Bevolkingsdruk en milieu
Als technocraat ben ik van mening dat de enige manier om de huidige en toekomstige bevolkingsaantallen in evenwicht met de natuur te laten leven een enorme hoop energie nodig is. Het opwekken daarvan is ook een belasting voor de natuur op zichzelf. Hoe meer mensen zich op een beperkt oppervlak bevinden hoe zwaarder de druk op de natuur,of hoe hoger het energieverbruik om de leefomgeving leefbaar te houden.We staan niet ver meer van een breekpunt, waar energie het evenwicht met de natuur niet meer kan behouden, en de natuur zoals we ze nu kennen zal veranderen, en de mensheid sterk zal inkrimpen.
Dus, hoe ziet de milieubewuste burger zich in dit stramien?
Gewoon leven en laten leven, en zien hoe te overleven in de veranderende natuur? Of nu komaf maken, en de technologie samen met verminderde bevolkingsdruk het milieuevenwicht te laten verder bestaan?
Volgens mij kan de mens de natuur wel veranderen, maar niet vernietigen. Ten slotte zijn er dieren en planten die veel taaier zijn dan de "mens". Die verandering zal waarschijnlijk wel negatief zijn voor de mensheid.Ergo positief voor de natuur.
Willen we de natuur het "natuurlijke" verloop laten volgen moeten we ons er terug in integreren.En om dat te doen zonder in te boeten om "materieel welvaartsniveau" mogen we niet met te veel zijn.
[size=3]Nu is de vraag, wat is "niet teveel"?[/size]
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen.
|