Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.417
|
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door chris k
Droom maar verder nu ....binnen een jaar of 10 zal het misschien realiteit zijn.
|
Die ene auto rijdt al. Niet gemerkt? Of ben je aan het dagdromen?
En elektromotoren gaan ook nog fors verbeteren, maar 1/3 van het gewicht en tot 20% zuiniger bij hetzelfde vermogen.
Hier een prototype getest dat uit 25 kg tot 400 PK kan halen.
Dan gaan superlichte wielnaafmotoren steeds meer in mode komen, extra gewicht gespaard en nog minder vermogenverlies.
Die Lightyear one heeft genoeg aan 4 wielnaafmoteurtjes elk 34 PK = 136 PK totaal.
Citaat:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201230_96224069
DEINZE / KORTRIJK / GENT - Het zou wel eens kunnen dat de volgende Elon Musk uit Deinze komt. Technologiestartup Magnax heeft na een eerste investeringsronde 16 miljoen euro ingezameld voor haar elektrische motor van de toekomst. Lichter, goedkoper, maar extra zuinig en sterk: het prototype weegt 25 kilo en is niet groter dan een kalkoen, maar kan tot 400 pk produceren.
De technologie achter elektrische wagens zit in een stroomversnelling. De axiale fluxmotor klinkt als een toestel uit de betere sciencefictionfilm, maar Deinzenaars Peter Leijnen en Daan Moreels en Gentenaar ...
|
Citaat:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210423_94350265

Limburger Peter Leijnen ontwikkelt elektromotor van de toekomst
Kortrijk - De elektromotor van de toekomst komt niet uit China, Duitsland of de VS, maar uit de garage van Hasselaar Peter Leijnen, oprichter van de start-up Magnax. “Ons type elektromotor wordt de nieuwe norm voor de aandrijving van elektrische auto’s”, aldus Leijnen.
Guido Cloostermans Zaterdag 24 april 2021 om 07:00
De elektrische motor die door Peter Leijnen werd ontwikkeld, past in een koekjesdoos, maar schijn bedriegt. Hij presteert beter dan de beste motoren op de markt, zo blijkt uit tests. “Hij is niet alleen compacter en lichter dan de motor van een Tesla, maar bij hetzelfde gewicht ook drie keer krachtiger en 10 tot 20 procent zuiniger, allemaal eigenschappen die belangrijk zijn voor producenten van elektrische auto’s”, aldus Peter Leijnen.
De ingenieur poseert niet zonder trots bij de elektromotor die kan uitgroeien tot een gamechanger in de sector, maar ziet er tegelijk op toe dat niet alles wordt gefotografeerd, want de concurrentie kijkt mee. “Ik vergelijk onze motor wel eens met de turbomotor in de conventionele auto”, vertelt Leijnen. “De turbomotor is lichter, compacter en efficiënter dan een atmosferische motor en zorgde voor een revolutie in de autowereld.”
Een en ander bleef niet onopgemerkt. De deur van Magnax, gevestigd op het bedrijventerrein Evolis in Kortrijk, wordt zowat platgelopen door bedrijven die met elektrische mobiliteit bezig zijn. Inmiddels staat de teller op ruim 4.000 contacten met geïnteresseerde bedrijven.
Magnax
Peter Leijnen, die zijn echtgenote in Gent leerde kennen en op die manier in Deinze belandde, richtte Magnax op in 2015. Als medeoprichters kwamen ook luchtvaartingenieur Daan Moreels, die hij leerde kennen aan de schoolpoort, en Kester Goh, specialist in durfkapitaal, aan boord. Inmiddels werd een eerste kapitaalronde succesvol afgerond. Het Duitse Hirschvogel, de Vlerick Group, Torus Capital en enkele business angels investeerden samen 16 miljoen euro in het bedrijf. Het was een eerste bekroning van een traject dat begon in de garage van Peter Leijnen. Bij Magnax werken nu een dertigtal mensen.
Voorts vond Magnax in Duitsland een industriële partner die de elektromotoren van Magnax vanaf volgend jaar zal produceren. “De productielijn is in eerste instantie goed voor 25.000 motoren, maar het is de bedoeling om snel op te schalen naar 100.000 ?* 200.000 motoren per jaar”, aldus Leijnen. Magnax is niet van plan om de motoren zelf te produceren, maar wil wel licenties verlenen aan autoproducenten. Schrik voor namaak heeft hij niet. “Ons ontwerp wordt beschermd door stevige patenten.”
Philips Hasselt
Leijnen behaalde zijn ingenieursdiploma aan wat nu de Hogeschool PXL is. Na jobs bij verschillende bedrijven kwam hij terecht op Philips Hasselt. “Dat was helemaal op het einde”, vertelt hij. De dreigende sluiting gaf hem het laatste zetje in de richting van een carrière als zelfstandige. “Als zelfstandig ingenieur werd ik vooral ingehuurd voor complexe projecten die de klant zelf niet aandurfde.”
Een van de laatste opdrachten als zelfstandige was de ontwikkeling van een generator voor een kantelbare windturbine. “Een conventionele generator was echter te zwaar, en zo kwam ik terecht bij de axiale fluxtechnologie.”
Faraday
De axiale fluxmotor is niet nieuw. Hij werd uitgevonden in de negentiende eeuw door de Britse natuurkundige Michael Faraday. In tegenstelling tot de radiaal fluxmotor staat de magnetische flux in de richting van de as van de motor en niet loodrecht op de as.
Tot vandaag was het moeilijk om een axiaalmotor te produceren, waardoor producenten van elektromotoren vooral kozen voor de klassieke radiaalmotor. Met behulp van moderne technieken ontwikkelde Leijnen een manier om axiaalmotoren goedkoper en in grote aantallen te produceren. Hulp kreeg hij van de Gentse universiteit, die op dit terrein wereldvermaard is.
Magnax koos niet voor de ontwikkeling van generatoren voor windturbines maar voor snel groeiende mobiele toepassingen, zoals auto’s en drones. De motoren met een diameter van amper 25 centimeter hebben een vermogen van 150 tot 500 pk en wegen een kleine 20 kilogram. Magnax heeft één concurrent. Het Britse bedrijf Yasa produceert axiaalmotoren voor hybride toepassingen voor Ferrari en de Zweedse producent van sportwagens Koenigsegg. Magnax is de enige die zich focust op de snel groeiende markt van de volledig elektrische auto.
In eerste instantie mikt Magnax op kleinere productieaantallen, bijvoorbeeld voor sportwagenmerken en onbemande logistieke voertuigen, toepassingen waar gewicht, vermogen en omvang belangrijk zijn. Later volgt ook de doorsnee elektrische auto. Met verschillende bedrijven is er al een technische samenwerking. Namen mag Leijnen niet noemen. De kans is hoe dan ook groot dat onze elektrische auto straks wordt aangedreven door een motor met Hasseltse roots.
|
https://www.tijd.be/ondernemen/auto/.../10273771.html
Ik geef best 3 links daarmee je niet meer droomt.
Laatst gewijzigd door Micele : 30 april 2021 om 13:45.
|