Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Maatschappij en samenleving
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Maatschappij en samenleving Dit subforum handelt over zaken die leven binnen de maatschappij en in die zin politiek relevant (geworden) zijn.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 31 januari 2020, 18:49   #61
lamenielachen
Eur. Commissievoorzitter
 
lamenielachen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2003
Berichten: 9.398
Stuur een bericht via Instant Messenger naar lamenielachen
Standaard

[quote=Xenophon;9236641]Acht jaar voorarrest, ik veronderstel dat dit in Belgie onder "de redelijke termijn" valt.


__________________
België is een politiek kippenhok met steeds meer kakelende kippen die alsmaar meer vreten maar geen eieren leggen.

Laatst gewijzigd door lamenielachen : 31 januari 2020 om 18:50.
lamenielachen is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 februari 2020, 16:51   #62
Boduo
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 9 augustus 2005
Berichten: 58.755
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door epicurist_dirk Bekijk bericht
Overleden begin 1970 zei mijn peter al “ er is géén plaats waar minder recht geschied dan in de rechtbank”

Bovendien is de Brusselse justitie meest corrupt gelinkte toestand met veel geseponeerde – gemanipuleerde verjaarde toestanden. Brusselse justitie dat gans het justitie systeem al decennia in dit sjoemel land verziekt.

En land waar in justitie faalt, dat faalt in alles.
2 !
Boduo is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 februari 2020, 17:55   #63
werkman
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 5 december 2014
Berichten: 6.830
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Boduo Bekijk bericht
2 !

Mijn vader zei ooit tegen een rechter dat er beter een kruisbeeld met een biljet van duizend er op genageld boven die zijn hoofd zou hangen.
Hij heeft geluk gehad. Hij vloog gewoon buiten.

Laatst gewijzigd door werkman : 1 februari 2020 om 17:55.
werkman is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 februari 2020, 17:31   #64
N-Vb
Minister-President
 
N-Vb's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juni 2013
Locatie: Vlaanderen, België, Europa
Berichten: 4.344
Standaard

JM Dedecker was weer keihard in zijn artikel in Knack,
maar er zit een grote waarheid in wat hij zegt:

Politiewaakhond Comité P wil mystery shoppers op pad sturen om integriteitstesten uit te voeren bij haar eigen politiekorpsen. Het zal bijvoorbeeld huiszoekingen ensceneren en vallen opzetten voor de agenten, zoals portefeuilles verstoppen om te kijken of de pakkemannen poen pakken. Het doet mij denken aan stasipraktijken en bijzondere onderzoeksmethodes van sabelslepers die zichzelf boven hun eigen wetten plaatsen. Uitlokking is in strafonderzoeken nochtans verboden en onderzoekers mogen het voornemen om een misdrijf te plegen niet doen ontstaan, bevestigen of versterken.
Groter kan de vernedering niet zijn voor onze koddebeiers die trouw aan de wet gezworen hebben, verondersteld worden zelf de wet na te leven en er ethisch en moreel correct naar moeten handelen. Uit een deontologische code met 68 artikels is er immers vlug een stok gevonden om met een tuchtonderzoek te slaan door de leden van het Comité P die zichzelf zuiverder en maagdelijker achten dan hun eigen collega's.



