Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 10 november 2009, 17:00   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard Comac vreest voor geweld bij fakkeltocht N-SA

Gent -- Het Nieuw Solidaristisch Alternatief (N-SA) zal dinsdagavond een fakkeltocht organiseren in Gent “Tegen links geweld”. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, vindt dit zeer ironisch. Het N-SA is immers openlijk racistisch, negationistisch en gekend voor haar uiterst gewelddadige manier van politiek actievoeren. Comac roept niet op voor tegenacties. Wij vrezen immers dat onze leden, jongeren met een alternatieve kledingstijl en/of van een allochtone origine het slachtoffer kunnen worden van extreemrechts geweld.

Het N-SA werd opgericht op 13 oktober 2007, als een hereniging van een aantal extreem-rechtse en neo-nazistische splintergroeperingen, waaronder Vlaamse Jongeren Westland, Groen Rechts en Euro-Rus. Op bijeenkomsten van het N-SA wordt openlijk racisme, jodenhaat, haat tegenover holebi's, fascistische symboliek en neo-nazisme tentoon gespreid. Naar hun bijeenkomsten komen leden en sympathisanten van extreemrechtse groepen, zoals Blood and Honour, Bockenreyders, Bloed Bodem Eer en Trouw, NSV, Voorpost en Autonome Kameraden, stuk voor stuk bewegingen die zich door hun extremistische en gewelddadige uitspattingen buiten de marges van de samenleving bevinden. Verschillende extreemrechtse knokploegen, waaronder de Autonome Kameraden en de Bockenreyders, lieten al verstaan dat zij vanavond present zullen tekenen op de fakkeltocht. Heel wat leden van deze verengingen hebben in het verleden meerdere malen veroordelingen opgelopen voor gewelddadige delicten in inbreuken op de racismewetgeving. Dit alleen toont al de hypocresie aan van een manifestatie “Tegen links geweld”.

Als organisatie is het N-SA openlijk negationistisch. Op hun jeugdcongres van zaterdag 10 oktober haade het N-SA een Duits nationaal-socialist naar België: Axel Reitz. In eigen land werd Reits al veroordeeld voor Jodenhaat, wapenbezit en het dragen van nazi-symbolen, maar voor het N-SA is hij een eregast. In de recente Koppen-reportage over deze bijeenkomst schreeuwt hij de meer dan honderd aanhangers in de zaal toe: “We moeten strijden voor een Europa dat toebehoort aan het blanke ras”. In de line-up na de toespraken stond het Italiaanse Ultima Frontiera als headliner. Zij zijn Italianen die hun bewondering voor Mussolini niet kunnen wegsteken. Tijdens de reportage toont de zanger ons zijn swastika op de arm: “We zijn er trots op dat we fascist zijn.” Nadien verklaart het N-SA hierover op zijn website: “Het fascisme is een ingeburgerd begrip voor de Italianen en er bestaan geen historische taboes rond. Als een groep die trots is op de Italiaanse nationale identiteit dan naar onze contreien komt, kunnen zij zich niet inbeelden dat er hier uitsluitend taboes rond heersen.”

De aangekondigde fakkeltocht vindt plaats op een moment dat extreemrechts geweld in de Vlaamse studentensteden steeds frequenter en openlijker wordt toegepast en dreigt te escaleren. Hievan getuige enkele voorbeelden ter illustratie. Zo werd op 7 oktober vorig jaar een geweldadige charge op vreedzame manifestanten in de Blandijn uitgevoerd door delegaties van Voorspost en N-SA. Begin dit academiejaar werd een activiteit van de Actief Linkse Studenten aangevallen door de Autonome Kameraden, een beweging die intense banden onderhoudt met het N-SA. In de marge van een NSV-debat aan de Hogeschool Gent op 6 oktober, werden enkele leden van Comac in de val gelokt en aangevallen door enkele neo-nazi's, waaronder Bockenreyder Jarno Roppe. Van deze incidenten werd telkens klacht ingediend bij de politie. Dat op dezefde avond NSV-kopstuk Arno D'Hooge in het ziekenhuis geslagen werd keuren wij uiteraard eveneens niet goed.

