Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 7 oktober 2018, 08:43   #1
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 50.228
Standaard Half Vlaanderen onder water, iemand liefhebber?

Waar zijn de eeuwige fans van de eeuwige aankondigingspolitiek?

Of wie wilt dit graag aan zijn familie overlaten?

Citaat:
https://www.hln.be/wetenschap-planee...ggen~a1ef37dc/

Klimaatwetenschapper luidt alarmbel: “Hittegolf van deze zomer wordt de norm, Vlaanderen komt voor deel onder water te liggen”

Redactie 07 oktober 2018

Als het beleid niet verandert, zal de aarde drie tot zes graden opwarmen tegen het jaar 2100. Dat zegt *klimaatwetenschapper Wim Thiery in De Zondag. Ons land zal zich dan mogen opmaken voor droogtes, hittegolven én overstromingen. “Grote delen van West- en Oost-Vlaanderen komen dan gewoon onder de zeespiegel te liggen”, waarschuwt Thiery.

Thiery (31), klimaatwetenschapper aan de VUB, windt er geen doekjes om in De Zondag. “Als de politiek niets doet, dan zal de aarde met drie tot zes graden opwarmen tegen 2100. Dat zou enorme gevolgen hebben voor mens en natuur”, waarschuwt hij. “Neem de hittegolf van deze zomer. Dat zal de norm worden. Tegelijkertijd zal de regenval extreem worden. Als het regent, volgen er overstromingen. Ook de zeespiegel zal stijgen: grote delen van West- en Oost-Vlaanderen en zelfs een deel van Antwerpen zal onder de zeespiegel komen te liggen. Dat zal ook grote economische gevolgen hebben, dat kan voor politieke instabiliteit zorgen, dat zal migratiegolven veroorzaken, noem maar op. Dit scenario zou een ramp zijn.”

Maar de professor, vorig jaar door Forbes nog uitgeroepen tot één van de dertig toonaangevende jonge wetenschappers in Europa, merkt ook op dat het zover niet moet komen, op voorwaarde dat de politiek zich houdt aan de doelstellingen van de klimaatconferentie in Parijs in 2015. “Ook dan gaan we meer droogte zien, meer overstromingen, maar de gevolgen zullen beheersbaar zijn. De wetenschap heeft haar werk gedaan: de bewijzen en de modellen liggen op tafel. Nu moet de politiek een keuze maken. Het tij kan nog gekeerd worden”, aldus Thiery.
Citaat:
* http://www.dezondag.be/wimthiery/

“DE RECHTBANK? DAT IS EEN PISTE”

De vzw Klimaatzaak sleept de regeringen van ons land voor de rechter omdat zij hun klimaatbeloften niet nakomen. Steunt u die organisatie?

Ik vind dat een goede zaak. Dat gebeurt ook in andere landen. Het klimaatonderzoek levert daar een bijdrage toe. Wij kunnen aantonen hoezeer een land verantwoordelijk is voor de klimaatverandering. Die bewijzen zijn voldoende groot om een juridisch argument te zijn. In Duitsland gaat men nog een stap verder. Daar klaagt een advocatenkantoor een grote uitbater van kolencentrales aan, omdat er in Peru een boer is, wiens boerderij dreigt overspoeld te worden door een smeltende gletsjer.

Wat was de uitspraak?

Dat zit vandaag in hoger beroep. De rechter wou aanvankelijk niet meegaan in die redenering. Maar ik ben ervan overtuigd dat op termijn de klimaatwetenschap zal helpen om een statement te maken tegen regeringen en bedrijven. Daarom is die vzw Klimaatzaak belangrijk. Ik geloof dat de rechtbank een piste kan zijn om effectieve verandering teweeg te brengen.

ALS DE POLITIEK NIETS DOET, ZAL DE AARDE MET DRIE TOT ZES GRADEN OPWARMEN. DAT ZOU EEN RAMP ZIJN.

Is het niet absurd dat een stroomtekort dreigt in een welvarend land als België?