Wie de arm der wet amputeert in plaats van versterkt, belazert de kluit en verzwakt de rechtsstaat.
Er zijn zo'n 50.000 politieagenten in ons land, Calog-personeel meegeteld. Dit is het hoogste aantal agenten per inwoner van gans West-Europa. Niettegenstaande de roep om steeds meer blauw op straat en het nooit aflatend geleuter van de politievakbonden is er dus man- en vrouwkracht genoeg. Een politieagent is een gerespecteerde goedbetaalde ambtenaar. Van zodra hun nine-to-five-uurregeling verstoord wordt, kregen ze tot voor kort nog extra vergoedingen uit een IKEA-catalogus van 74 verschillende premiestelsels, en het nieuwe Koninklijk Besluit van 20 juni 2019 is een nog leukere grabbelton. Een commissaris weigerde onlangs te promoveren tot korpschef omdat hij een resem extraatjes zou moeten inleveren en zo minder zou verdienen dan zijn baas (naam bekend). Telkens er een onregelmatigheidje opduikt in de werklast wordt dit gecompenseerd met een loon-of vakantietoeslag. Door het NAVAP-systeem (non activiteit voorafgaand aan pensioen) mogen ze hun kepie en hun uniform definitief aan de wilgen hangen op hun 58ste en 37,5 jaren dienst gelden als een volledige loopbaan.
Hoewel het aantal jongeren dat interesse toont voor een carrière bij de politie in dalende lijn zit, kan je je ook vragen of er niets schort aan het rekruteringssysteem. Na een eerste serie selectieproeven, waar 8 op de 10 kandidaten vlekkeloos voor slagen komt er een assessment. Volgens de klachten uit de politiewereld die mij daarover bereiken gaat het meer om een subjectieve batterij van psychologische testen, uitgevoerd door pas afgestudeerde zielenknijpers, jonkies die met soft deskundigengeneuzel enkel welzijnsknuffelaars het examen laten passeren. Wie ook maar een beetje karakter vertoont wordt terug naar af gestuurd, enige zweem van agressie vertonen voor mensen die nochtans op gevaar van lijf en leden de wet moeten handhaven, levert een buis op. Niet veel meer dan één op de tien kandidaten slaagt daardoor voor die zwartekousenjury. Een kneuzenbrigade van bleekwaterpolitieagenten die eerder als straathoekwerkers moeten fungeren dan als ordehandhavers is hun ultieme betrachting, zo lijkt het wel. Hielenlikkers in plaats van hielenklikkers.
Geen wonder dat er bijvoorbeeld geen kandidaten gevonden worden om het Kanaalplan te handhaven in de Molenbeekse Bronx, waar getatoeëerde multiculturele analfabeten stoned van hun eigen wietkweek mekaars ruiten uitgooien, en zo stijf staan van het spul dat ze de beet van de politiehond niet meer voelen. Door het politiek-correct bochtenwerk van hun oversten moeten de ordehandhavers zich immers laten behandelen als witte weekdieren. Hun leiding hunkert zo wanhopig naar de goedkeuring van de zogenaamde progressieve critici dat ze vaak meer bezig lijkt te zijn met public relations dan met het voorkomen en opsporen van misdaad, meer met het beschermen van hun eigen reputatie dan met het beschermen van het publiek.
Daar bovenop verlamt de koudwatervrees om als racist weggezet te worden ook nog een adequate ordehandhaving. Jongerenbendes moeten met een schuimrubberen knuppel en een fluwelen handschoen aangepakt worden, van Liedekerke tot Londerzeel en Tildonk, om hen gunstig te stemmen en in elk geval om hen niet woedend te maken. Door het HYCAP-systeem moest Middelkerke drie agenten leveren 'om de orde te handhaven' tijdens de Warmste Week in Kortrijk, terwijl ze in hun eigen gemeente de handen vol hadden met de transmigrantenstroom. Een mens moet zijn prioriteiten kennen, nietwaar? In het waterhoofd van de politietop hangt een druilerig mistgordijn. Onze dienders worden daarenboven nog ontmoedigd in hun vervolgingsbeleid, omdat de straffen die volgen op een veroordeling meestal ontoereikend zijn. Denk maar aan de lichte straf voor één van de relschoppers op oudejaarsnacht, vorig jaar in Molenbeek.

Over die bewuste nacht bereikte mij vorige maand een brief van een politie-inspecteur, die al verschillende keren opgevorderd werd voor de Brusselse rellen: 'Tijdens de nieuwjaarsnacht van 2018-2019 was één van de verantwoordelijken van Zone West (Molenbeek) een jonge vrouwelijke commissaris. Vol van goede bedoelingen en overtuigd van het goede in elke mens. (...)Ze is in het cellencomplex in Molenbeek toegekomen omstreeks 23u00 en bezocht er een cel met minimum 40 minderjarige Marokkanen. Allemaal bestuurlijk opgepakt voor openbare ordeverstoring. Het werk van uren jagen en hard werken van de interventieploegen. Ze vond het zo zielig dat ze direct hun vrijlating heeft bevolen, zodat "ze dan toch nieuwjaar konden vieren" Dat hebben ze zeker gedaan; De kern van die groep zou een half uur later half Molenbeek afbreken en haar winkels plunderen.'
Voor dergelijke geüniformeerde welzijnsknuffelaars zijn de echte misdadigers de autobezitters die hun munten in de parkeermeters moeten steken en met hun hoestbuien op vier wielen de wereld vervuilen. Met overmatige ijver plaatsen ze camera's langs de straat en richten ze zich op de kleinste snelheids- en andere verkeersovertredingen. Het boetefonds spijzigt ook nog de politiekas, en dat is mooi meegenomen.
Dat de staking van onze gevangenisbewakers ook een partijtje armworstelen is tussen de vakbonden voor zieltjeswerving in het licht van de sociale verkiezingen van mei later dit jaar, lijdt geen twijfel. Een systeem van minimale dienstverlening is immers noodzakelijk, maar of de bezettingsgraad bij stakingsdagen groter zou zijn met de nieuwe regeling dan bij normale dagen, zoals de stakers beweren, is voor discussie vatbaar.
De echte oorzaak zit echter dieper, hun noden zijn dezelfde als die van onze pakkemannen. We hebben eigenlijk gevangenisbewakers genoeg, namelijk 6.825. Dat is één cipier voor 1,6 gevangenen. Een Europees record. In Scandinavië is het maar 1 op 4, en in onze ziekenhuizen is er maar één verpleegkundige voor 9,4 patiënten. Een gedetineerde kost ons 146,50 euro per dag (de tweede hoogste dagprijs van gans Europa) en ze zijn momenteel met 10.883. 57% daarvan is recidivist en het overgrote deel heeft buitenlandse roots.
Sedert het Committee for the Prevention of Torture (CPT) onder leiding van Mykola Gnatovsky (jawel, een Oekraïner) in onze bajesen is gepasseerd kregen de gedetineerden langzaamaan meer rechten dan hun bewakers. Voor een naaktfouillering naar drugs hebben de cipiers bijvoorbeeld de toestemming van de directie nodig, terwijl een derde van de gedetineerden drugs gebruikt.Wat is het volgende? Dat ze enkel nog op zalvende toon aan een crimineel mogen vragen om braaf te zijn, terwijl ze zelf een gebroken oogkas geschopt worden? Druggebruik en criminaliteit gaan hand in hand. Meer dan 10% van de Belgische gedetineerden die aangaven ooit heroïne gebruikt te hebben, vertellen dat ze het goedje in de gevangenis zijn beginnen te gebruiken.
Ondertussen staat op elke gang staat een klachtenbus waardoor cipiers bij de minste klacht of verdachtmaking door een 'criminele inmate' en zijn pro-deo advocaat voor de Raad of de Commissie van Toezicht moeten verschijnen, en hun directie verstek geeft met het alibi van doorgeschoten juridische principes. De tastbare voordelen voor een misdadiger om hulpeloos te schijnen, zijn tegenwoordig zo groot dat hij maar weinig aanmoediging nodig heeft om zich zo te gedragen.
In elke bak zitten rotte appels, ook bij onze ordehandhavers, en dit moet gecontroleerd worden. Maar als je eerder de arm der wet amputeert dan hem te versterken om de misdaad te bestrijden, belazer je de kluit en ondermijn je de rechtsstaat.
N-Vb is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 februari 2020, 21:50   #65
N-Vb
Minister-President
 