Het stadsbestuur werd vooraf door ons gewaarschuwd dat de kans groot is dat op de komende manifestatie van het N-SA overtredingen op de wetgeving over racisme, discriminatie en negationisme zullen plaatsvinden. Hiervoor hebben studenten van verschillende progressieve jongerenorganisaties op maandag 26 oktober reeds actie gevoerd voor de Gentse gemeenteraad. De burgemeester kan alvast niet zeggen dat hij vooraf niets wist. In de taal van Axel Reitz luidt dat, dat hij niet kan zeggen: "Wir haben es nicht gewußt." Naar aanleiding van de Koppen-uitzending kondigde Procureur des Konings Jean-Marie aan een vooronderzoek over de N-SA-bijeenkomst op te starten. Minister van Justitie Stefaan De Clerck en minister van Binnenlandse zaken Annemie Turtelboom kondigen een wetswijziging aan die de burgemeesters meer mogelijkheden moet geven dit soort bijeenkomsten preventief te verbieden. Volgens Comac is het probleem minder dat er nieuwe wetgeving nodig is, dan dat verzuimd wordt de huidige wettelijke mogelijkheden effectief te gebruiken. Daniël Termont draagt dan ook een verpletterende verantwoordelijkheid voor het eventuele geweld dat er vanavond in de Overpoort en omstreken zal plaatsvinden.

Comac roept niet op voor tegenacties. Wij vrezen immers dat onze leden, jongeren met een alternatieve kledingstijl en/of van een allochtone origine het slachtoffer kunnen worden van extreemrechts geweld. Comac heeft alle begrip voor linkse jongeren die strijd willen voeren tegen extreemrechts, maar is van mening dat straatgeweld enkel bijdraagt tot de marginalisering van deze strijd. Comac roept daarom ook alle linkse en progressieve jongerenorganisaties in Gent op in gemeenschappelijk front en op een geweldloze manier actie te blijven voeren tegen extreemrechts.

Contactpersoon:

Tijs Hostyn, voorzitter Comac-Gent, [email protected]

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 november 2009, 18:08   #2
Txiki
Secretaris-Generaal VN
 
Txiki's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 september 2007
Locatie: Killucan
Berichten: 57.743
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Politics.be Bekijk bericht
Daniël Termont draagt dan ook een verpletterende verantwoordelijkheid voor het eventuele geweld dat er vanavond in de Overpoort en omstreken zal plaatsvinden.
Ach zo
__________________
I have a total irreverence for anything connected with society except that which makes the roads safer, the beer stronger, the food cheaper and the old men and old women warmer in the winter and happier in the summer.
Txiki is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 02:02   #3
Jarno
Parlementsvoorzitter
 
Jarno's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 september 2006
Locatie: Hasselt
Berichten: 2.020
Standaard

Toch wel straf van Tijs, mij even beschuldigen van misdaden in Gent. Is dit geen laster?
__________________
"Het hele probleem met de wereld is dat dwazen en fanatici altijd zo zeker van zichzelf zijn, en wijze mensen toch zo vol van twijfel."
Bertrand RUSSEL
Jarno is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 07:03   #4
Odoric
Partijlid
 
Geregistreerd: 30 juni 2009
Berichten: 262
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jarno Bekijk bericht
Toch wel straf van Tijs, mij even beschuldigen van misdaden in Gent. Is dit geen laster?
Als hij daar geen harde bewijzen voor heeft is dat inderdaad meer dan laster. De degeneratie bij Comac is nu toch wel zwaar aan het doorwegen na het lezen van dergelijk artikel, het staat bol van de leugens, (on)waarschijnlijkheden en valse connecties. Eigenlijk geen wonder dat die zelfs in linkse middens nog amper serieus worden genomen...
__________________
Political power grows out of the barrel of a gun -Mao Zedong-
Odoric is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 07:49   #5
driewerf
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
driewerf's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 juni 2004
Locatie: mechelen
Berichten: 11.969
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Politics.be Bekijk bericht
Comac roept niet op voor tegenacties. Wij vrezen immers dat onze leden, jongeren met een alternatieve kledingstijl en/of van een allochtone origine het slachtoffer kunnen worden van extreemrechts geweld. Comac heeft alle begrip voor linkse jongeren die strijd willen voeren tegen extreemrechts, maar is van mening dat straatgeweld enkel bijdraagt tot de marginalisering van deze strijd. Comac roept daarom ook alle linkse en progressieve jongerenorganisaties in Gent op in gemeenschappelijk front en op een geweldloze manier actie te blijven voeren tegen extreemrechts.

