Op 21 juli moet je een echt 'nationaal' gerecht eten : stoofvlees met verse frietjes !
Vanmorgen met mijn zoeteke lekker ontbeten op het terras met verse broodjes en lekkere streekkaas van bij ons in de buurt, Ename en Kwaremont, aarbeienconfituur voor haar en marmelade voor mij + zachtgekookte eitjes en koffie.
Daarna samen naar de markt wat gaan inkopen doen en dan aperitiefje in het beste café van west europa en omstreken : de Harmonie op de markt in Ronse. Beetje lachen met de ouwe kliek van de zeemacht die dan altijd met hun uniform buitenkomen en daar hun tafel inpalmen om dan als een pauw te pronken met hun veren.
En dan het serieuze werk thuis : het nationaal gerecht klaarmaken.
Ajuintjes lekker zitten aanstoven, vlees aangekorst in dezelfde pan, daarna pan afblussen met westmalle om al de aanbaksels mee te krijgen in de saus, bouquet garnie erbij, mosterd, 1 eetlepel van een vleesbouillon van professionele kwaliteit en een liter westmalle dubbel. Plus een copieuze hoeveelheid bruine suiker en 1 eetlepel ketchup. En nu zeker 2 uur laten stoven op heel klein vuurtje.
Straks verse frietjes snijden, pocheren op 140 graden, laten afkoelen, en afbakken op 170 graden.
Serveren met een heeeel grote klodder mayonaise en lekkere kropsla met een doodsimpel vinaigretje van enkel maar azijn, zout, peper, beetje honing en koolzaadolie.
Wij Belgen weten de eenvoudige dingen van het leven te waarderen !
