Los bericht bekijken
Oud 10 november 2019, 14:54   #169
quercus
Secretaris-Generaal VN
 
quercus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 maart 2009
Locatie: De Verenigde Nederlanden
Berichten: 40.097
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
Dat zijn niet de feiten. Uw bewering was dat er voor de oprichting van de Taalunie geen Nederlands zou bestaan hebben in Vlaanderen. Daarom - zo stelt u - had de Belgische staat het morele gelijk om naar het Frans te grijpen voor administratie, leger en onderwijs.
U hebt helemaal gelijk. Vlaamse nederlandstalige kranten bestonden reeds vele decennia vooraleer de Taalunie met Nederland werd opgericht. Het was wel zo dat in het toenmalige Vlaanderen bij veel mensen zowel het gesproken als geschreven Nederlands nogal houterig en stroef was en het dialect erin soms erg doordrong. Dat is met de oprichting van de Taalunie en ook met de sterke uitbreiding van het medium televisie merkelijk verbeterd. Vooral het aanvankelijk grote succes van de Nederlandse TV in Vlaanderen heeft hierin een rol gespeeld. Jammer genoeg was de komst van VTM hiervoor nefast.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe Bekijk bericht
Onzin, er is geenszins enig probleem met de wederzijdse begrijpbaarheid van het Vlaams- en Nederlands-Nederlands. De verschillen zijn trouwens vrij miniem als je dat vergelijkt met de kloof die er bestaat tussen Standaard-Duits in Oostenrijk en dat in Duitsland.
Dat wordt door sommigen sterk overdreven. Het gaat eigenlijk een beetje hand in hand met de spreekwoordelijke "Ollanderhaat" die een aantal gefrustreerde Vlamingen tentoon spreiden. Er is natuurlijk bij sommige Nederlanders een sterk Hollands accent te horen. Maar het Nederlands van veel Vlamingen heeft evenzeer een min of meer uitgesproken Vlaams accent.
quercus is offline   Met citaat antwoorden