Contactpersoon:

Tijs Hostyn, voorzitter Comac-Gent, [email protected]

Bron: politics.be
Comac is dus de pedalen kwijt en heeft totaal geen antwoord op de groei van extreem rechts.
driewerf is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 09:57   #6
Metternich
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Metternich's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 2 mei 2006
Locatie: Dietsland-Europa Ideologie: Solidarisme en corporatisme
Berichten: 10.620
Standaard

Daniël Termont is dus verantwoordelijk voor het geweld van de antifascisten van gisterenavond?
__________________


Metternich is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 13:27   #7
Marlboro
Banneling
 
 
Geregistreerd: 18 september 2006
Berichten: 4.544
Standaard

Dit vind ik een goeie;Comac roept niet op voor tegenacties. Wij vrezen immers dat onze leden, jongeren met een alternatieve kledingstijl en/of van een allochtone origine het slachtoffer kunnen worden van extreemrechts geweld.

en wie zijn alweer degene die de politie en de rechtse mensen wilden aanvallen,welke zijn degene die zich weer als kinders misdroegen?Welke waren het alweer die met stenen en dergelijke meer zaten te gooien en wagens en dergelijke hebben vernield?Juist,degene die zoals comac altijd zo luid zitten te roepen zij het slachtoffer zijn en altijd snel het vingertje wijzen naar anderen en zitten te roepen rechtsen verzuurd zijn en onverdraagzaam en noem maar op.
Telkens zie ik nu net altijd het omgekeerde en zijn het die luide linkse roepers want roepen is makkelijk he die de boel verkloten en vernielen en onverdraagzaam zijn en verzuurt.
Marlboro is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 13:34   #8
De Garde
Europees Commissaris
 
De Garde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 januari 2004
Locatie: Meetjesland
Berichten: 6.889
Standaard

De klassieke onzin van extreem-links: er wordt iets georganiseerd door een beweging die ze niet zint en om dat te counteren roepen ze op tot een tegenbetoging - goed wetende wat soortje er daar bij loopt- en verwijten de burgemeester, die eigenlijk de vrijheid van meningsuiting garandeert, dat als het misgaat met hun betoging het zijn schuld is.... En nu: de ganse tegenbetoging is opgepakt. Termont, they told you so! En ze hebben het bewijs dan maar zelf geleverd.
De Garde is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 19:18   #9
jamás será vencido
President van Europa
Europees Commissaris
 
jamás será vencido's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 augustus 2007
Locatie: Sociaal Europa
Berichten: 6.000
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Marlboro Bekijk bericht
Dit vind ik een goeie;Comac roept niet op voor tegenacties. Wij vrezen immers dat onze leden, jongeren met een alternatieve kledingstijl en/of van een allochtone origine het slachtoffer kunnen worden van extreemrechts geweld.

en wie zijn alweer degene die de politie en de rechtse mensen wilden aanvallen,welke zijn degene die zich weer als kinders misdroegen?Welke waren het alweer die met stenen en dergelijke meer zaten te gooien en wagens en dergelijke hebben vernield?Juist,degene die zoals comac altijd zo luid zitten te roepen zij het slachtoffer zijn en altijd snel het vingertje wijzen naar anderen en zitten te roepen rechtsen verzuurd zijn en onverdraagzaam en noem maar op.
Telkens zie ik nu net altijd het omgekeerde en zijn het die luide linkse roepers want roepen is makkelijk he die de boel verkloten en vernielen en onverdraagzaam zijn en verzuurt.
Comac was niet aanwezig. Er was de betoging van de ALS die vreedzaam verliep. Later zijn er anarchisten richting nsa getrokken. Grappig dat jullie nog altijd niet door hebben dat er meerdere linkse stromingen zijn...
__________________
jamás será vencido is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 20:53   #10
De Garde
Europees Commissaris
 
De Garde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 januari 2004
Locatie: Meetjesland
Berichten: 6.889
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jamás será vencido Bekijk bericht
Comac was niet aanwezig. Er was de betoging van de ALS die vreedzaam verliep. Later zijn er anarchisten richting nsa getrokken. Grappig dat jullie nog altijd niet door hebben dat er meerdere linkse stromingen zijn...
Wel, natuurlijk weten we dat wel.

