Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Eyjafjallajökull
Niks dat niet op te lossen is met een simpele dijk dus 
|
In West-Europa zal dat nog wel lukken, maar zo simpel is het zeker niet.
Hoe bouw je een dijken tegen stijgend grondwater (zouthoudend)?
Zeeland en zuidstukje Zuid-Holland opgeven?
Citaat:
https://publicwiki.deltares.nl/displ...ionale+studies
Beschrijving: In dit langjarig project wordt onderzoek gedaan naar de verzilting en verzoeting van het grondwater in de bovenste meters van de ondergrond onder invloed van zeespiegelstijging en een veranderend klimaat. Het hoofddoel is te kijken welke waterbeheersmaatregelen effectief zijn in het bestrijden van de verzilting in Zeeland in landbouw- en natuurgebieden. Speciale aandacht wordt gegeven aan de zogenaamde relatief dunne regenwaterlenzen in landbouwpercelen. Naast het ontwikkelen van een betrouwbaar modelinstrumentarium zal een uitgebreide meerjarige meetcampagne plaatsvinden waarmee het voorspellend vermogen van het modelinstrumentarium wordt vergroot.
|
Citaat:
https://www.zeeland.nl/water/zoet-wa...wse-ondergrond
Hoe zit het met de natuurlijke zoet-zoutverdeling in de Zeeuwse ondergrond?
In perioden dat de zee de dienst uitmaakte in Zeeland, is de ondergrond verzadigd met zout water. Als de zee op afstand bleef, trad er infiltratie op van zoet regenwater. Daarmee ontstonden plaatselijk zoetwaterbellen in een verder zoute omgeving. Ook nu is dat nog zo. Die infiltratie wordt bepaald door de hoogteligging van een gebied en zijn lithologie. Als een gebied beneden zeeniveau ligt, zorgt regenwater wel voor een zoete bovenlaag van de bodem, maar veel dieper komt de zoete invloed niet.
In de zandige kreekruggen die her en der in Zeeland voorkomen vindt men aanzienlijke volumes zoet water. Water beweegt veel minder snel door klei heen, zodat kleilagen vaak de begrenzingen vormen van zoetwaterbellen. Omdat veel land in Zeeland zo ongeveer op zeeniveau ligt, wisselen kwel- en infiltratie elkaar af. Daar komt de gevarieerde ondergrond bij, waardoor Zeeland al met al een grillig zoet-zoutpatroon kent. Dat patroon is eerder modelmatig berekend, maar nu nauwkeuriger op basis van de nieuwe metingen.
|
Even verder denken, Nijl-Delta: (daar wonen er veel meer...)
Citaat:
https://www.agf.nl/article/9052146/k...che-nijldelta/
Klimaatverandering bedreiging voor Egyptische Nijldelta
De Egyptische Nijldelta, de belangrijkste bron van zoet water voor de Egyptische tuinbouw, wordt bedreigd door de opwarming van de aarde. Bijna de helft van de bevolking is woonachtig in deze vruchtbare delta en de rivier waardoor zij gevoed wordt, voorziet in 90% van de waterbehoefte van het land.
De steeds hogere temperaturen en droogte leggen de machtige rivier de Nijl steeds verder droog. Dit probleem wordt nog verergerd door de stijgende zeespiegel en verzilting van de bodem. Deze problemen bedreigen gewassen in dit dichtbevolkte land, waar 98 mln monden gevoed dienen te worden en de bevolking naar verwachting alleen maar verder zal groeien.
"De Nijl wordt kleiner. Het water bereikt ons niet meer. Nu zijn we gedwongen om grondwater op te pompen en kunnen we geen rijst meer telen," zegt een graanteler uit de delta.
Tegen 2050 zal tot wel 15% van het akkerland in de regio verloren zijn gegaan als gevolg van verzilting, zo heeft een economisch rapport uit 2016 uitgewezen. De tomatenoogst zal volgens deze studie met wel 50% dalen, terwijl die van basisproducten zoals tarwe en rijst met respectievelijk 18% en 11% af zal nemen.
Bron: phys.org
Publicatiedatum: di 11 dec 2018
|