De extra laadpalen komen allemaal in Franse handen... Want Total is ook Frans en Electrabel is van het Franse Engie.
Het gaat enkel om de Vlaamse openbare laadpalen, en enkel de trage AC-laadpunten tot max 22 kW AC, in de regel tot max 11 kW voor >95% van de BEV.
De Vlaamse vlaai werd in 5 stukken verdeeld:
Electrabel haalt 3 regio's binnen en Total 2 regio's.
Dat enkele Vlaamse steden al een heel tijdje zelf het initiatief genomen hebben verwondert me niet.
De Vlaamse regering wordt nu ook langzaam wakker. Schijnbaar rijden er al electrische wagens in Vlaanderen.

(maar hola de electrische bedrijfswagens komen eraan, daar is een fiskale wet van )
Ik neem aan dat dit in menig buitenland al geregeld is.
Maar het is nog wat wachten op de ondertekening van de contracten,
en de concurrentie kan nog naar het RvS stappen.
Citaat:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220727_95974929
Total en Electrabel winnen strijd om Vlaamse laadpaal
Brussel - De Vlaamse overheid kiest voor Total en Electrabel voor de exploitatie van de Vlaamse publieke laadpalen. Dat heeft de redactie uit goede bron vernomen. In de Limburgse steden en gemeenten zullen de laadpalen geplaatst worden door Electrabel.
Guido Cloostermans Vandaag om 03:00
Om een definitieve doorbraak van de elektrische auto bij het grote publiek mogelijk te maken, moeten er in Vlaanderen 35.000 publieke en semipublieke laadpunten staan in het jaar 2025.
Eind 2021 waren er in Vlaanderen 5.800 publieke laadpunten (AC wisselstroom) en 203 snellaadpunten (DC gelijkstroom).
Om de uitrol van de publieke laadpunten te realiseren schreef Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) een aanbestedingsprocedure uit. Zoals omschreven in de Leidraad Lokaal Laden gaat het daarbij over AC-laadpalen op openbaar terrein, met een laadcapaciteit tot 22 kW. De aanduiding van één exploitant per regio moet ook de gemeentebesturen ontlasten. Via een digitaal loket zullen lokale besturen en individuele burgers ook een publieke laadpaal kunnen aanvragen.
Laadpunten in gebouwen en parkeergarages en op private locaties werden niet opgenomen in de plaatsingsprocedure. Ook (ultra)snellaadpunten langs autosnelwegen en gewestwegen met een laadcapaciteit tot 350 kW werden niet in de aanbesteding opgenomen.
Zes kandidaten
Om de plaatsing van de laadpalen te organiseren werd Vlaanderen in vijf regio’s onderverdeeld: Limburg; Leuven en de Vlaamse Rand; Antwerpen, Mechelen en de Kempen; Gent, Vlaamse Ardennen, Waasland en Aalst; Oostende, Westhoek, Brugge, Midwest en Kortrijk. Voor elke regio waren er meerdere kandidaten, zodat de minister voor elke provincie het meest interessante contract kon uitkiezen. Elke winnaar krijgt maximaal drie regio’s toegewezen. Hij zorgt voor de levering, installatie, onderhoud en exploitatie van de laadpalen. De dossiers werden beoordeeld op basis van prijs en kwaliteit.
De krant De Tijd meldde in juni dat er in totaal zes kandidaten waren voor de concessies. Volgens onze informatie ging het over Blue Corner, Electrabel, Oplaad.net, Total Belgium, Ubitricity en E+Drive. Uiteindelijk ging de voorkeur naar de offertes van Total en Electrabel. Electrabel haalde niet alleen Limburg binnen, maar ook Gent en Antwerpen. De twee andere regio’s gaan naar Total.
Het kabinet van Vlaams minister Peeters wilde de informatie bevestigen noch ontkennen. De aanbestedende overheid is gehouden aan een wachttermijn van vijftien kalenderdagen tussen de kennisgeving en de sluiting van de opdracht. “Pas na het aflopen van de wachttijd kunnen de eigenlijke overeenkomsten gesloten worden”, aldus minister Peeters “De verwachting is dat er via deze concessies tegen 2025 ongeveer 10.000 laadequivalenten zullen bijkomen op het openbare domein in Vlaanderen.” De deelnemende partijen kunnen nog naar de Raad van State stappen om verzet aan te tekenen.
LEES OOK: Genk zet eigen laadpalen, tot onvrede van Vlaanderen
Zonder Genk
Inmiddels hebben verschillende lokale besturen al laten weten liever een eigen netwerk van laadpalen uit te bouwen. De stad Genk kondigde in juni aan zelf te investeren in een eigen netwerk van laadpalen. Genk houdt daarmee de regie in eigen handen. Eerder hadden ook Antwerpen, Gent en Oostende te kennen gegeven niet mee te doen.
Met de toewijzing van de concessies komt een groot deel van de laadpalen in Franse handen. Ook de belangrijkste netwerken van snellaadpalen zijn van buitenlandse signatuur. De superchargers van Tesla zijn Amerikaans, Fastned is een Nederlands bedrijf en Ionity is in handen van verschillende autoconstructeurs.
LEES OOK: Campinguitbaters verbieden toeristen om elektrische wagens op te laden aan verblijf
|