Los bericht bekijken
Oud 15 april 2019, 11:42   #1
Anna List
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 106.558
Standaard NMBS gaat auto's kopen voor Walen.

of dat zou toch de verstandigste keuze zijn :

Citaat:
Dunbevolkte lijnen NMBS

Auto per reiziger goedkoper dan station open houden

Twee op de tien Belgische stations krijgen op een weekdag minder dan honderd reizigers over de vloer. Stations en stopplaatsen die niet rendabel zijn sluiten, botst op politiek verzet.

Van onze redacteurs Korneel Delbeke, Dries De Smet

Brussel
Voor sommige stations zou het goedkoper zijn voor de NMBS om alle opstappende reizigers een wagen te kopen dan het station open te houden. Het is een boutade, maar ze legt de vinger op een tere plek voor de Belgische spoorwegen. Dat blijkt opnieuw uit de laatste reizigerstelling die de NMBS (in oktober 2018) in alle Belgische stations en stopplaatsen liet uitvoeren.
98, of bijna twee op de tien Belgische stations krijgen op een weekdag minder dan honderd reizigers over de vloer en voor bijna vier op de tien (37 procent) zijn het er minder dan 200, blijkt uit een analyse van de cijfers. In 45 stopplaatsen ziet de NMBS op een weekdag zelfs geen vijftig reizigers. Uitschieter is het Waalse dorpje Ham-sur-Sambre, waar voor acht mensen per dag treinen stoppen.

Wallonië

Veel kleine stopplaatsen of stations zijn dan wel niet meer bemand en uitgerust met ticketautomaten, maar ze moeten wel onderhouden worden. Bovendien betaalt de NMBS een vergoeding aan spoorbeheerder Infrabel voor iedere stop die een trein maakt. ‘Dat zijn eigenlijk artificiële kosten,’ zegt een voormalige spoortopper, ‘maar ze lopen hoog op.’ En ten slotte verliest een trein ook commerciële snelheid door veel te moeten stoppen.
‘Een gemiddelde reiziger kost de NMBS jaarlijks 2.000 euro, maar op dun?*bevolkte lijnen loopt dat op tot 15.000 euro per reiziger’
een voormalige spoortopper

In haar onlangs gepubliceerde memorandum vraagt NMBS-ceo Sophie Dutordoir de politiek dan ook ‘een grotere vrijheid wat betreft ons treinaanbod’ en een ‘samenwerken met andere openbare vervoersmaatschappijen om de deur-tot-deur-verplaatsingen te faciliteren’. Een goede verstaander begrijpt dat ze liever enkele stations en stopplaatsen op de schop ziet gaan.

Dat wilden haar voorgangers ook, maar hun plannen botsten steevast op politiek verzet. Zeker in Wallonië, waar bijna negentig van de honderd minst gebruikte stations liggen. Al bij zijn aantreden in 2016 beloofde minister van Mobiliteit ?*François Bellot (MR) dat er tot eind 2020 geen stations meer mogen worden gesloten. In het ontwerp voor een nieuwe beheersovereenkomst, dat De Standaard kon inkijken, werd de deur op een kier gezet om stopplaatsen te schrappen – ‘mits de minister vooraf zijn akkoord geeft’ – maar die beheersovereenkomst laat al jaren op zich wachten en zal er ook voor de verkiezingen in mei niet meer komen. Als openbare dienstverlener krijgt de NMBS subsidies om ook afgelegen plaatsen te bedienen, zelfs als ze niet rendabel zijn.

Maar een wagen in plaats van een station voor die enkele reizigers? ‘Het lijkt absurd, maar economisch is het meer dan een boutade’, besluit de voormalige spoortopper. ‘Een gemiddelde reiziger kost de NMBS jaarlijks zo’n 2.000 euro, maar op dun?*bevolkte lijnen loopt dat op tot 15.000 euro per reiziger. Dus ja, voor dat bedrag zou je inderdaad een wagen kunnen kopen.’
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190414_04325227
Anna List is offline   Met citaat antwoorden