En Comac niet aanwezig? Ach,... dan niet onder eigen naam misschien. Schrik voor de verwachte rellen?

Maar feit is dat iedere keer er wel weer een uitleg komt waarom het nu weer is mis gegaan. Toevallig is het weer in Gent (cfr. Lange Munt enige tijd terug).

Voor alle duidelijkheid: ik was niet op de N-SA-betoging maar ik vind het be-la-che-lijk dat iedere keer er een excuus komt waarom het misgegaan is.
De Garde is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 21:12   #11
jamás será vencido
President van Europa
Europees Commissaris
 
jamás será vencido's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 augustus 2007
Locatie: Sociaal Europa
Berichten: 6.000
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De Garde Bekijk bericht
Wel, natuurlijk weten we dat wel.

En Comac niet aanwezig? Ach,... dan niet onder eigen naam misschien. Schrik voor de verwachte rellen?

Maar feit is dat iedere keer er wel weer een uitleg komt waarom het nu weer is mis gegaan. Toevallig is het weer in Gent (cfr. Lange Munt enige tijd terug).

Voor alle duidelijkheid: ik was niet op de N-SA-betoging maar ik vind het be-la-che-lijk dat iedere keer er een excuus komt waarom het misgegaan is.
Het loopt steeds mis met anarchisten die een confrontatie zoeken. Met de linkse tegenbetoging loopt niets mis.
__________________
jamás será vencido is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 22:03   #12
GC
Minister-President
 
GC's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 juni 2002
Berichten: 4.609
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jamás será vencido Bekijk bericht
Het loopt steeds mis met anarchisten die een confrontatie zoeken. Met de linkse tegenbetoging loopt niets mis.
Jep, er zijn effectief drie verschillende wijzen waarop links tegenover extreem-rechts staat: (1) betogen, (2) betogen en rellen of (3) alle mogelijke excuses inroepen om niets te doen. Ik kies voor optie (1).
__________________
Linkse Socialistische Partij
GC is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 22:04   #13
jamás será vencido
President van Europa
Europees Commissaris
 
jamás será vencido's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 augustus 2007
Locatie: Sociaal Europa
Berichten: 6.000
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GC Bekijk bericht
Jep, er zijn effectief drie verschillende wijzen waarop links tegenover extreem-rechts staat: (1) betogen, (2) betogen en rellen of (3) alle mogelijke excuses inroepen om niets te doen. Ik kies voor optie (1).
Optie (4) geen excuses inroepen en niets doen. Ook wel de salonlinkse methode genoemd
__________________

Laatst gewijzigd door jamás será vencido : 11 november 2009 om 22:05.
jamás será vencido is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 22:05   #14
De Garde
Europees Commissaris
 
De Garde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 januari 2004
Locatie: Meetjesland
Berichten: 6.889
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jamás será vencido Bekijk bericht
Het loopt steeds mis met anarchisten die een confrontatie zoeken. Met de linkse tegenbetoging loopt niets mis.
Alléé kom, ik zie nu al bijna 20 jaar hetzelfde verschijnen na altijd dezelfde betogingen.

Zouden die autonomen ook komen als er geen tegenbetoging wordt georganiseerd? Dat zou ik wel eens willen weten.

Dus GC: er zijn maar 2 opties: niet betogen of wel betogen en de rellen er bij nemen.
De Garde is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 22:10   #15
jamás será vencido
President van Europa
Europees Commissaris
 
jamás será vencido's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 augustus 2007
Locatie: Sociaal Europa
Berichten: 6.000
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De Garde Bekijk bericht

Zouden die autonomen ook komen als er geen tegenbetoging wordt georganiseerd? Dat zou ik wel eens willen weten.
Uiteraard.
__________________
jamás será vencido is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 22:54   #16
GC
Minister-President
 
GC's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 juni 2002
Berichten: 4.609
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door De Garde Bekijk bericht
Alléé kom, ik zie nu al bijna 20 jaar hetzelfde verschijnen na altijd dezelfde betogingen.

Zouden die autonomen ook komen als er geen tegenbetoging wordt georganiseerd? Dat zou ik wel eens willen weten.

