Los bericht bekijken
Oud 13 oktober 2021, 08:52   #26
Het Oosten
Secretaris-Generaal VN
 
Het Oosten's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 juli 2010
Berichten: 46.835
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jacob Van Artevelde Bekijk bericht
Het is dus maar hoe men het bekijkt.....

Zoals het verzet tijdens WO II bitter weinig of niets niets bijdroeg aan de Duitse nederlaag, die uiteindelijk werd geleden te Stalingrad en op de Normandische kusten, zo droeg het verzet tijdens de Franse annexatie niets bij aan de nederlaag die Napoleon uiteindelijk zou lijden te Leipzig en nadien te Waterloo.

Maar ik sluit mij aan bij de woorden van Bruno De Wever in de kinderen van het verzet: "het verzet was de enige juiste keuze".
Daarmee bedoelde hij natuurlijk niet de juiste strategische keuze, maar wel de juiste morele keuze.

Dat mag wel zijn, maar toch een kanttekening hierbij. Het is blijkbaar een gewoonte en ‘bon ton’ bij historici uit een bepaalde hoek te blijven kappen op Franse Revolutie. Zij beschouwen het blijkbaar als een eer om deze Revolutie in een slecht daglicht te stellen. Terwijl het deze Revolutie eigenlijk is geweest die grondslagen heeft gelegd voor een nieuwe staatsstructuur waar het Ancien Regime werd afgebroken. En dit om plaats te maken voor een moderne humanistische liberale staat met haar vrijheden voor de burger. Vrijheden die grondwettelijk werden gewaarborgd.

Vooral Vlaamse auteurs uit de tweede helft van de 19de eeuw in dit verband benaderen de Franse periode (1794-1814) vrij negatief. Dit had ook te maken met de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en een zekere katholieke renaissance in die periode van de tweede helft van de 19de eeuw. Deze auteurs hadden een politiek doel voor ogen. Hun geschriften puilen dan ook uit met subjectieve uitspraken. Desalniettemin kan men moeilijk voorbijgaan aan het uiteindelijk succes van het Franse bestuur dat zich zeer diep had genesteld. Zo diep zelfs dat Willem I in 1815 het gewoon overnam. Edoch, nog altijd is de zienswijze van deze 19de auteurs vaak bepalend voor heel wat mensen voor wat betreft die periode. Ook bij u is dit blijkbaar nog altijd het geval. De romantische woordenpraal en retoriek van deze auteurs uit de tweede helft van de 19de eeuw doen echter vergeten wat de slogan ‘Voor outer en heerd' in de feiten betekende. Niets om zich over te verheugen voor de doorsnee mens in onze gewesten volgens mij.

Laatst gewijzigd door Het Oosten : 13 oktober 2021 om 09:11.
Het Oosten is offline   Met citaat antwoorden