N-Vb's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juni 2013
Locatie: Vlaanderen, België, Europa
Berichten: 4.344
Standaard

De Open Brief van de ouders van Julie Van Espen is weer een open deur intrappen:

Justitie faalt


De open brief van de familie van Julie Van Espen zet extra druk op ieder die betrokken is bij de aanpak van seksueel geweld. Wat na de aanbevelingen?

‘Iemand moet de eerste spade in de grond steken’, zegt John Maes, de advocaat van de ouders van de in mei vorig jaar vermoorde Julie Van Espen. ‘De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft een rapport opgesteld over wat er verkeerd is gelopen in het dossier van Steve B. en voegt daar aanbevelingen aan toe. De ouders van Julie hebben dat verslag ook geanalyseerd. Ze vreesden dat men na dat rapport zou overgaan tot de orde van de dag. Het is voor hen een missie om te bekomen dat de dood van hun dochter niet helemaal zinloos is geweest. Daarom hebben ze verschillende politici aangeschreven.’

De brief beschrijft kalm en concreet waarom de familie hem heeft opgesteld en vooral: wat ze nu verwacht dat er gebeurt. Dat gaat niet alleen over de oprichting van een extern controleorgaan voor de magistratuur, een Comité J, maar ook over ‘zachtere maatregelen’ zoals opleiding en sensibilisering (zie onderaan).
N-Vb is offline   Met citaat antwoorden
Oud 31 maart 2020, 16:07   #66
N-Vb
Minister-President
 
N-Vb's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juni 2013
Locatie: Vlaanderen, België, Europa
Berichten: 4.344
Standaard

Eindelijk iemand met een gezonde visie:

Bron: GVA

Antwerpse rechter bij hof van beroep haalt scherp uit naar minister Geens: “Hij bestuurt alsof hij Al Capone is, maar dan minder menselijk”

Een rechter van het hof van beroep in Antwerpen heeft op zijn LinkedIn-pagina ongemeen hard uitgehaald naar minister van Justitie Koen Geens. De raadsheer noemt hem een bedreiging voor de rechtsstaat en vergelijkt hem met maffiabaas Al Capone. “Maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent”, stelt rechter Pierre Thiriar.

Magistraten en advocaten verslikten zich zondag in hun koffie en thee toen ze op de sociale netwerksite LinkedIn een bericht van rechter Pierre Thiriar zagen verschijnen. Thiriar zetelt als raadsheer in burgerlijke zaken in het hof van beroep in Antwerpen. De magistraat publiceert regelmatig in juridische vakbladen en staat bekend als criticus van het werk van justitieminister Koen Geens. In zijn post van zondagmiddag haalt hij niet alleen het fileermes boven, maar ook de hakbijl. Thiriar is niet te spreken over een Koninklijk Besluit dat de minister heeft laten klaarstomen om de hoven en rechtbanken te laten functioneren in tijden van de coronacrisis. Thiriar noemt het juridische werk “technisch juridisch krakkemikkig” die in de praktijk “onwerkbaar en contraproductief is”.

