Discussie: De oneindigheid.
Los bericht bekijken
Oud 19 juli 2018, 07:11   #230
harriechristus
Secretaris-Generaal VN
 
harriechristus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 december 2009
Locatie: amsterdam
Berichten: 27.783
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Piero Bekijk bericht
Dus je hebt het niet over wiskunde maar over netuurkunde. De wiskunde zegt niets over de natuurkunde en dus ook niet dat je de dingen in ruimte en tijd oneindig kunt delen.
Het gaat zowel over de wiskunde in de eerste plaats, die ook de afstand kent in de meetkunde met name, en daarin de limietberekening, en het gaat ook over de natuurkunde, namelijk de oneindige deling van de materie in mijn atoomtheorie.
Citaat:



Daar ben je van afgedwaald.
Neen, dat betreft dan de filosofie wat betreft Zeno, die als eerste de eindeloze deling ter sprake bracht als tegenstrijdigheid.
Ook te vinden bij Wiki in verband met de wiskunde:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeno%27s_paradoxen




Hardloopwedstrijd van Hercules en de schildpad.

De eerste redenatie is deze: Hercules kan geen tragere schildpad inhalen, want als deze laatste een voorsprong heeft en Hercules bij de oude plek van de schildpad is gekomen, is deze al weer een stukje verder, en als Hercules ook dat stukje heeft afgelegd, is de schildpad een nog kleiner stukje verder, enzovoort, tot de limiet van de inwendige oneindigheid, die niet door steeds kleinere stukjes bereikt kan worden, maar wel berekend kan worden waar dat ligt* en ook het moment.
Hierin openbaart zich de tegenstrijdigheid tussen de eindeloze deling en de inwendige oneindigheid, hoewel deze toch in elke beweging wordt doorlopen, want als Hercules zijn eerste stuk heeft afgelegd, en de schildpad natuurlijk ook, is hij al reeds door een inwendige oneindigheid heen gegaan, want elke afstand laat zich in eindeloos vele stukken verdelen, dus dan zou moeten gelden dat Hercules helemaal niet kan vertrekken, en de schildpad evenmin.
Zoals in de tweede redenatie het geval is.

*De limietberekening is de eerste afstand van de schildpad, die 1/80 van Hercules is, gedeeld door 1 - 1/80 (de herhaling daarvan) = 1/80 x 80/79 = 1/79 van de gehele afstand, wat dus slechts iets meer is dan 1/80 daarvan.



Citaat:



Wiskunde gaat niet over eindeloos en oneindige deling.
Jawel, en wel als limietberekening, ter voorbereiding van de differentiaalberekening en delta X als oneindig kleine grootte.
Citaat:

Dat is wartaal Harrie.
Neen, dat is diepzinnige filosofie.

De eindeloosheid kan de oneindigheid nooit bereiken.
__________________
Lees de Nieuwe Bijbel over Gods Rijk in de microkosmos. En bezie ook Twitter en facebook.
harriechristus is offline   Met citaat antwoorden