Dat klopt. Men zegt dat het licht zal uitvallen als we de kerncentrales gaan sluiten. Ik meen dat het omgekeerde waarheid is. Het licht zal uitvallen omdat we die oude kerncentrales willen openhouden.

Hernieuwbare energie is vandaag goed voor amper 8,7 procent van alle energie in ons land. Is een kernuitstap tegen 2025 dan realistisch?

Ik ben klimaatwetenschapper, geen expert in energie. Ik weet alleen dat die kernuitstap het doel moet blijven, ook vanuit klimaatoogpunt. De kernuitstap zal een boost geven aan de omschakeling naar hernieuwbare energie. Helaas bespeur ik weinig ambitie bij onze overheden. Waarom kopen de Noren massaal elektrische wagens? Omdat ze ermee op busstroken mogen rijden, omdat ze mogen parkeren in stadscentra, omdat ze minder belastingen moeten betalen. Kijk, een nieuwe technologie is duur in een eerste stadium. Een overheid moet dat stimuleren. Daarna gaat de bal vanzelf aan het rollen. Men had grote kritiek op de subsidies voor zonnepanelen, maar die hebben wél gewerkt.

Dat heeft de overheid, en dus de burger, miljarden euro’s gekost.

Het is een illusie te denken dat we het doel van Parijs gaan halen met budgetneutrale maatregelen. Dat zal geld kosten. Maar je moet dat afwegen tegen de kosten van de opwarming. Die zullen vele malen hoger liggen. De droogte van deze zomer was een financiële ramp voor de landbouw.

Ons land zal zijn klimaatdoelstellingen niet halen tegen 2020, zegt de Europese Unie. Wie is verantwoordelijk?

De regeringen van dit land. Dat is duidelijk. Die zijn verantwoordelijk voor het beleid.

Is dat een gebrek aan kennis?

Dat denk ik niet. De wetenschap levert hen alle kennis aan. Onze dossiers komen op hun bureau terecht. Zij kennen dus de problemen én de oplossingen. Alleen vraagt dat politieke moed. Veel van die maatregelen zijn niet fijn om te nemen. Toch zal het moeten gebeuren. We hebben geen tijd te verliezen. Zelfs wat beloofd werd na Parijs, zal niet voldoende zijn om de doelstelling van twee graden te halen. Dat is nog een ander scenario. Als landen doen wat ze vandaag beloven, zal de stijging 3,2 graden bedragen. Dat is ruim onvoldoende.
"De Rechtbank" zal wel reageren als er nog wat meer uit de hemel valt, eerst moet hunnen hof ondergelopen zijn... enkele migratiegolven in hun tuin helpt ook, een paar tenten zetten mss ?

Citaat:
https://www.hln.be/nieuws/binnenland...hten~a0ee5672/

Klimaatprotest aan Europees Parlement: “België loopt achter, we mogen geen vijf jaar meer wachten”

SVM 06 oktober 2018

Op het plein voor het Europees Parlement hebben honderden mensen gedemonstreerd om meer moed en ambitie te eisen van België inzake het klimaatbeleid. Het publiek liet zich luid horen om de doelstelling van 1,5 graden opwarming van de aarde niet te overschrijden.

“We moeten de politieke leiders wakker schudden, want België loopt achter in het naleven van het akkoord van Parijs. We weten dat een maximum van 1,5 graden opwarming van de aarde mogelijk is, maar er moet dan wel meteen actie ondernomen worden en we mogen geen 5 tot 10 jaar meer wachten”, stelt Nicolas Van Nuffel als voorzitter van de Klimaatcoalitie.

De actievoerders trommelden op 28 olievaten, een symbool voor de lidstaten van de Europese Unie. In het midden van de cirkel ontwaakten intussen verschillende dieren uit de dood dankzij een verminderde opwarming van de aarde.

“Het klimaat moet nu in het middelpunt staan van elke beslissing die genomen wordt. We horen ze ‘jobs, jobs, jobs’ zeggen en iedereen wil inderdaad werk, maar er is geen werk op een dode planeet. Alle investeringen moeten ons nu opnieuw op weg zetten naar het naleven van het akkoord van Parijs.”