Thiriar is vooral boos omdat Geens volgens hem niet heeft willen luisteren naar de opmerkingen en adviezen van de magistratuur. “Dit is niet alleen spijtig omdat het illustreert hoeveel wantrouwen er is vanuit het kabinet Justitie naar de magistratuur toe. (...) De totstandkoming van dit Koninklijk Besluit illustreert op pijnlijke wijze het systeem Geens. Geïnstitutionaliseerde overleg- en advieskanalen zoals de Hoge Raad voor de Justitie, de Adviesraad voor de Magistratuur of het College van Hoven en Rechtbanken worden niet geraadpleegd en doelbewust van de baan gereden.”

Vriendjespolitiek

Thiriar schakelt nog een versnelling hoger. Volgens de hoge magistraat bezondigt de minister zich aan vriendjespolitiek. Geens zou het wetgevend werk overlaten aan “professoren die geen enkele praktijkervaring of kennis van het werkveld hebben”, zo schrijft Thiriar. “Dan weer wordt de wetgeving opgesteld door vrienden van het oude advocatenkantoor van minister Geens.”

Ten slotte haalt de raadsheer het kanon boven en vergelijkt hij de minister met maffiabaas Al Capone. “Minister Geens bestuurt alsof hij een kruising zou zijn tussen Lorenzo de Medici, Al Capone en André Cools, maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent. Het resultaat van de werken van Geens is dan ook niet alleen een aanfluiting van de rechtsstaat en de democratie, maar ook technisch juridisch krakkemikkige wetgeving die in de praktijk onwerkbaar en contraproductief is.”

Minister van Justitie Koen Geens reageerde op LinkedIn op de uithaal van de Antwerpse magistraat. “De laatste versie (van het KB, red.) zoals goedgekeurd door de Ministerraad, en overgemaakt aan de Raad van State, werd opnieuw aan alle bevoegde Colleges en raadgevende organen gestuurd. Dank voor uw vriendelijke en aanmoedigende woorden. Mooie zondag.”

Sieghield Lacoere, de woordvoerster van minister Geens, wil niet te veel woorden vuilmaken aan de harde kritiek. “De minister raadpleegt de adviesorganen, maar in de gegeven omstandigheden van de coronacrisis moesten we snel handelen en konden we geen eindeloos advies blijven inwinnen.”

Laatst gewijzigd door N-Vb : 31 maart 2020 om 16:09.
N-Vb is offline   Met citaat antwoorden
Oud 16 augustus 2020, 17:34   #67
N-Vb
Minister-President
 
N-Vb's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juni 2013
Locatie: Vlaanderen, België, Europa
Berichten: 4.344
Standaard

De Reuzegom-affaire blijft de gemoederen beroeren. Deze week raakte bekend dat Gaia-advocaat Anthony Godfroid geen klacht met burgerlijke partijstelling kon indienen in Hasselt omdat de dienstdoende magistraat bevriend was met de moeder van Reuzegomlid Jef.S. Omdat de moeder in Antwerpen magistraat is, moest het dossier al verhuizen naar Hasselt, schrijft Douglas De Coninck.
N-Vb is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 augustus 2020, 09:43   #68
lamenielachen
Eur. Commissievoorzitter
 
lamenielachen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2003
Berichten: 9.398
Stuur een bericht via Instant Messenger naar lamenielachen
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TheFourHorsemen Bekijk bericht
Ik heb voor u één concrete vraag: Wanneer 'verliest' men in een rechtbank?
Als men de juiste "connecties" niet heeft ....
In een persoonlijk gesprek met mijn advocaat over het gerecht was zijn reactie;
Als ik op de rechtbank kom zie ik aan de aanwezige personen of ik wel of niet kans heb te winnen.
Het heeft dus nog weinig met "recht" maar met "invloed" te maken volgens die man, nochtans een doorwinterd pleiter.
__________________
België is een politiek kippenhok met steeds meer kakelende kippen die alsmaar meer vreten maar geen eieren leggen.
lamenielachen is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 augustus 2020, 09:54   #69
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 98.185
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TheFourHorsemen Bekijk bericht
Ik heb voor u één concrete vraag: Wanneer 'verliest' men in een rechtbank?
Wanneer het hof het verhaal van de procureur gelooft.

Ja, geloven, want er is geen bewijslast noch motivatie nodig tot wanneer je voor het beroepshof staat.
__________________
Citaat:
Ta gueule!
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 augustus 2020, 10:04   #70
Universalia
Secretaris-Generaal VN
 
Universalia's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 december 2012
Locatie: Nieverans Les Bains
Berichten: 43.434
Standaard

Ik haalde het eerder aan.

Judge Dredd (film) (niet zolang geleden nog ergens op tv gegeven dacht ik, meestal verzwijgt men de movie)

Citaat:
De film speelt zich af in een postapocalyptische toekomst. Het grootste gedeelte van de aarde is onbewoonbaar geworden. Mensen leven nu in kolossale steden, zoals Mega City One. De wet wordt in deze steden gehandhaafd door de Judges, elite politieagenten met alle bevoegdheden van een rechter, die criminelen ter plekke veroordelen. De beste van deze Judges is Joseph Dredd.
Te ver gezocht?
__________________
Ik citeer Confucius: Als straffen niet op de juiste wijze worden opgelegd, weten de mensen niet waar ze aan toe zijn.
Ook citeer ik A. Einstein met graagte: Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld.

