Politics.be Problemen met registreren? Of een verloren wachtwoord? Gelieve een mail te verzenden naar maarten@politics.be met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Staatsinrichting
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Staatsinrichting Vlaanderen versus Wallonië? Een unitaire, federale, confederale staat of meteen Vlaanderen onafhankelijk. Dit is het forum bij uitstek voor discussies over de Belgische staatsinrichting.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 30 april 2017, 15:00   #1
De schoofzak
Secretaris-Generaal VN
 
De schoofzak's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juli 2004
Berichten: 50.216
Standaard Hoge zorgsector-pief wil nog een staatshervorming

Zijn er eigenlijk nog piefen die geen staatshervorming wensen ?

Concreet: hoe is het mogelijk dat daar zo'n boeltje van gemaakt werd.
Dat moet toch opzettelijk geweest zijn.

Lees een stukje uit de hele kwoot onderaan:
Citaat:
“In de ouderenzorg is dat drie jaar geleden wel gelukt: daar is de Vlaamse overheid volledig bevoegd geworden”, aldus Devriendt. “Maar voor de rest loopt er een scheiding tussen enerzijds de zorg en anderzijds alles wat medisch is. Dat maakt het moeilijk, dat zou moeten worden samengebracht.
titel: Topman zorgsector eist nieuwe staatshervorming: “Tsunami van vergrijzing opvangen”
link: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf2017...c-70bf7ff192f1

Citaat:
De topman van Solidariteit voor het Gezin, de organisatie met 5.800 personeelsleden die zorg op maat aanbiedt, trekt aan de alarmbel. Overal klinkt het dat de zorgsector moet evolueren naar meer thuiszorg, minder bejaardentehuizen en minder ziekenhuizen. Maar daar is onze staatsstructuur volgens Erwin Devriendt niet klaar voor. “Er moet een einde gemaakt worden aan de opsplitsing van de zorg tussen federale en Vlaamse overheid. We werken nu naast elkaar.”

Voor het brede publiek is hij weinig bekend, maar in de sector weten ze maar al te goed wie Erwin Devriendt is. De man staat als afgevaardigd bestuurder aan het hoofd van Solidariteit voor het Gezin, de vzw met 5.800 personeelsleden en 1.500 vrijwilligers die 40 jaar geleden door zijn moeder Edith Devriendt-Van Cauwenberge vanuit de liberale zuil werd opgericht. Devriendt heeft in zijn sector de voorbije decennia al heel wat zien bewegen, maar de verandering die drie jaar geleden werd doorgedrukt, ligt hem zwaar op de maag. Omdat het volgens hem half werk is. Want delen van de gezondheidszorg werden naar Vlaanderen overgeheveld, terwijl andere federaal bleven. Meest duidelijke pijnpunt: de opdeling tussen thuiszorg en thuisverpleging. De federale thuisverplegers verzorgen mensen medisch en worden door de Belgische overheid betaald. De Vlaamse thuiszorgers draaien dan weer op Vlaams geld om vaak dezelfde mensen thuis bij te staan met hun was en plas. “Dat zijn twee compleet andere systemen”, zucht Devriendt. “Zo werken we helemaal naast elkaar, terwijl er met samenwerking een enorme winst valt te boeken.” Winst waar de patiënt of bejaarde beter van wordt, want volgens Devriendt zouden bejaarden gemiddeld maar liefst een jaar langer thuis kunnen blijven wonen.

Zorgcoach

Dat cijfer haalt hij uit drie proefprojecten met “geïntegreerde zorg”, waarbij een zogenaamde zorgcoach de mensen thuis bijstaat in het regelen van hulp op maat. “Voor sommigen is dat alleen hulp in het huishouden, voor anderen moet er ook een verpleegkundige langskomen of een dokter.” Doel van het proefproject was door die betere coördinatie de mensen drie maanden langer thuis te kunnen houden. “Wat bleek? De 220 mensen uit het proefproject kunnen bijna een jaar langer thuisblijven. Een jaar. Als we dat overal zouden kunnen invoeren, zouden we de tsunami aan vergrijzing in bejaardentehuizen veel beter kunnen opvangen.” En voor de bejaarden zelf is het veel aangenamer om langer in hun vertrouwde thuisomgeving te kunnen blijven wonen.

Vlaams

Maar daarvoor is dus samenwerking nodig, minder dubbel werk, beter inspelen op elkaar. En dat kan volgens Devriendt alleen door een nieuwe staatshervorming. “In de ouderenzorg is dat drie jaar geleden wel gelukt: daar is de Vlaamse overheid volledig bevoegd geworden”, aldus Devriendt. “Maar voor de rest loopt er een scheiding tussen enerzijds de zorg en anderzijds alles wat medisch is. Dat maakt het moeilijk, dat zou moeten worden samengebracht. Op zich maakt het mij zelfs niet uit of dat federaal dan wel Vlaams is. Maar het lijkt me wel logisch dat gezondheid een volledig Vlaamse bevoegdheid wordt, aangezien dat meer aansluit bij de bevoegdheden van de Gemeenschappen.”
__________________
Vlaanderen is niet van iedereen. Vlaanderen is enkel van hen die een inspanning doen om ertoe te behoren.

De grendel-grondwet moet wijken om eindelijk de broodnodige veranderingen te kunnen doorvoeren. Nadien kan de grondwet herstemd worden. Dat is nog gebeurd.

Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen. Geert Bourgeois (N-VA)
De schoofzak is offline   Met citaat antwoorden
Oud 30 april 2017, 16:41   #2
BWarrior
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
BWarrior's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juni 2009
Locatie: België
Berichten: 12.337
Standaard

Als de hele ouderenzorg, thuisverpleging en -zorg federaal zijn, is er dus geen probleem?
BWarrior is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:50.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2016, Politics.be