Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De schoofzak
Met al jouw "étalage de connaissance" heb je niet gezien dat de eigenlijke vraag is:
waar blijven de zonnepanelen op de e-auto's van vw en onderafdelingen, mercedes, opel, peugeot, citroen, renault, fiat, volvo, en allerhande jappen en koreaaten?
|
Die willen blijkbaar liever een groot panoramadak/glasdak/schuifdak/opendak/cabrio/en... en laden de wagen via niet-auto-zonnecellen. Wat natuurlijk niet kan tijdens het rijden en ook niet tijdens normaal parkeren.
Maar er zijn al een redelijk aantal modellen met een (veel) kleiner zonnedak (soms als optie), dat wist je al.
Een max aantal zonnecellen op een (of elke) EV zelf loont zich alvast meer:
- als men rijdt waar veel meer zonne-uren zijn.
- als de e-wagen an sich al bij de allerzuinigste is (aerodynamisch voor lange afstanden, en-of wielnaafmotoren)
- als men sowieso niet veel kms per dag rijdt en buiten wil/moet parkeren (stadswagens zullen dan nog heel zelden moeten bijladen, wat ook weer het aantal openbare laadpalen in stedelijke omgevingen gaat te goed komen)
- nadeel? : prijs? niet echt want het batterijpack mag tot 10% kleiner zijn wat zeker compenseert
...
Ik ben er bijna zeker van dat de Lightyear Two die wslk 2024/2025 op de markt komt een veel kleinere wagen gaat zijn met pakweg nog 4 m² aan zonnecellen en een navenant kleiner batterijpack (zeker minder dan de 60 kWh van de LY 0) om zo aan de verkoopsprijs van ca. € 30.000 te geraken.
Het gaat zowat een aerodynamische Sion worden met 2 wielnaafmotoren. (LY 0 heeft er vier en is voor lange afstanden en hogere snelheden, ook 160 kmu)