Laatst gewijzigd door Universalia : 17 augustus 2020 om 10:04.
Universalia is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 augustus 2020, 21:24   #71
^_^
Gouverneur
 
Geregistreerd: 4 juni 2014
Berichten: 1.487
Standaard

https://m.hln.be/in-de-buurt/brussel...2026~a62158d1/

'...In een dossier rond notariële aansprakelijkheid tekende een advocaat uit De Panne beroep aan. De zaak zal ook effectief behandeld worden... zij het niet voor september 2026. “Mijn cliënte voelt zich in de steek gelaten door justitie”, aldus haar advocaat...'

Nog 6 ( ZES !! ) jaar! WTF

Laatst gewijzigd door ^_^ : 19 augustus 2020 om 21:25.
^_^ is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 augustus 2020, 00:43   #72
lamenielachen
Eur. Commissievoorzitter
 
lamenielachen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2003
Berichten: 9.398
Stuur een bericht via Instant Messenger naar lamenielachen
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ^_^ Bekijk bericht
https://m.hln.be/in-de-buurt/brussel...2026~a62158d1/

'...In een dossier rond notariële aansprakelijkheid tekende een advocaat uit De Panne beroep aan. De zaak zal ook effectief behandeld worden... zij het niet voor september 2026. “Mijn cliënte voelt zich in de steek gelaten door justitie”, aldus haar advocaat...'

Nog 6 ( ZES !! ) jaar! WTF
Het "zoveelste voorbeeld" van een "onbekwame overheid" die niet werkt.
Zelfs bij diegenen die dit zouden moeten recht zetten, de politiek, werkt niets enkel kassa kassa zoals bij het ganse overheidssysteem.
Ik vraag me eigenlijk af of een koning niet moet ingrijpen bij zoveel chaos?
En als die functie enkel protocolair is of die niet veel te veel betaald wordt dan?
__________________
België is een politiek kippenhok met steeds meer kakelende kippen die alsmaar meer vreten maar geen eieren leggen.
lamenielachen is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 augustus 2020, 22:31   #73
N-Vb
Minister-President
 
N-Vb's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juni 2013
Locatie: Vlaanderen, België, Europa
Berichten: 4.344
Standaard

Het overlijden van de Slovaak legt het juiste probleem bloot,
België en haar justitie draait vierkant

Op 2 juli 2018 is de Slovaakse ambassadeur formeel: toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is persoonlijk ingelicht over de zaak-Chovanec. Vandaag wil hij dat evenwel niet herhalen. “Dit was het moeilijkste dossier van mijn diplomatieke carrière”, zegt hij in onze zusterkrant De Standaard, dat het verslag kon inkijken. Bron: GVA

“Ik heb maandenlang alle mogelijke ministeries gecontacteerd”

Het komt er op neer dat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt.
N-Vb is offline   Met citaat antwoorden
Oud 1 september 2020, 23:39   #74
N-Vb
Minister-President
 
N-Vb's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juni 2013
Locatie: Vlaanderen, België, Europa
Berichten: 4.344
Standaard

Bart Eeckhout is hoofdredacteur, De Morgen


Op 26 januari 2010 vindt een 26-jarige jongeman de dood in een cel na bijzonder hardhandig optreden van politieagenten. Pas nadat ruim drie jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
Op 27 februari 2018 overlijdt een Slowaakse man in het ziekenhuis van Charleroi. Hij is er in levensbedreigende toestand binnengebracht nadat hij in een cel hardhandig tot bedaren was gebracht door politieagenten. Pas nadat ruim twee jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik, ditmaal inclusief uitbrengen van een Hitlergroet door een agent in functie, komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
De parallel tussen de overlijdens van Jonathan Jacob (in 2010) en Jozef Chovanec (in 2018) springt zozeer in het oog dat de vergelijking niet te missen is. Ondanks dure eden blijken er nog altijd bitter weinig lessen getrokken te zijn sinds de zeer vermijdbare dood van de eerste, tien jaar geleden. Nog altijd blijken sommige politieagenten enkel brutaal en dodelijk geweld als strategie te kennen tegenover mensen in een ernstige en gevaarlijke psychische crisis. Nog altijd zijn er beelden nodig om de feiten aan het licht te brengen.
Het is, los van de diepe tragedies van de slachtoffers, evenwel een andere gelijkenis die ons het meeste zorgen moet baren. Nog altijd treden er mechanieken in werking om de waarheidsvinding te smoren en strafbare feiten onder de pet te houden. De tweeënhalf jaar oude camerabeelden, met de extreem gewelddadige overmeestering en de Hitlergroet, kunnen niet voor iedereen in het politiecommando verrassend en nieuw zijn. Het rapport van het toezichthoudende Comité P is helder genoeg om een tuchtonderzoek dringend te maken.
Waarom worden nu pas vragen gesteld bij een agent die zestien minuten lang met het volle gewicht op een arrestant gaat zitten? Waarom wordt nu pas aanstoot genomen aan een Hitlergroet in het volle cameralicht? Waarom wordt nu pas raar opgekeken bij een arts die zonder voorgaand onderzoek onder dwang een injectie toedient? En ook: waarom bedenkt de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken nu pas dat een dossier waarop de Slowaakse ambassadeur met veel aandrang de aandacht vestigt, misschien toch een nader onderzoek waard was geweest?
Toen het Comité P begin jaren 90 werd opgericht, was dat nodig omdat bepaalde politielui in dit land zelf te zeer verwikkeld waren geraakt in zaken van banditisme of handel in wapens, drugs en mensen. Die beerput is intussen leeggemaakt. Maar de cultuur van machtsmisbruik, verzwijging, strategisch wegkijken en onderlinge bescherming is blijkbaar nog altijd sterk aanwezig in de groep mensen die van de samenleving het monopolie op geweld heeft gekregen.
Zolang die cultuur niet aangepakt wordt, is het wachten op de volgende keer dat er camerabeelden met dodelijk geweld uitlekken.