In België volgt er elke eerste zaterdag van de maand een klimaatactie tot aan de grote ‘Claim the Climate’-betoging op 2 december.
Ik heb zo een raar gevoel dat "de groene partijen" bij de volgende verkiezingen wel eens verassend meer stemmen zouden kunnen halen. En niet alleen in Belziek, in gans Europa.

Tweede grootste partij in Antwerpen bvb. (volgens peiling > 20%)


http://www.standaard.be/cnt/dmf20181005_03812834

Wie weet wordt Groen nog de tweede grootste partij in Vlaanderen, in elk geval lijkt ze goed op weg. Dankzij de eeuwig durende aankondigingspolitiek..., zelfs Vlaams Belang zou wel wat stemmen kunnen pikken bij NVA... :

Citaat:
https://www.hln.be/nieuws/binnenland...ooit~ae2eddb7/

Grote winnaar: Groen

Grote winnaar van deze peiling is Groen, dat de wind in de zeilen lijkt te hebben. Nooit eerder scoorde de partij hoger dan vandaag: met 14,1 procent zouden de groenen zowel Open Vld en sp.a inhalen en fors beter doen dan hun resultaat uit 2014 (8,6 procent). Mogelijk kan Groen profiteren van het verlies van de PVDA: met 4,4 procent haalt extreemlinks zijn slechtste score in anderhalf jaar en duikt de partij opnieuw onder de kiesdrempel.

De liberalen (12,8 procent) en de socialisten (12,1 procent) blijven ter plaatse trappelen tegenover de vorige peilingen, wat nog altijd een verlies betekent tegenover de vorige verkiezingen.

Laatst gewijzigd door Micele : 7 oktober 2018 om 09:10.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 09:08   #2
dalibor
Secretaris-Generaal VN
 
dalibor's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 mei 2014
Berichten: 20.789
Standaard

We hobbelen met zijn allen de ramp tegemoet. Het Parijsakkoord en wat eraan voorafging was al te weinig, en sinds Trump president is past een hoop staten zelfs dat zwakke akkoord niet meer toe.
__________________
Think I forgot
how to be happy.
Something I'm not
but something I can be.
Something I wait for.
Something I'm made for.
dalibor is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 09:13   #3
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 50.228
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door dalibor Bekijk bericht
We hobbelen met zijn allen de ramp tegemoet. Het Parijsakkoord en wat eraan voorafging was al te weinig, en sinds Trump president is past een hoop staten zelfs dat zwakke akkoord niet meer toe.
Een paar "rampen" in Belziek of ergens anders in Europa zou mss wat kunnen helpen, hoe ironisch het ook klinkt...

Of slimmere en-of ... leiders van "Groene partijen" in Europa (bvb Duitsland) zou ook al veel helpen.

Groen zou ook tweede sterkste partij in D kunnen worden als... (proteststemmen nu eens allemaal naar groen zouden gaan en niet naar extreemrechts (AfD)?)



https://www.welt.de/politik/video180...m-Aufwind.html

Laatst gewijzigd door Micele : 7 oktober 2018 om 09:22.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:19   #4
alberto
Minister-President
 
alberto's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 december 2005
Locatie: Planeet Mars
Berichten: 4.510
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele Bekijk bericht
Waar zijn de eeuwige fans van de eeuwige aankondigingspolitiek?

Of wie wilt dit graag aan zijn familie overlaten?





"De Rechtbank" zal wel reageren als er nog wat meer uit de hemel valt, eerst moet hunnen hof ondergelopen zijn... enkele migratiegolven in hun tuin helpt ook, een paar tenten zetten mss ?



Ik heb zo een raar gevoel dat "de groene partijen" bij de volgende verkiezingen wel eens verassend meer stemmen zouden kunnen halen. En niet alleen in Belziek, in gans Europa.

