Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 29 juli 2010, 18:50   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.705
Standaard NSZ : Startnota winkelen Vlaamse regering: nood aan allesomvattend beleid

Ondernemersorganisatie NSZ vindt de startnota winkelen, die de Vlaamse regering vandaag goedkeurde, een goede eerste aanzet om kleine en lokale winkels in het centrum van steden en gemeenten te beschermen, maar vraagt vooral om een allesomvattend beleid waarbij de kleinhandel centraal staat. Dat heeft dan zowel te maken met mobiliteit, openbare werken, huurbeleid en ruimtelijke ordening. “De detailhandel smeekt om concrete voorstellen en is weinig gebaat bij een discours dat nu nog teveel in de theorie blijft steken”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Eerst een aantal feiten op een rijtje: het aantal lokale voedingswinkels is op tien jaar tijd bijna gehalveerd (van 8.000 naar 4.200). Het aantal slagers is in diezelfde periode eveneens gehalveerd (nu nog 2.500). Ook het aantal bakkers nam de laatste tien jaar af van 5.500 naar 4.000. Ook andere vormen van detailhandel hebben het erg moeilijk, mede omdat grootschalige winkelprojecten aan de rand van de stad of gemeente overal als paddenstoelen uit de grond schieten. “Ook het stelselmatig verdwijnen van parkeerplaatsen in de centra, de toegenomen leegstand en de gebrekkige mobiliteit spelen een rol”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarom vraagt de ondernemersorganisatie eerst en vooral een allesomvattend beleid waarbij verschillende deelaspecten, zoals mobiliteit, ruimtelijke ordening, openbare werken en huurbeleid, tezamen aan bod komen. Pas dan kunnen we spreken van kernversterkend beleid in functie van de detailhandel.NSZ kan zich niet van de indruk ontdoen dat de startnota winkelen van de Vlaamse regering, ook al is het een goede eerste aanzet, toch te theoretisch en te hoogdravend is. “Precies of er enkel aan de kers op de taart wordt gewerkt en de taart zelf in het vergeethoekje blijft”, vergelijkt Mattheeuws. “Wij vragen om concrete en beleidsoverschrijdende acties, want dat is de enige manier om de kleinhandel te vrijwaren.”Daarnaast stelt de Vlaamse regering voor om de zogenoemde IKEA-wet te regionaliseren. Daar heeft NSZ geen problemen mee, al moet de wet dan wel grondig hertimmerd worden. Door die wet kunnen vergunningen niet alleen via een gemakkelijkere procedure toegekend worden, ook hebben de gemeenten een grote beslissingsbevoegdheid. Tot handelsprojecten van 1000 m2 kunnen gemeenten autonoom beslissen, voor projecten boven de 1000 m2 mag de gemeente beslissen na een niet-bindend advies van een nationaal comité. Dat is onlogisch. Enerzijds overstijgt de impact van een vestiging duidelijk de gemeentelijke grenzen en is het moeilijk te verantwoorden dat enkel de gemeente waar het megaproject komt de bevoegdheid krijgt om al dan niet de vergunning toe te kennen. Anderzijds zijn er op dit moment nog steeds slechts weinig gemeenten uitgerust met de nodige expertise om autonoom te kunnen beslissen over de aanvragen voor grote handelsvestigingen. Vlaanderen zal, eens deze wet geregionaliseerd is, dus een passend antwoord moeten formuleren in het belang van de detailhandel.###Contactpersoon

Christine Mattheeuws, Voorzitter NSZ, christine.mattheeuws@nsz.beSven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen)

Sainctelettesquare 11/12

1000 Brusselsven.nouten@nsz.be

www.nsz.be

http://twitter.com/NSZbe

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:06.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be