Hier staat het dan zwart op wit.
Negatieve impact onderschat
Koopkrachtstudies zijn best ingewikkeld en hebben onvermijdelijk beperkingen. Zo is hier alleen de impact verrekend van federale regeringsmaatregelen in belastingen en uitkeringen. De indexsprong is niet meegeteld voor de lonen (wel voor de uitkeringen). "Daardoor wordt de winst in koopkracht voor de werkenden natuurlijk een stuk minder groot," bevestigt Decoster.
Ook Vlaamse maatregelen bijvoorbeeld met effect op de koopkracht zijn niet meegenomen (zoals de afschaffing van gratis stroom en water, en duurder openbaar vervoer). "Daardoor wordt de impact op de koopkracht van veel gepensioneerden en langdurig werklozen bijna zeker negatief."
De impact op de koopkracht van veel gepensioneerden en langdurig werklozen is bijna zeker negatief.
Prof. André Decoster, KU Leuven
Slotsom is dat de koopkracht door het beleid van de regering-Michel wel degelijk is gestegen. Maar de winst is erg ongelijk verdeeld. Vooral de werkenden uit de hogere middenklasse gaan erop vooruit, ten nadele in de eerste plaats van de gepensioneerden, de langdurig werklozen, en ook andere uitkeringstrekkers. "Om werken te belonen, heeft de regering de belastingen verlaagd," legt Decoster uit. "En dat zorgt voor minder herverdeling tussen de inkomens."
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05...n-maar-gepens/
Conclusie: Deze Rechtse regering onder leiding van De Wever (N-VA) was een regering voor de beter-verdieners en de rijken en niet voor de minder bedeelden, en al helemaal niet voor mensen die na een lange loopbaan moeten rondkomen met een pensioen.