Los bericht bekijken
Oud 9 juli 2021, 10:58   #57
IJsboer
Europees Commissaris
 
IJsboer's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 8 juli 2009
Berichten: 7.229
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door patrickve Bekijk bericht
Er zijn ten eerste nooit 900 doden per dag gevallen, maar dat is inderdaad geen probleem. Dat wil zeggen dat er 3 keer zoveel doden vallen als op een normale dag. ZELFS als dat een gans jaar duurt, wil dat gewoon zeggen dat we 3 keer het normale aantal doden per jaar hebben, dat is ook niet dramatisch.

Maar vooral, als dat maar gedurende een korte tijd is, is dat helemaal geen probleem.

Onze maatschappij is gewoon aan een zeker aantal doden per jaar, en het is pas als dat aantal SERIEUS met een orde van grootte toeneemt dat het problematisch is voor de werking van de maatschappij.

Grosso modo sterven er 1% van de mensen per jaar. In het "dramatische" geval waarin GEDURENDE EEN JAAR 900 doden per dag zouden vallen, zou dat dus 3% per jaar zijn. Daar gaat de maatschappij nog altijd mee kunnen omgaan. Tegen dat het 5 of 10% is gaan we wat moeilijkheden beginnen ontmoeten, van bijvoorbeeld een penurie aan landbouwers of vrachtwagen chauffeurs.

Maar je bent wel sterk aan het overdrijven dan, want uiteindelijk is het niet van 1% naar 3% gegaan, maar wel van 1% naar 1.15%.

Maw, je bent hier bezig over een epidemie die 20 keer dodelijker was dan wat we meegemaakt hebben. En dus zou zelfs die epidemie niet zo dramatisch geweest zijn. Die die we meegemaakt hebben was essentieel ONMERKBAAR in het sterven. Mocht men daar zo geen circus rond gemaakt hebben, we zouden het NIET GEMERKT HEBBEN.

Gans dit gedoe komt overeen met als extra sterfte, de normale sterfte gedurende 2 maanden. Met dezelfde leeftijdsverdeling.
Dat was een typfout, moest 600 zijn, dit was enkel zo hoog in april 2020. Het is de laatste 30 jaar nooit zo hoog geweest. Het enige dat wat in de buurt kwam was november 2020, bij de tweede golf dus. (zie ook de lijst die ik eronder heb gezet).

Vraagje: Hoe bereken je die percentages? je zegt er sterft 1% "van de mensen". over welke mensen heb je het dan? Ik heb zelf de percentages berekend en het groeipercentage van het aantal doden t.o.v. het vorig jaar berekend adhv de cijfers gedownload van de link naar de data van de Belgische overheid.

ik hardste dalingen waren in 2004 (-4.77%), 2014 (-4,18%). Op vallende stijgingen zijn 2015 (5,52%). Het hoogste van de lijst tussen 1992 en 2019.

Wat was er zo bijzonder aan 2015 om voor zo'n stijging te zorgen?

Even opgezocht: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150607_01718265

Da's een aannemelijke verklaring zou ik zeggen.

Laten we nu even 2020 er bij nemen. Een stijging van... En hou je maar al vast: 16,65%.

meer dan drie keer zo hoog als die van 2015.

Ik heb de excel data gepivoteerd en een grafiekske gemaakt voor uw gemak:




Ik zou zeggen, zoek bij alle percentages hoger dan 4% eens op in het nieuws en je vindt altijd wel een artikel terug over een zwaar griepseizoen.

Die 16,65% in 2020 moet je niet te veel voor zoeken. Heeft niks met griep te maken althans.

Tot slot, je ziet aan de blauwe balken dat dit inderdaad niet zoveel verschil lijkt op de totale bevolking (uw berekeningen), maar het is de groei die telt, niet het aantal doden dat jaar.

Met vriendelijke groeten.
__________________
Het probleem met de wereld is dat de lompe mensen vol zelfzekerheid zitten en de slimme mensen vol twijfels.

Laatst gewijzigd door IJsboer : 9 juli 2021 om 11:00.
IJsboer is offline   Met citaat antwoorden