Tweede grootste partij in Antwerpen bvb. (volgens peiling > 20%)
Maar wat gaat groen doen om de opwarming te bezweren?
alberto is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:21   #5
Anna List
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 106.558
Standaard

kernenergie!
Anna List is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:24   #6
alberto
Minister-President
 
alberto's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 6 december 2005
Locatie: Planeet Mars
Berichten: 4.510
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Anna List Bekijk bericht
kernenergie!
Ik betwijfel het, maar goed, met politiekers weet je nooit, het zijn specialisten in het kar keren.
alberto is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:30   #7
maddox
Secretaris-Generaal VN
 
maddox's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 september 2002
Locatie: vilvoorde
Berichten: 63.279
Stuur een bericht via MSN naar maddox
Standaard

Hey, misschien kunnen we klimaatvluchteling in Wallonistan worden?
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen.
maddox is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:39   #8
Hypochonder
Secretaris-Generaal VN
 
Hypochonder's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 december 2008
Berichten: 21.895
Standaard

De klimaatproblematiek koppelen aan de Belgische politiek is eigenlijk te dwaas voor woorden. En zeker als een goed resultaat van de groene partij zou betekenen dat dat het de klimaatopwarming zou afstoppen, dat is gewoonweg klinkklare nonsens.

Laatst gewijzigd door Hypochonder : 7 oktober 2018 om 11:40.
Hypochonder is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:41   #9
Hypochonder
Secretaris-Generaal VN
 
Hypochonder's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 december 2008
Berichten: 21.895
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door maddox Bekijk bericht
Hey, misschien kunnen we klimaatvluchteling in Wallonistan worden?
U meent dat we daar op een warm welkom mogen rekenen?

Ik denk dat we een schop onder onze kont zullen krijgen en een welgemeende tirez votre plan.
Hypochonder is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 11:46   #10
maddox
Secretaris-Generaal VN
 
maddox's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 september 2002
Locatie: vilvoorde
Berichten: 63.279
Stuur een bericht via MSN naar maddox
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hypochonder Bekijk bericht
U meent dat we daar op een warm welkom mogen rekenen?

Ik denk dat we een schop onder onze kont zullen krijgen en een welgemeende tirez votre plan.
Met 10-13 miljard Euro per jaar zouden we al ferme arken kunnen bouwen en onze plan trekken. Dat geld zullen we wel uit de transfers halen dan.
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen.
maddox is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 13:16   #11
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 50.228
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alberto Bekijk bericht
Maar wat gaat groen doen om de opwarming te bezweren?
Slechter als de andere partijen kan moeilijk.

Een proteststem voor groen is dan wslk nog het beste om de slaapjanussen wakker te schudden.

Als men wil dat de aankondiginsgspolitiek nog 15 jaar langer duurt dan stem vooral op de traditionele partijen. Succes gegarandeerd.

Groen is een traditionele partij, die kunnen ze niet uitsluiten van een regeringsdeelname door Cordon pispot of te extreem links.

Heb je een beter voorstel om de regeringspartijen echt wakker te schudden?

In Baden-Württemberg -een rijk Bundesland met 11 miljoen inwoners- heeft Groen de macht in een coalitie met de CDU:
https://de.wikipedia.org/wiki/Baden-W%C3%BCrttemberg

Laatst gewijzigd door Micele : 7 oktober 2018 om 13:23.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 13:23   #12
Zucht
Secretaris-Generaal VN
 
Zucht's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 augustus 2007
Berichten: 20.270
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alberto Bekijk bericht
Maar wat gaat groen doen om de opwarming te bezweren?
Verbod op hoofddoeken afschaffen en onverdoofd slachten toelaten.
Daarna met z'n allen hard bidden tot Allah om de mensheid te redden, en indien dat niet lukt gaan ze misschien toch naar de hemel met hun hoofddoekje.
__________________
I wish nothing but the best for you too.