Justitie is ziek
N-Vb is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 september 2020, 04:22   #75
lamenielachen
Eur. Commissievoorzitter
 
lamenielachen's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2003
Berichten: 9.398
Stuur een bericht via Instant Messenger naar lamenielachen
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door N-Vb Bekijk bericht
Bart Eeckhout is hoofdredacteur, De Morgen


Op 26 januari 2010 vindt een 26-jarige jongeman de dood in een cel na bijzonder hardhandig optreden van politieagenten. Pas nadat ruim drie jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
Op 27 februari 2018 overlijdt een Slowaakse man in het ziekenhuis van Charleroi. Hij is er in levensbedreigende toestand binnengebracht nadat hij in een cel hardhandig tot bedaren was gebracht door politieagenten. Pas nadat ruim twee jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik, ditmaal inclusief uitbrengen van een Hitlergroet door een agent in functie, komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
De parallel tussen de overlijdens van Jonathan Jacob (in 2010) en Jozef Chovanec (in 2018) springt zozeer in het oog dat de vergelijking niet te missen is. Ondanks dure eden blijken er nog altijd bitter weinig lessen getrokken te zijn sinds de zeer vermijdbare dood van de eerste, tien jaar geleden. Nog altijd blijken sommige politieagenten enkel brutaal en dodelijk geweld als strategie te kennen tegenover mensen in een ernstige en gevaarlijke psychische crisis. Nog altijd zijn er beelden nodig om de feiten aan het licht te brengen.
Het is, los van de diepe tragedies van de slachtoffers, evenwel een andere gelijkenis die ons het meeste zorgen moet baren. Nog altijd treden er mechanieken in werking om de waarheidsvinding te smoren en strafbare feiten onder de pet te houden. De tweeënhalf jaar oude camerabeelden, met de extreem gewelddadige overmeestering en de Hitlergroet, kunnen niet voor iedereen in het politiecommando verrassend en nieuw zijn. Het rapport van het toezichthoudende Comité P is helder genoeg om een tuchtonderzoek dringend te maken.
Waarom worden nu pas vragen gesteld bij een agent die zestien minuten lang met het volle gewicht op een arrestant gaat zitten? Waarom wordt nu pas aanstoot genomen aan een Hitlergroet in het volle cameralicht? Waarom wordt nu pas raar opgekeken bij een arts die zonder voorgaand onderzoek onder dwang een injectie toedient? En ook: waarom bedenkt de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken nu pas dat een dossier waarop de Slowaakse ambassadeur met veel aandrang de aandacht vestigt, misschien toch een nader onderzoek waard was geweest?
Toen het Comité P begin jaren 90 werd opgericht, was dat nodig omdat bepaalde politielui in dit land zelf te zeer verwikkeld waren geraakt in zaken van banditisme of handel in wapens, drugs en mensen. Die beerput is intussen leeggemaakt. Maar de cultuur van machtsmisbruik, verzwijging, strategisch wegkijken en onderlinge bescherming is blijkbaar nog altijd sterk aanwezig in de groep mensen die van de samenleving het monopolie op geweld heeft gekregen.
Zolang die cultuur niet aangepakt wordt, is het wachten op de volgende keer dat er camerabeelden met dodelijk geweld uitlekken.

