Hof van Cassatie fluit De Wever terug: verplichte rijcursus voor overtreders ‘overschrijdt bevoegdheid’.
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220530_93157235
Ik heb hier een dubbel gevoel bij.
Enerzijds is er de scheiding der machten, anderzijds is er de straffeloosheid omdat de parketten overbelast worden.
Moet de wet in deze aangepast worden?
Misschien wel, als we kijken naar de resultaten van de gasboetes, merken we dat een lik-op-stuk beleid echt werkt.
Het voorbeemd; iemand die 100 km / u rijdt in een zone 30, moet gestraft worden, hoe sneller hoe beter.
Door de auto in beslag te nemen (gedurende 14 dagen), straf je maar matig.
Door bijkomende zaken (verplichtingen) op te leggen om het rijbewijs terug te krijgen, laat je de overtreders weten dat we verkeersveiligheid ernstig nemen.
Dat de advocaten hier tegen zijn, is een open deur instampen, ze verliezen hiermee een ferme bron van inkomsten.
Ik wil hiermee de methode van Antwerpen niet goedpraten, maar er zou een eenduidige afspraak moeten zijn voor hetv hele land, waardoor er, naast het in beslagnemen van de wagen, ook andere (vastgelegde) sancties kunnen opgelegd worden. Het zou het gerecht alvast veel werk besparen en zou daarbij ook veel efficiënter kunnen zijn.
Het gaat bij mij niet alleen over onaangepaste snelheid, maar ook over driften op straten of pleinen, ... .
HBVL 30-05-2022
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) mag bestuurders die de straten onveilig maken geen verplichte rijcursus opleggen, zo oordeelt het Hof van Cassatie in een recent arrest. Volgens het Hof overschrijdt De Wever zijn bevoegdheid door ‘bestraffend’ op te treden.
In de strijd tegen roekeloos en asociaal rijgedrag gaat de Antwerpse politie steeds vaker over tot inbeslagname van voertuigen. Jongeren die met 100 km per uur in een zone 30 rijden, riskeren onmiddellijke inbeslagname van hun voertuig voor een periode van 14 dagen. Die maatregel is wettelijk voorzien. Maar dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever de teruggave van de inbeslag genomen voertuigen afhankelijk maakt van de betaling van takelkosten en het volgen van een rijcursus (kostprijs: 790 euro) gaat volgens het Hof van Cassatie te ver. Door overtreders een verplichte cursus op te leggen, zou de burgemeester bestraffend optreden. En dat is niet de bevoegdheid van een burgemeester, maar van een rechter, klinkt het.
De Wever: ‘Als dit arrest daadwerkelijk betekent dat wegpiraten niet verplicht kunnen worden om een cursus te volgen vooraleer ze hun voertuig terugkrijgen, dan is dit zonder meer betreurenswaardig. We spreken hier over kadeeën die tegen 100 per uur door fietsstraten vlammen. Bij het parket zijn ze blij dat de workload overgenomen wordt, waar zij al lang niet meer toe komen. Dat advocaten deze uitspraak toejuichen, is ronduit triest. Al die juristen lijken wel in een vaas te leven.’
Raad van state
Bij de stad Antwerpen gaan ze het arrest van het Hof van Cassatie onderzoeken. Of het arrest ook tot een andere aanpak zal leiden, staat nog niet vast. Bij de stad wachten ze op een uitspraak van de Raad van State. De auditeur bij de Raad van State zou wel een voor de stad gunstig advies hebben gegeven.