Kreeftbisque
Ui, wortel, selder, pastinaak. Grof gesneden.
Hoopje "zeevruchten". Scampi, krabbenpoten, etc. Bol knoflook ruw gehalveerd.
Kippenvleugels.
(als basis, mij lijkt een basis van kippemaagjes bouillion ook bruikbaar)
Goed besprenkelen met een leuke "bakolie".
Roosteren op een bakplaat in een 200°C oven voor 20 minuten (tot een gouden kleur primeert, zwarte randjes zijn prima).
De geroosterde basis in een grote kookpot, en fond van de bakplaat "deglazen" met een scheutje cognac en water en mee erin.
Water erover en kruiderij naar believen. Peperbolletjes, zout, peterselie en wat safraan. Laurierblaadjes niet vergeten. Paar uur rustig laten stoven en dan afgieten door een zeef. Dit is de bouillion. Zet opzij, gekoeld.
Bak 4 fijn gesnipperde sjalotjes, een groffer gesnipperde wortel en selderstengel in plantaardige olie. Begin te bakken, en voeg 250 gram krabbenvlees bij. Een potje tomatenpasta, 2 teentjes geplette knoflook en sinaasappel"zest"
Dit bakken tot het een egale brij vormt, en een laag fond ontwikkeld. Deglaze met droge witte wijn. Voeg een deel van de bouillion toe.
Leuke schep Rode Miso paste voor een umami booster. Half kopje witte rijst voor een non creme creamyness. Een geroosterde rode paprika. En 2 laurierblaadjes.
Rustig laten koken tot de rijst gaar is. Laurierblaadjes eruit nemen en mixen tot het een egale smeuige soep is. Indien te dik, voeg meer bouillion toe.
Met de juiste smeuige zacht vloeibare bisque textuur, naar believen 2 eetlepels dikke room per portie, en afwerken met zout en witte peper (om geen zwarte spikkels te krijgen)
Om de romigheid en smeuigheid te versterken kan men de soep in de/het opdienkom/bord gieten door een fijne zeef om alle laatste stukjes eruit te halen. (dit is niet noodzakelijk
Opdienen in een kommetje met een hoopje gestoomde kreeft om het thuis te brengen. Afwerken met een dilletakje en een creatief straaltje room.
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen.
Laatst gewijzigd door maddox : 29 mei 2022 om 14:22.
|