Justitie is ziek
Voor wat betreft de politie, Comité P en justitie heb je volkomen gelijk.
Wat de feiten zelf betreft daar weten we te weinig over om er te kunnen over oordelen.
Uiteraard is die Hitlergroet ongepast en kan misschien de aanwezige sfeer daar verduidelijken maar meer ook niet.
Die groet zal zeker de doodsoorzaak niet zijn maar is spek voor de bek voor de sensatiepers en links.
__________________
België is een politiek kippenhok met steeds meer kakelende kippen die alsmaar meer vreten maar geen eieren leggen.
lamenielachen is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 september 2020, 06:10   #76
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
reservespeler's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 70.698
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door N-Vb Bekijk bericht
Bart Eeckhout is hoofdredacteur, De Morgen


Op 26 januari 2010 vindt een 26-jarige jongeman de dood in een cel na bijzonder hardhandig optreden van politieagenten. Pas nadat ruim drie jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
Op 27 februari 2018 overlijdt een Slowaakse man in het ziekenhuis van Charleroi. Hij is er in levensbedreigende toestand binnengebracht nadat hij in een cel hardhandig tot bedaren was gebracht door politieagenten. Pas nadat ruim twee jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik, ditmaal inclusief uitbrengen van een Hitlergroet door een agent in functie, komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
De parallel tussen de overlijdens van Jonathan Jacob (in 2010) en Jozef Chovanec (in 2018) springt zozeer in het oog dat de vergelijking niet te missen is. Ondanks dure eden blijken er nog altijd bitter weinig lessen getrokken te zijn sinds de zeer vermijdbare dood van de eerste, tien jaar geleden. Nog altijd blijken sommige politieagenten enkel brutaal en dodelijk geweld als strategie te kennen tegenover mensen in een ernstige en gevaarlijke psychische crisis. Nog altijd zijn er beelden nodig om de feiten aan het licht te brengen.
Het is, los van de diepe tragedies van de slachtoffers, evenwel een andere gelijkenis die ons het meeste zorgen moet baren. Nog altijd treden er mechanieken in werking om de waarheidsvinding te smoren en strafbare feiten onder de pet te houden. De tweeënhalf jaar oude camerabeelden, met de extreem gewelddadige overmeestering en de Hitlergroet, kunnen niet voor iedereen in het politiecommando verrassend en nieuw zijn. Het rapport van het toezichthoudende Comité P is helder genoeg om een tuchtonderzoek dringend te maken.
Waarom worden nu pas vragen gesteld bij een agent die zestien minuten lang met het volle gewicht op een arrestant gaat zitten? Waarom wordt nu pas aanstoot genomen aan een Hitlergroet in het volle cameralicht? Waarom wordt nu pas raar opgekeken bij een arts die zonder voorgaand onderzoek onder dwang een injectie toedient? En ook: waarom bedenkt de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken nu pas dat een dossier waarop de Slowaakse ambassadeur met veel aandrang de aandacht vestigt, misschien toch een nader onderzoek waard was geweest?
Toen het Comité P begin jaren 90 werd opgericht, was dat nodig omdat bepaalde politielui in dit land zelf te zeer verwikkeld waren geraakt in zaken van banditisme of handel in wapens, drugs en mensen. Die beerput is intussen leeggemaakt. Maar de cultuur van machtsmisbruik, verzwijging, strategisch wegkijken en onderlinge bescherming is blijkbaar nog altijd sterk aanwezig in de groep mensen die van de samenleving het monopolie op geweld heeft gekregen.
Zolang die cultuur niet aangepakt wordt, is het wachten op de volgende keer dat er camerabeelden met dodelijk geweld uitlekken.

Justitie is ziek
De morgen.
De journalist stelt zich geen vragen over het één en ander.

Jongens toch.
__________________
N-VA voor een welvarend 2024
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 september 2020, 06:45   #77
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 114.679
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door N-Vb Bekijk bericht
Bart Eeckhout is hoofdredacteur, De Morgen