Dus GC: er zijn maar 2 opties: niet betogen of wel betogen en de rellen er bij nemen.
Dus volgens u is de optie om te betogen meteen gelijk te stellen met pakweg een gemaskerde inval bij een bouwbedrijf dat betrokken is bij de bouw van een asielcentrum? Indien deze redenering wordt gevolgd, kunnen we meteen alles van VVB, N-VA en tutti quanti gelijk stellen met VB, Blood&Honour en (N)SA? Je kan zodanig veralgemeniseren tot er maar twee opties overblijven: of iemand is met jou akkoord, of het is een gewelddadige anarchist.
__________________
Linkse Socialistische Partij
GC is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 23:18   #17
abou Anis
Minister-President
 
Geregistreerd: 2 augustus 2006
Berichten: 4.786
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Politics.be Bekijk bericht
Comac roept niet op voor tegenacties. Wij vrezen immers dat onze leden, jongeren met een alternatieve kledingstijl en/of van een allochtone origine het slachtoffer kunnen worden van extreemrechts geweld. Comac heeft alle begrip voor linkse jongeren die strijd willen voeren tegen extreemrechts, maar is van mening dat straatgeweld enkel bijdraagt tot de marginalisering van deze strijd. Comac roept daarom ook alle linkse en progressieve jongerenorganisaties in Gent op in gemeenschappelijk front en op een geweldloze manier actie te blijven voeren tegen extreemrechts.
Een schandalig laf standpunt.
abou Anis is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 23:19   #18
De Garde
Europees Commissaris
 
De Garde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 januari 2004
Locatie: Meetjesland
Berichten: 6.889
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GC Bekijk bericht
Dus volgens u is de optie om te betogen meteen gelijk te stellen met pakweg een gemaskerde inval bij een bouwbedrijf dat betrokken is bij de bouw van een asielcentrum? Indien deze redenering wordt gevolgd, kunnen we meteen alles van VVB, N-VA en tutti quanti gelijk stellen met VB, Blood&Honour en (N)SA? Je kan zodanig veralgemeniseren tot er maar twee opties overblijven: of iemand is met jou akkoord, of het is een gewelddadige anarchist.
Ik heb gereageerd op je stelling dat er drie opties zijn en ik heb in al die jaren alleen gezien dat er rellen kwamen vanuit of rond die betogingen. Dus: er zijn in essentie maar 2 opties bij jullie.

En is het onlogisch te denken dat diegenen die de raid hebben uitgevoerd op de studenten en dat bouwbedrijf daar die avond rondhingen? Daarmee ga ik er vanuit dat van de 409 arrestanten er toch een paar zware jongens tussen zitten.

En 't is makkelijk om weer alles wat in de Vlaamse Beweging rond loopt op één hoopje te gaan gooien. W�*�*r zijn die zware rellen met VVB, N-VA en Vlaams Belang? Zelfs bij de B&H-concerten hoor je niks over zware rellen naderhand. Laat staan 409 arrestaties. En kom nu niet mekkeren over de politie hé. Zoals altijd worden er op voorhand afspraken gemaakt. Maar wie houdt er zich nooit aan die afspraken?

En je conclusie is belachelijk. Ik geef een voorbeeld: bij de NSV-betoging in Gent in 1995 (weet je nog wel?) waren er 2 tegenbetogingen. Eén verliep in alle rust (begeleid door de rijkswacht omdat Beke niet door zijn korps mocht beschermd worden) en één die in de buurt van de Dampoort volledig uit de hand liep en uitdraaide op een pure vechtpartij rond de Vooruit. Dat was de betoging van ALS en tutti quanti.

Bij jullie is het nooit anders: rellen, vernielingen en de schuld daarna is voor een ander.
De Garde is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 23:26   #19
Nestor Burma
Banneling
 
 
Geregistreerd: 26 april 2009
Berichten: 4.914
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Odoric Bekijk bericht
Eigenlijk geen wonder dat die zelfs in linkse middens nog amper serieus worden genomen...
Hoe weet jij dat?
Nestor Burma is offline   Met citaat antwoorden
Oud 11 november 2009, 23:28   #20
Nestor Burma
Banneling
 
 
Geregistreerd: 26 april 2009
Berichten: 4.914
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jamás será vencido Bekijk bericht
Grappig dat jullie nog altijd niet door hebben dat er meerdere linkse stromingen zijn...
En één rechtse stroming.
Nestor Burma is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:49.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be