Los bericht bekijken
Oud 28 december 2004, 22:48   #1
ugur.pekdemir
Vreemdeling
 
Geregistreerd: 28 december 2004
Berichten: 18
Standaard Turkije verdient beter lot

[font=Arial][size=2]Turkije verdient beter lot[/size][/font]
[font=Arial][size=2]
[/size][/font][font=Arial]Gepubliceerd in de Volkskrant van 15 december 2004[/font]
[size=2]



[font=Arial][size=2]In de behandeling van de Turkse aanvraag van het lidmaatschap van de EU worden de regels steeds weer gewijzigd. Spoort dat met de Europese waarden, vraagt [/size][size=2]Uğur Pekdemir.[/size][/font]

[size=2][font=Arial]Naarmate 17 december dichterbij komt, de dag dat de 25 lidstaten van de Europese Unie moeten besluiten of de onderhandelingen met Turkije kunnen beginnen, verhardt de toon. EU-voorzitter Nederland wil aanvullende voorwaarden stellen aan de onder;handelingen. Is het meten met twee maten een Europese waarde?
Turkije vroeg in 1987 het EU-lidmaatschap aan. Eind 1997 besloot de Europese top in Luxemburg dat verzoek nog niet te honoreren. Twee jaar later, tijdens een top in Helsinki, pasten de regeringsleiders hun oordeel aan, en werd Turkije alsnog bestempeld tot kandidaatlid van de Unie. Jongstleden oktober stelde de Europese Commissie vast dat Turkije voldoet aan de voorwaarden voor het lidmaatschap. Nu moeten de regeringsleiders uitsluitsel geven over de vraag wanneer Turkije daadwerkelijk kan toetreden.
Vanuit verschillende landen worden echter nieuwe bezwaren tegen het Turkse lidmaatschap te berde gebracht. Waarom worden de spelregels steeds aangepast? Eerst gold dat Turkije, net als ieder ander land, aan de economische en politieke criteria moest voldoen. Na veertig jaar in de wachtkamer kwam in 1997 een douane-unie tussen Turkije en de EU tot stand. Turkije voldeed toen aan de economische toelatingscriteria. Vervolgens moest worden gewerkt aan de politieke criteria. Dat leidde er toe dat in Kopenhagen in 2002 aanvullende eisen werden gesteld.
Het is opvallend dat naarmate 17 december naderbij komt allerlei argumenten tegen toetreding uit de hoge hoed worden getoverd. Ook beklemtonen enkele Europese ministers nu dat Turkije niet past in de 'Europese christelijke waardengemeenschap'.
De afgelopen jaren heeft Turkije veel vooruitgang heeft geboekt op het gebied van democratisering en de rechten van de mens. De doodstraf werd afgeschaft, er kwam strenge wetgeving tegen martelen en de Koerden kregen meer rechten. Het is wrang dat Nederland zo weinig belang hecht aan deze ontwikkelingen. Turkije voldoet beter aan de 'criteria van Kopenhagen' uit 1993 dan verscheidene van de Balkanstaten die toetreding in het vooruitzicht is gesteld. Roemenië kan per 1 januari 2007 lid worden van de EU. Meten met twee maten? Als de EU behalve een economisch profijtelijke gemeenschap ook een waardengemeenschap wil zijn, dan moeten verdragen worden nageleefd.
[/font][/size]

[font=Arial][size=2]Ugur Pekdemir is voorzitter van Tannet (Turks academisch netwerk). www.tannet.nl[/size][/font]

[font=Arial]zie ook[/font]

[font=Arial]Buitenhof -> Afleveringen -> Zorg voor de economie -> Items ...
[size=-1]... Bevat video. Onderhandelen met Turkije Joost Lagendijk, Ugur Pekdemir en László
Marácz. Zorg voor de economie Gerrit Zalm Bevat video. ...
www.vpro.nl/programma/buitenhof/ afleveringen/19518631/items/20279324/[/size][/font]


[/size]
ugur.pekdemir is offline   Met citaat antwoorden