Op 26 januari 2010 vindt een 26-jarige jongeman de dood in een cel na bijzonder hardhandig optreden van politieagenten. Pas nadat ruim drie jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
Op 27 februari 2018 overlijdt een Slowaakse man in het ziekenhuis van Charleroi. Hij is er in levensbedreigende toestand binnengebracht nadat hij in een cel hardhandig tot bedaren was gebracht door politieagenten. Pas nadat ruim twee jaar later beelden opduiken van het geweldmisbruik, ditmaal inclusief uitbrengen van een Hitlergroet door een agent in functie, komt het onderzoek naar de feiten in een stroomversnelling.
De parallel tussen de overlijdens van Jonathan Jacob (in 2010) en Jozef Chovanec (in 2018) springt zozeer in het oog dat de vergelijking niet te missen is. Ondanks dure eden blijken er nog altijd bitter weinig lessen getrokken te zijn sinds de zeer vermijdbare dood van de eerste, tien jaar geleden. Nog altijd blijken sommige politieagenten enkel brutaal en dodelijk geweld als strategie te kennen tegenover mensen in een ernstige en gevaarlijke psychische crisis. Nog altijd zijn er beelden nodig om de feiten aan het licht te brengen.
Het is, los van de diepe tragedies van de slachtoffers, evenwel een andere gelijkenis die ons het meeste zorgen moet baren. Nog altijd treden er mechanieken in werking om de waarheidsvinding te smoren en strafbare feiten onder de pet te houden. De tweeënhalf jaar oude camerabeelden, met de extreem gewelddadige overmeestering en de Hitlergroet, kunnen niet voor iedereen in het politiecommando verrassend en nieuw zijn. Het rapport van het toezichthoudende Comité P is helder genoeg om een tuchtonderzoek dringend te maken.
Waarom worden nu pas vragen gesteld bij een agent die zestien minuten lang met het volle gewicht op een arrestant gaat zitten? Waarom wordt nu pas aanstoot genomen aan een Hitlergroet in het volle cameralicht? Waarom wordt nu pas raar opgekeken bij een arts die zonder voorgaand onderzoek onder dwang een injectie toedient? En ook: waarom bedenkt de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken nu pas dat een dossier waarop de Slowaakse ambassadeur met veel aandrang de aandacht vestigt, misschien toch een nader onderzoek waard was geweest?
Toen het Comité P begin jaren 90 werd opgericht, was dat nodig omdat bepaalde politielui in dit land zelf te zeer verwikkeld waren geraakt in zaken van banditisme of handel in wapens, drugs en mensen. Die beerput is intussen leeggemaakt. Maar de cultuur van machtsmisbruik, verzwijging, strategisch wegkijken en onderlinge bescherming is blijkbaar nog altijd sterk aanwezig in de groep mensen die van de samenleving het monopolie op geweld heeft gekregen.
Zolang die cultuur niet aangepakt wordt, is het wachten op de volgende keer dat er camerabeelden met dodelijk geweld uitlekken.

Justitie is ziek
Het parket was met een onderzoek bezig en had de beelden van wat TOT NU in de doofpot zat.

Dat de belzieke justitie strontrot is al een halve eeuw geweten.
Geen énkele minister van justitie is daar voor moeten opstappen. Integendeel. Melchior Whatelet kreeg zelfs promotie, en de commissie Dutroux wees slechts één schuldige aan: de belzieke ziekte.
__________________
Panda:Er is niets mis met die uitspraak uit de mond van Toback of Francken.Uiteraard wel als dat uit de bek van PhDW zou komen.De eerste 2 zijn democraten, de laatste is een fascist.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 september 2020, 06:48   #78
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
reservespeler's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 70.698
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel Bekijk bericht
Het parket was met een onderzoek bezig en had de beelden van wat TOT NU in de doofpot zat.

Dat de belzieke justitie strontrot is al een halve eeuw geweten.
Geen énkele minister van justitie is daar voor moeten opstappen. Integendeel. Melchior Whatelet kreeg zelfs promotie, en de commissie Dutroux wees slechts één schuldige aan: de belzieke ziekte.
En de "witte ridder", die in de politiek ging (Marc Verwilghen) werd niet serieus genomen.
__________________
N-VA voor een welvarend 2024
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 september 2020, 06:57   #79
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 114.679
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler Bekijk bericht
En de "witte ridder", die in de politiek ging (Marc Verwilghen) werd niet serieus genomen.
Daarom werd Verwilgen "uitverkoren". Om niet serieus te hoeven worden genomen. Verwilgen behoorde niet tot het kransje dat het voor het zeggen had/heeft in PVV.
Tijdens de betoging in Neufchateau, kwam Groene Frans Lozie, een lid van de commissie Dutroux, Vincent Van Quickenborne inlichten dat het een verloren zaak was. De boel was al "gerecupereerd".
Ik stond erbij en zal het nooit vergeten.
__________________
Panda:Er is niets mis met die uitspraak uit de mond van Toback of Francken.Uiteraard wel als dat uit de bek van PhDW zou komen.De eerste 2 zijn democraten, de laatste is een fascist.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 2 september 2020, 07:02   #80
Hypochonder
Secretaris-Generaal VN
 
Hypochonder's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 3 december 2008
Berichten: 21.895
Standaard

Volgens Hans Rieder zou er een groot probleem zijn qua hand-en spandiensten en dus de verwevenheid tussen parket, onderzoeksrechters enerzijds en de politiediensten anderzijds. Het is een ons kent ons wereldje en de ene zal de andere niet aanklagen omdat ze moeten samenwerken... En wie de Walen en hun mentaliteit een beetje kent die weet dat dat soort rottigheid, dat soort vriendjespolitieke ginder nog veel en veel dieper geworteld zit dan in Vlaanderen...

Het is trouwens zeer markant: voor dit soort Waalse rottigheid zijn er tot nu toe enkel en alleen Vlamingen publiekelijk verantwoordelijk gesteld. De echte verantwoordelijken: de rechtstreekse oversten van de betrokken politiemensen en het zootje binnen het parket van Charleroi genoemd wordt samen met de onderzoeksrechter die op deze zaak werden gezet die blijven buiten schot...
Hypochonder is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:16.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be