Los bericht bekijken
Oud 22 oktober 2019, 22:48   #4
Jantje
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 11 augustus 2006
Berichten: 38.482
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gertc Bekijk bericht
Dat lijkt me geen correcte redenering.

Hout uit een bestaande plantage halen en terug aanplanten kun je duurzaam noemen - alleen... als we meer en meer biomassa gaan verbranden, heb je per definitie véél meer plantages nodig dan vandaag. Dus moet je beslissen of we zo'n maagdelijk oerbos gaan kappen, of ergens weiland of akkerland in bosplantage veranderen.

Ik denk dat de meeste mensen wel akkoord zullen zijn dat maagdelijk oerwoud kappen om er vervolgens een bosplantage van te maken geen duurzaam model is. En weiland of akkerland bebossen is op CO2-gebied een goede beslissing, maar levert pas over pakweg 30 jaar biomassa op, een beetje laat voor de centrales die nu gebouwd worden...
Biomassa is veel meer dan enkel hout.
Het hout dat men nodig heeft om de rest van de massa te verbranden moet zelfs niet eens van buiten Europa komen.
De hoeveelheid die men jaarlijks door de versnipperaars jaagt om dan te laten rotten is ruim afdoende.
Enkel de containerparken hebben wekelijks al zo'n 2 containers afbraakhout.
Daarnaast heb je nog het snoeihout.
Er zijn bedrijven die wekelijks een hele vracht beschadigde palleten afvoeren naar verbrandingsovens omdat de biomassacentrales ze niet willen.

Het is de manier van werken van de huidige biomasscentrales die niet deugd.
Die werken liever met kaphout.
Is makkelijker en goedkoper in transport, vraagt minder werk om te kunnen verbranden, vraagt minder filters voor de luchtzuivering, daar ze met slechts 1 soort hout werken en daar geen verf op zit en het afval na verbranding is makkelijker te verwerken, daar er geen nagels of vijzen in zitten.

En het verbandde hout kan op vrij korte tijd terug gewonnen worden. Sommige boomsoorten moeten zelfs om de 2 jaar gesnoeit worden.


Citaat:
Maar vooral ... dat zijn twee beslissingen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Je kunt hout verbranden en nieuwe bomen aanplanten, maar je kunt ook gas verbranden en nieuwe bomen planten. Of je kunt windmolens plaatsen en nieuwe bomen planten. Welke aanpak levert dan de minste CO2 op?
Beide hebben weldegelijk met elkaar te maken.
Bij het verbranden van aardgas van je de uitstoot van natuurlijk opgesloten CO2 niet op.
En bij het verbranden van biomassa neem je de uitstoot door verrotting van methaan weg, terwijl je bij het gebruik van aardgas juist methaan vrij laat komen.

Nu windmolen, de huidige moderne windmolens hebben een betonnen fundering, een stalen mast en wikken gemaakt van kuststof. En hun invloed op fauna en flora is ook niet NUL.

Je kan dus niet zomaar zeggen die manier van werken is milieu en klimaat vriendelijk en die is vervuilend.
Zeker niet met de grootschaligheid waarop ze in het westen werken.
Jantje is offline   Met citaat antwoorden