Wie betaald eigenlijk al die lekkende olietanks van pakweg *"10.000 Belgen"? (*witte cijfers)
Is dat wel allemaal inbegrepen in de
stookoliefactuur?
Blijkbaar hebben ze nu een 26 milj €/jaar-oplossing die stille natuurramp sneller op te lossen
vooraleer het nog erger wordt.
Citaat:
https://www.hln.be/binnenland/eigena...onds~aff032ff/
Eigenaars lekkende stookolietanks kunnen binnenkort terecht bij bodemsaneringsfonds
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een akkoord bereikt met de stookoliesector over de oprichting van het bodemsaneringsfonds Promaz.
Belgen met een lekkende stookolietank zullen via dat fonds een aanvraag kunnen doen voor een terugbetaling voor de sanering van vervuilde grond. "Dat is ook een uitstekende zaak voor de natuur", zegt Van der Straeten. Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is tevreden.
Laatste update: 07-05-21, 10:25 Bron: Belga
Zowat 10.000 Belgen hebben te maken met bodemverontreiniging door stookolie. De kost voor de opkuis wordt geschat rond de 50.000 euro, en kan oplopen tot 250.000 euro en meer als ook het grondwater verontreinigd is.
Terugbetaling
De eigenaars moesten de centen daarvoor in het verleden zelf ophoesten, maar kunnen nu door het fonds een aanvraag doen voor terugbetaling van de sanering van die vervuilde grond.
Dat is ook een goede zaak voor de natuur, zegt minister Tinne Van der Straeten (Groen). Door de dure factuur werden heel wat lekken niet gemeld. De minister schat dat daardoor de afgelopen jaren meer dan 25 miljoen liter stookolie gelekt is in de bodem. Lekkende tanks in kwetsbare natuur zullen prioritair worden gesaneerd omdat daar de milieuschade het grootst is.
Dit jaar nog operationeel
Het fonds, dat dit jaar nog operationeel zou moet zijn, heeft een budget van maximaal 512 miljoen euro voorzien voor 20 jaar, met een automatische stop van de inning bij het bereiken van het bedrag. De bovengrens wordt tussentijd geëvalueerd in functie van het regionale beleid inzake stookolie.
"Dit is één van de grootste stille natuurrampen in ons land die nu eindelijk wordt aangepakt", zegt minister Van der Straeten. "Mensen die al vele jaren vruchteloos wachten kunnen binnenkort aanvraag doen voor terugbetaling.”
Deurwaarders
Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is tevreden. Demir stuurde stuurde maandag nog deurwaarders met een ingebrekestelling naar de stookoliesector omdat die volgens haar weigerde werk te maken van het saneringsfonds. “Dat de sector nu tot inkeer lijkt te komen en eindelijk bereid lijkt te zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen, is een positieve zaak. Als de daad effectief bij het woord gevoegd wordt, betekent dat goed nieuws voor talloze Vlaamse gezinnen die met een financieel drama opgezadeld dreigden te worden”, zegt Demir.
Op 18 mei is er nog een hoorzitting met de oliesectorfederaties in het Vlaams Parlement.
10 reacties
Jozef Van Schuerbeeck 4 uur geleden
Dit fonds wordt al jaren gespijsd door de verbruiker en heeft nog nooit geen cent uitgegeven. Het wordt tijd dat ze er aan beginnen. De laatste jaren zijn veel lekkende tanks blijven steken omdat de mensen terecht schrik hadden van het bedrag dat ze moesten ophoesten voor de sanering. Velen konden dit trouwens niet betalen. Vadertje Staat wordt weer eens wakker als het kwaad al is geschied. Nochtans mankeren we geen leiders, er zijn er een massa.
Peter Nols 15 uur geleden
250.000 euro en meer dat Vlaanderen voor zo'n je m'enfou particulier wil bijdragen. Die vervuilers worden toch liefdevoller aangepakt dan de milieubewuste zonnepaneeleigenaars.
Yvan Lissens 23 uur geleden
Jan Van Rompaey: "De staat" is wel elke belastingbetaler, ook diegene die geen stookolie gebruikt. Ik zie dus niet in waarom de staat hiervoor zou moeten opdraaien. wie vervuilt moet betalen en niet verwachten dat iemand anders de rekening wel zal delen.
Pat Van Oost 1 dag geleden
Begrijp het niet helemaal. Wie heeft die tanks in de grond laten steken en vraagt om die te vullen? Als mijn auto, diesel of olie lekt of te veel roet uitstoot en afgekeurd wordt mag ik dan ook rekenen op een premie om die te herstellen? Alles moet geregeld worden met fondsen en subsidies en dan verwonderd zijn dat de prijzen en onze belastingen de pan uit rijzen...
|