Laatst gewijzigd door Zucht : 7 oktober 2018 om 13:24.
Zucht is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 14:16   #13
eno2
Banneling
 
 
Geregistreerd: 4 juni 2004
Locatie: onder mijn wijnstok en vijgenboom
Berichten: 78.216
Standaard

Het wordt laat...Ik ben al Groen sinds de latere tweede helft van vorige eeuw . Mijn kinderen en schoonzonen rijden met SUV's en grote dieselbakken en bashen Groen omdat ze weten dat ik Groen ben. Dus ze doen maar. Mijn oudste kleinkind (19) is vegan aan het worden. Dat zal een boem geven. Misschien heb ik toch een zaadje geplant...

En hebben yachten en buitenverblijven in de Ardennen. En een nog veel groter fortuin op komst. Dus dat van stijgen van het water...

Laatst gewijzigd door eno2 : 7 oktober 2018 om 14:34.
eno2 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 14:19   #14
Anna List
Banneling
 
 
Geregistreerd: 28 september 2004
Berichten: 106.558
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door eno2 Bekijk bericht
Het wordt laat...Ik ben al Groen sinds de latere tweede helft van vorige eeuw . Mijn kinderen en schoonzonen rijden met SUV's en grote dieselbakken en bashen Groen omdat ze weten dat ik Groen ben. Dus ze doen maar. Mijn oudste kleinkind (19) is vegan aan het worden. Dat zal een boem geven. Misschien heb ik toch een zaadje geplant...
Één ding is zeker, heel hun leven en elke beslissing die zij nemen blijft om u draaien eno2. Niet aan twijfelen!
Anna List is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 14:28   #15
eno2
Banneling
 
 
Geregistreerd: 4 juni 2004
Locatie: onder mijn wijnstok en vijgenboom
Berichten: 78.216
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zucht Bekijk bericht
en onverdoofd slachten toelaten.
Flauwe kul.

Citaat:
Daarna met z'n allen hard bidden tot Allah om de mensheid te redden, en indien dat niet lukt gaan ze misschien toch naar de hemel met hun hoofddoekje.
Ook flauwe kul.
Ge kunt beter....
eno2 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 14:32   #16
eno2
Banneling
 
 
Geregistreerd: 4 juni 2004
Locatie: onder mijn wijnstok en vijgenboom
Berichten: 78.216
Standaard

Merged.
Zie #13

Laatst gewijzigd door eno2 : 7 oktober 2018 om 14:35.
eno2 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 14:38   #17
Zucht
Secretaris-Generaal VN
 
Zucht's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 augustus 2007
Berichten: 20.270
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door eno2 Bekijk bericht
Flauwe kul.



Ook flauwe kul.
Ge kunt beter....
Dank u.
Ik hecht gewoon wat meer belang aan de daden van dissidenten als Hermes Sanctorum of Luckas Vander Taelen dan aan de woorden van Van Besien of Almaci.
Hopelijk moeten we over een paar jaar niet terugkomen op deze posts.
__________________
I wish nothing but the best for you too.
Zucht is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 15:14   #18
eno2
Banneling
 
 
Geregistreerd: 4 juni 2004
Locatie: onder mijn wijnstok en vijgenboom
Berichten: 78.216
Standaard

Ik volg Groen en Vlaanderen niet zo meer. Het unitarisme van Calvo doet me kotsen. Op milieugebied blijven ze de krachtigste stem.
eno2 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 15:45   #19
eno2
Banneling
 
 
Geregistreerd: 4 juni 2004
Locatie: onder mijn wijnstok en vijgenboom
Berichten: 78.216
Standaard

Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You’ll be drenched to the bone
If your time to you is worth saving
Then you better start swimmin' or you’ll sink like a stone
For the times they are a-changin'
https://genius.com/Bob-dylan-the-tim...changin-lyrics
----

I'm on a rock soaring out of the sea at 1000m. I won't get wet yet.

Laatst gewijzigd door eno2 : 7 oktober 2018 om 15:49.
eno2 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 7 oktober 2018, 16:04   #20
Bobke
Secretaris-Generaal VN
 
Bobke's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 december 2002
Locatie: Waasland
Berichten: 43.633
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Anna List Bekijk bericht
kernenergie!
Electriciteit invoeren uit Duistand opgewekt met bruinkool.
Bobke is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:55.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be