Los bericht bekijken
Oud 7 oktober 2017, 13:40   #40606
edwin2
Europees Commissaris
 
edwin2's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 januari 2011
Locatie: Het Graafschap Holland
Berichten: 7.203
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jacob Van Artevelde Bekijk bericht
Ze namen de vrijheid van kulturele genocide te plegen:
De Britse machthebbers vestigden het Engels als de enige officiële taal van Ierland. De verboden katholieke kerk steunde het Iers aanvankelijk door de zielzorg vanaf het Europese vasteland te laten bedrijven met daar opgeleide Ierssprekende missionarissen, als regel vluchtelingen die als dienaren van vreemde staatsmachten in Ierland werden vervolgd, maar toen de Britse overheid de rooms-katholieke kerk na 1800 weer erkende, ging zij het Engels steunen omdat zij daarmee haar positie in het gehele Verenigd Koninkrijk dacht te kunnen versterken.
Tot overmaat van ramp zag de Ierse nationalistenleider Dónall Ó Conaill (Daniel O'Connell) geen toekomst voor het Iers, en zette hij in op de Engelssprekende stedelingen, met name die in Dublin, omdat hij de weg naar autonomie van Ierland alleen geplaveid zag via een moderne Engelstalige generatie en het parlement in Londen.
Op dat moment was het Iers nog altijd de meest gesproken taal in Ierland. Toen rond 1830 de algemene leerplicht werd ingevoerd, werd ook het Engels voorgeschreven als de enige onderwijstaal. Ook ouders die zelf geen woord Engels spraken, vroegen onderwijzers hun kinderen te straffen als ze op school Iers gebruikten.
Sindsdien halveerde per generatie het aantal Ierstaligen en verschoof de grens tussen uitsluitend Engelstalige en tweetalige/Ierstalige gebieden steeds meer naar het westen.


Een zeer schrijnend verhaal.....
https://nl.wikipedia.org/wiki/Iers
Denk dat niet de Britten de hoofdschuldige zijn voor de decimering van het aantal moedertaal sprekers maar de Ieren zelf. Nog steeds is er weerstand tegen de Ierse taal binnen Ierland zelf. Na de onafhankelijkheid is Iers als eerste taal uitgeroepen, maar de meesten spreken het slecht of niet, ondanks dat iedereen op school les krijgt in de Ierse taal. De Ierse taal is verworden tot een soort folklore met een groen randje. Best wel zonde van zo'n mooie taal!
__________________
Ní neart go cur le chéile!
edwin2 is offline   Met citaat antwoorden