kandidaat-huurders - heeft de verhuurder dus het recht de staat van het pand te controleren en na te gaan of de huurder de woning goed onderhoudt.

De verhuurder wordt niet geacht sleutels van de verhuurde woning te bezitten. Hoewel de wet dat niet uitdrukkelijk verbiedt, mag hij er slechts sleutels van bezitten als de huurder daarmee akkoord gaat. En als de huurder nieuwe sloten laat plaatsen, is die ook niet verplicht een exemplaar van de nieuwe sleutel aan zijn huisbaas te bezorgen.

Maar bij problemen die dringende actie vereisen, moet de verhuurder wel toegang tot de woonst kunnen krijgen, zelfs als de huurder afwezig is. Stel bijvoorbeeld dat de waterleiding springt wanneer de huurder met vakantie is. Dan is het ook in zijn belang dat er snel wordt ingegrepen. Anders draait hij zelf op voor de schade die daarvan het gevolg is, en mogelijk zelfs voor de herstellingskosten van de deur die opengebroken moest worden.

De verhuurder behoudt dus het best een sleutel van de voordeur. Maar wat als de huurder dat absoluut niet wil? Dan raadt het Nationaal Eigenaarssyndicaat aan dat de verhuurder de sleutel bewaart in een verzegelde omslag met de handtekening van de huurder op de sluiting op de achterzijde. Maar het belooft niet veel goeds als eigenaar en huurder tot zulke drastische maatregelen overgaan.
Bron:
De Tijd
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden