Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Maatschappij en samenleving
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Maatschappij en samenleving Dit subforum handelt over zaken die leven binnen de maatschappij en in die zin politiek relevant (geworden) zijn.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 20 juni 2005, 21:51   #1
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard "Houston, we have a problem..."

Citaat:
Honderden gezinnen zitten zonder water in Hageland

Honderden gezinnen in het Hageland, tussen Aarschot en Diest, hebben sinds zaterdagnamiddag weinig of geen watertoevoer. De brandweer van Aarschot deelt sinds zondagnamiddag water uit in wijken van Aarschot en Tielt-Winge. In Scherpenheuvel-Zichem kunnen de bewoners vanavond drinkwater afhalen.
Sinds zaterdagnamiddag zijn er op hooggelegen plaatsen in het Hageland tussen Aarschot en Diest problemen met de watertoevoer. De brandweer van Aarschot rijdt in de getroffen gebieden rond met een spuitwagen. De bevolking wordt aangeraden dat water te koken alvorens het te drinken. Het vullen van die wagen in de brandweerkazerne gaat overigens steeds trager.
In Scherpenheuvel-Zichem heeft het stadsbestuur beslist om een bedeling te organiseren van drinkbaar water. Inwoners kunnen water, dat maandag opgehaald wordt bij de civiele bescherming in Liedekerke, in het stadsmagazijn afhalen. Burgemeester Manu Claes (CD&V) schat dat er alleen al in zijn gemeente zo'n 300 gezinnen zonder water zitten.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wijt de problemen aan het uitzonderlijke hoge waterverbruik in de tuinbouwsector en vraagt de bevolking voorlopig enkel water te gebruiken voor menselijke consumptie.

Omwille van het uitzonderlijk hoge verbruik van het afgelopen weekend zijn de reserves in de watertorens van Meensel-Kiezegem, Bekkevoort en Betekom en in de reservoirs van Houwaart en Zichem op. Bewoners van hoger geleden gebieden zoals in Tielt-Winge, Binkom of in de wijk aan de Orleanstoren in Aarschot hebben hierdoor geen of minder water. Alles samen ondervinden enkele honderden gezinnen problemen op vlak van waterbevoorrading.
"Een dergelijk hoog waterverbruik hebben we de afgelopen 15 jaar niet meer gekend. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het hoge verbruik in de tuinbouw omwille van de aanhoudende droogte en de hitte van de laatste dagen. We denken vooral aan de fruitsector zoals de aardbeienteelt. Tijdens de warme zomer van 2003 hadden we geen problemen. Het was toen vooral heet in augustus op een ogenblik dat de tuinbouwsector minder water verbruikt", aldus Eddy Troostens van de VMW Vlaams-Brabant.
"We kunnen op dit ogenblik niet meer doen dan op maximale capaciteit te pompen en de bevolking te vragen het waterverbruik te verminderen en het nog enkel te gebruiken voor menselijke consumptie", aldus Eddy Troostens.
Over de problemen had de VMW-directie maandag overleg met de gouverneur en met enkele betrokken burgemeesters.

Ook de Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte roept de bevolking en tuinders van het Hageland en elders in de provincie waar zich problemen voordoen op om het gebruik van het drinkwater tot een absoluut minimum te beperken.
De gouverneur bereidt ook een besluit voor dat het wassen van auto's, het sproeien van tuinen en bloembakken, vullen van zwembaden en dergelijke op straffen van een sanctie verbiedt tot de problemen op vlak van watertekort voorbij zijn.

[size=3]In 1997 las ik voor het eerst een rapport waarin stond dat de Europeseen Aziatische drinkwatervoorraden sterk bedreigd waren.[/size]
[size=3]De voornaamste reden: overconsumptie in het westen: we gebruiken veel meer dan de ondergrondse waterlagen in voorraad hebben.[/size]
[size=3]Ondertussen is er echter nog een probleem bijgekomen:[/size]
[size=3]door de opwarming van de Aarde (die u vandaag ook voelde) is het droger geworden waardoor er nog meer water wordt ver-/misbruikt. [/size]
[size=3]In veel Afrikaanse landen is er al lang ruzie om drinkbaar water, dit kan ook hier realiteit worden als we zo verdergaan.

Het wordt hoog tijd dat we ons collectief gaan realiseren dat deze "hoge westerse levensstandaard", een standaard is die onze Aarde niet k�*n volhouden.
Vroeg of laat zullen we de gevolgen er dan ook van dragen.[/size]
[size=3]En die zullen niet min zijn ... (ik denk nl. niet dat ik een betoog moet geven over het nut van water ... )[/size]
[size=3]Aangezien de meeste mensen tegenwoordig meer individualistisch zijn, en zelf spontaan niet veel zullen ondernemen om hun watergebruik terug te dringen, wat begrijpelijk is, wordt het tijd dat de overheid het heft in handen neemt en de bevolking aanzet tot deftig omspringen met water, ... wereldweid ... [/size]
[size=3]De overheid moet maatregelen nemen, en als dat niet gebeurt wordt het tijd dat we (degenen met een collectieve benadering ...) actie gaan ondernemen, collectief. De winst zal veel groter zijn dan het verlies dat je lijdt door aan de actie deel te nemen, op korte termijn en zékèr op lange termijn!!!

Waar wachten we nog op???[/size]
[size=3][/size]
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 21:57   #2
/\|cazar
Banneling
 
 
/\|cazar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 maart 2004
Berichten: 4.052
Standaard

Ik begrijp je uitgangspunt, maar kan je een link geven naar wat referenties, ik ben geen waterexpert maar het zou toch wel frappant zijn moesten onze aquifers ( in noord europa ) de uitputting nabij zijn.


Watertekort wordt een probleem dat alle andere problemen zal overstijgen, nu al zie je een steeds snellere desertificatie optreden in de wereld. Zelfs delen van Zuid Spanje dreigen voorgoed veranderd te worden in een woestijn.

In Peking moet men al tot 2 km diep boren om nog aan grondwater te geraken. Vooral China wordt geconfronteerd met grenzen aan haar groei, nu al is de druk op haar leefmilieu gigantisch, wat zal dat geven als de rest van het miljard chinezen ook iedere dag een bad wil nemen . //

Mad max ///
/\|cazar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 22:19   #3
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Oh my God! Wat ben ik blij om te zien dat mijn eerste post positief is!
Allé ik bedoel ... ik ben dus niet de enige ziet dat dat een probleem is. Het probleem wordt herkend, en zo gaat de bal misschien toch nog aan het rollen gaan!

I cross my fingers!

Voor die bronnen ga ik eens rondschuimen, maar eerst ff melden dat ook onze Noorderburen Nederland en Mexica ook al een groot watertekort hebben... :-s
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 22:24   #4
/\|cazar
Banneling
 
 
/\|cazar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 maart 2004
Berichten: 4.052
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Groentje-18
Oh my God! Wat ben ik blij om te zien dat mijn eerste post positief is!
Allé ik bedoel ... ik ben dus niet de enige ziet dat dat een probleem is. Het probleem wordt herkend, en zo gaat de bal misschien toch nog aan het rollen gaan!

I cross my fingers!

Voor die bronnen ga ik eens rondschuimen, maar eerst ff melden dat ook onze Noorderburen Nederland en Mexica ook al een groot watertekort hebben... :-s
bal aan het rollen ?

mensen zijn domme kiekens, groentje, overschat de massa nu ook weer niet, de meerderheid denkt niet veel verder dan hun voorgevel.
/\|cazar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 22:36   #5
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Ik weet niet als je dit wilt lezen ...


Citaat:
WATERTEKORT ZAL TOT DOOD EN CONFLICTEN LEIDEN
Bron : De Standaard 6 maart 2003

PARIJS/TOKYO (reuters, ap) - ,,Door de inertie op politiek beleidsvlak en een bevolking die de ernst van het probleem niet genoeg beseft, dreigt er de komende twintig jaar een immense wereldwijde watercrisis. En die zal leiden tot honger, ziekte, dood en militaire conflicten.''

Dat is de onrustwekkende conclusie van een waterrapport van de Verenigde Naties (VN) dat gisteren werd vrijgegeven. De studie komt ook op tafel op het derde Wereld Water Forum, dat van 16 tot 23 maart 2003 in het Japanse Kyoto wordt gehouden.

Volgens het VN-rapport zullen een samenloop van factoren - de uitgeputte waterreserves, de bevolkingsexplosie, vervuiling en de opwarming van de aarde - ertoe leiden dat de gemiddelde watervoorraad per persoon in de eerstkomende twintig jaar met een derde zal afnemen.

En de situatie is nu al niet zo rooskleurig. ,,Zo'n twintig procent van de wereldbevolking - 6 miljard mensen - heeft geen toegang tot drinkwater'', aldus Gordon Young, directeur van het Wereld Water Programma (WWP) van de UNESCO dat het rapport samenstelde. ,,Er is niet genoeg water voor adequate sanitaire voorzieningen en hygiëne voor veertig procent van de wereldbevolking. Dat is een absolute tragedie.''

Volgens het VN-rapport is de beschikbare watervoorraad per hoofd dramatisch gezakt sinds 1970 en houdt die dalende trend aan. Volgens de VN-statistieken worden jaarlijks meer dan 200 miljoen mensen getroffen door ziekten die verband houden met vervuild water of watertekort, met 2,2 miljoen doden, vooral arme mensen, tot gevolg.

,,Indien er op korte termijn extra financiële inspanningen zouden worden geleverd, zou het gros van de waterproblemen voor het grootste gedeelte opgelost kunnen worden'', aldus Young. Hij denkt daarbij aan een jaarlijks bedrag tussen de 50 en 100 miljard dollar. ,,Het probleem is dat daarvoor de politieke wil ontbreekt om dat ook daadwerkelijk te doen. Maar ondertussen worden wel gigantische bedragen besteed aan bewapening'', aldus Young.

Op langere termijn voorspelt het VN-rapport nog dramatischer gevolgen. Tegen 2050 - de wereldbevolking zou dan al gestegen zijn tot 9,3 miljard mensen - zouden liefst 7 miljard mensen verdeeld over zo'n 60 landen met watertekort te kampen hebben.

De VN-studie behandelt verder het gegeven dat de strijd om water in de toekomst dreigende (militaire) conflicten inhoudt. Gordon Young: ,,Onenigheid over water voedt nu al onderhuids vijandelijkheden in het Midden-Oosten, met name de landen voor wie het water van de Tigris en Eufraat levensbelangrijk is. Ook de voorraden van de Nijl, de Afrikaanse waterader die negen landen voedt, dreigen tot spanningen te leiden. En tussen de VS en Mexico is de Colorado smeulende conflictstof.''

Het VN-rapport biedt ook een brede waaier van kaartjes, statistieken en grafiekjes om de waterproblematiek te visualiseren. In één daarvan, het overzicht van de waterkwaliteit per land en de inspanningen om die te verbeteren, bengelt België helemaal aan de staart. Ons land scoort volgens de VN-gegevens slechter dan een resem ontwikkelingslanden.

Inzake gemiddelde watervoorraad per persoon ben je het slechtst af als inwoner van Koeweit, met slechts 10 kubieke meter per persoon per jaar. Ook de Gazastrook, de Verenigde Arabische Emiraten, de Bahama's en Qatar behoren tot de waterarmste regio's van de wereld. Bovenaan de lijst met de grootste watervoorraden staan Alaska, Groenland, Frans Guyana, Suriname en Congo.

Het VN-waterrapport zal formeel aan de delegaties van de Kyoto-conferentie worden voorgesteld op Wereld Water Dag, 22 maart. Link: http://66.102.9.104/search?q=cache:-...ertekort&hl=nl
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 22:38   #6
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
De waterkwaliteitsindex rangschikt landen volgens de zuiverheid van hun oppervlakte- en grondwater, de inspanningen die geleverd worden om rioolwater te zuiveren en de wijze waarop anti-pollutiewetten afgedwongen worden.
Finland hoogste, België laatste plaats. Link: http://66.102.9.104/search?q=cache:-...ertekort&hl=nl (dezelfde als vorige)
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 22:47   #7
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

http://www.protos.be/emc.asp?pageId=1, kijk hier bij de links, heel veel info hierbij over noors en westers watergebruik ... (nogmaals ... veel dingen die je hier gaat lezen wil je eigenlijk echt niet weten)...

Maar als deze problemen je afschrikken: als we in een roes blijven worden ze werkelijkheid. Laat dit een motivatie zijn!
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 22:55   #8
Bobke
Secretaris-Generaal VN
 
Bobke's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 december 2002
Locatie: Waasland
Berichten: 43.633
Standaard

Een watertekort?
Hoelang is het geleden dat we nog maar eens overstroomden in de winter ?
Waar het watertekort vandaan komt weet ik niet maar er zijn wel een paar mogelijkheden te bedenken.
Ik gok op een te lage zuiveringscapaciteit of een ontoereikende capaciteit van het verdeelnet.
Ge kunt niet ongestraft verbruikers op een bestaand net blijven aansluiten.
De hoofdreden is natuurlijk een overconsumptie door de hitte.
Ook zonder een drup regen zal het probleem opgelost zijn zodra de temperatuur daalt.
Bobke is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:06   #9
Riksken
Parlementslid
 
Riksken's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 november 2002
Berichten: 1.910
Standaard

Gewoon een aanloop naar een voorstel van verhoogde belasting op leidingwater door groen. Dat het waterverbruik steeds hoger wordt en de vervuiling groter is een vaststaand feit en zal de situatie niet verbeteren. Overheden zouden beter eens hieromtrent campagne voeren in de media. Voor de rest zie post van Bob hierboven.
__________________
Victory or Valhalla. Met Voorpost in't offensief
Riksken is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:08   #10
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:

[size=4]Verenigde Naties stellen eerste Wereldwaterrapport voor[/size]

Het meest uitgebreide en actuele rapport over de staat van ‘s werelds waterhulpbronnen rangschikt België helemaal onderaan voor wat de waterkwaliteit betreft en waarschuwt dat de politieke inactiviteit van de internationale gemeenschap de watercrisis mee in de hand werkt.

Gezien de “inactiviteit op het besluitvormend niveau” zal de wereldwijde watercrisis de komende jaren nooit eerder vertoonde hoogten bereiken, met een “groeiend tekort aan water per hoofd van de bevolking in vele ontwikkelingslanden”, dat staat te lezen in een VN-rapport dat onlangs verschenen is. Watervoorraden zullen gestaag afnemen door bevolkingsgroei, milieuvervuiling en klimaatverandering.

Het World Water Development Report – Water for People, Water for Life – is het meest veelomvattende up-to-date overzicht van deze natuurlijke hulpbron. Vlak voor aanvang van het derde Wereld Water Forum (Kyoto, Japan, 16 t/m 23 maart) is het gepresenteerd. Het is de belangrijkste intellectuele bijdrage aan dat Forum en aan het Internationaal Jaar van het Zoetwater, dat wordt gecoördineerd door de UNESCO en de afdeling Economische en Sociale Zaken van de VN.

Bij het samenstellen van het rapport werkten alle VN-agentschappen en -commissies die zich met water bezighouden voor het eerst samen om de vooruitgang in kaart te brengen met betrekking tot watergerelateerde doelstellingen op het vlak van gezondheid, voedsel, ecosystemen, steden, industrie, energie, risicomanagement, economische evaluatie, het delen van voorraden en governance. De 23 VN-partners werken samen in het World Water Assessment Programme (WWAP), waarvan de UNESCO het secretariaat voert.

Watercrisis
Van alle maatschappelijke en natuurlijke crises waaraan de mensheid het hoofd moet bieden, is een oplossing voor de watercrisis het belangrijkst voor ons overleven en dat van de planeet Aarde,” aldus UNESCO directeur-generaal Koïchiro Matsuura.

“Geen enkele regio is immuun voor deze crisis, die elk aspect van het menselijk leven omvat, van de gezondheid van kinderen tot het in staat zijn van landen om te voldoen aan de voedselbehoefte van hun bevolking”, vervolgt Matsuura. “Watervoorraden worden steeds kleiner, terwijl de waterbehoefte drastisch stijgt in een onhoudbaar tempo. Naar verwachting daalt de gemiddelde watervoorraad per persoon de komende jaren wereldwijd met eenderde.”

Ondanks het feit dat de bewijzen voor de crisis alomtegenwoordig zijn, is de politieke wil om deze trends om te keren onvoldoende aanwezig. Op een reeks internationale conferenties werd de afgelopen 25 jaar aandacht besteed aan vele aspecten van water, inclusief manieren om de water- en sanitaire voorzieningen te verzorgen die de komende jaren nodig zijn. Verschillende doelen werden gesteld om het waterbeheer te verbeteren, maar “bijna geen enkele”, aldus het rapport, “is bereikt.”

[size=3]“Problemen van houding en gedrag liggen ten grondslag aan de crisis,” vervolgt het rapport: “Inactiviteit op besluitvormend niveau, en een wereldbevolking die zich niet of nauwelijks bewust is van de omvang van het probleem hebben ervoor gezorgd dat niet tijdig actie werd ondernomen”.[/size]

Watervoorraad
Veel landen en gebieden verkeren al in een crisissituatie. Het rapport rangschikt meer dan 180 landen en gebieden op de beschikbare hoeveelheid vernieuwbaar water per hoofd van de bevolking. Dat betekent al het water dat in omloop is aan de oppervlakte, in de grond of de diepe bodem.

Het armst in termen van de beschikbaarheid van water is Koeweit (met 10 m³ per persoon per jaar), gevolgd door de Gazastrook (52 m³), de Verenigde Arabische Emiraten (58 m³), de Bahamas (66 m³), Qatar (94 m³), de Malediven (103 m³), Libië (113 m³), Saoedi-Arabië (118 m³), Malta (129 m³) en Singapore (149 m³).

De top-tien van waterrijkste landen (met uitzondering van Groenland en Alaska) luidt als volgt: Frans Guyana (812.121 m³ per persoon per jaar), IJsland (609.319 m³), Guyana (316.689 m³), Suriname (292.566 m³), Congo (275.679 m³), Papoea-Nieuw-Guinea (166.563 m³), Gabon (133.333 m³), de Solomoneilanden (100.000 m³), Canada (94.353 m³) en Nieuw- Zeeland (86.554 m³).

Medio de 21ste eeuw zullen op zijn slechtst 7 miljard mensen in 60 landen met waterschaarste kampen; op zijn best zijn dat 2 miljard mensen in 48 landen. Dit is afhankelijk van factoren als bevolkingsgroei en beleid. Volgens het rapport [size=3]zal klimaatverandering verantwoordelijk zijn voor 20% van de toename van de waterschaarste[/size]. Natte gebieden zullen meer regen ontvangen, terwijl die zal afnemen in vele droge gebieden en zelfs in sommige tropische en subtropische regio’s. De [size=3]waterkwaliteit zal dalen door toenemende watervervuiling en hogere watertemperaturen[/size].

De watercrisis “zal verergeren, ondanks het voortgaande debat over de vraag of zij eigenlijk wel bestaat,” aldus het rapport. Per dag wordt circa 2 miljoen ton afval gedumpt in rivieren, meren en stromen. Eén liter afvalwater vervuilt circa acht liter zoetwater. Volgens berekeningen in het rapport is de totale omvang van vervuild water wereldwijd naar schatting 12.000 km³. Dat is meer dan de hoeveelheid water die op een willekeurig moment in totaal aanwezig is in de tien grootste rivierbekkens van de wereld. Als de vervuiling gelijke tred houdt met de bevolkingsgroei, dan zal de wereld rond 2050 zo’n 18.000 km³ zoetwater zijn kwijtgeraakt. Dat is bijna negenmaal de totale hoeveelheid water die jaarlijks wereldwijd voor irrigatie wordt gebruikt. Irrigatie slokt met 70% het grootste deel van deze natuurlijke hulpbron op.

Waterkwaliteit
122 landen zijn in het rapport gerangschikt op hun waterkwaliteit en op hun mogelijkheden en wil om de situatie te verbeteren. [size=3]België bengelt helemaal onderaan vanwege de lage kwantiteit en kwaliteit van het grondwater in combinatie met de zware industriële vervuiling en het slecht omgaan met afvalwater.[/size] Het wordt gevolgd door Marokko, India, Jordanië, Soedan, Niger, Burkina Faso, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Rwanda.

De lijst van landen met de beste waterkwaliteit wordt aangevoerd door Finland, gevolgd door Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Noorwegen, de Russische Federatie, Zuid-Korea, Zweden en Frankrijk.

“De armen worden nog steeds het zwaarst getroffen; 50% van de bevolking in ontwikkelingslanden wordt blootgesteld aan vervuilde waterbronnen,” aldus het rapport. Rivieren in Azië zijn de meest vervuilde ter wereld, met driemaal zoveel bacteriën van menselijk afval als het wereldwijde gemiddelde. Bovendien bevatten de rivieren daar meer dan twintig keer zoveel lood als de rivieren in geïndustrialiseerde landen.

Bevolkingsgroei
“De toekomst van vele delen van de wereld ziet er niet rooskleurig uit,” zegt het rapport onder verwijzing naar de verwachte bevolkingsgroei. Een groei die een drijvende kracht achter de watercrisis zal blijven. Volgens het rapport nam de watervoorraad per hoofd van de wereldbevolking tussen 1970 en 1990 af met eenderde. En hoewel de bevolking minder snel groeit dan voorheen, zal de wereldbevolking in 2050 naar verwachting zijn toegenomen tot 9,3 miljard (in vergelijking met 6,1 miljard in 2001).

“Het waterverbruik is de afgelopen 50 jaar bijna verdubbeld. Een kind dat in de ontwikkelde wereld wordt geboren, verbruikt 30 tot 50 keer zoveel water als een kind in een ontwikkelingsland. Ondertussen daalt de kwaliteit van het water [...]. Iedere dag overlijden 6.000 mensen aan de gevolgen van diarree; vooral kinderen onder de 5 jaar,” aldus het rapport. “Deze gegevens illustreren de enorme omvang van de wereldproblemen met betrekking tot water en verbazingwekkende verschillen in het gebruik ervan.”

Politieke (on)wil
Tegen deze achtergrond gaat het rapport dieper in op elke belangrijke dimensie van waterverbruik en -beheer; van de groei van steden tot de dreiging van wateroorlogen tussen landen. [size=3]Door alle hoofdstukken loopt dezelfde rode draad: of het nu gaat om het aantal kinderen dat sterft door ziekte of vervuilde rivieren, de watercrisis is een crisis van governance en van gebrek aan politieke wil om deze natuurlijke hulpbron op verantwoorde wijze te beheren.[/size]

Met meer dan 25 wereldkaarten, vele tabellen en grafieken, en zeven case studies van belangrijke rivierbekkens, wordt in het rapport geanalyseerd hoe verschillende samenlevingen met waterschaarste omgaan, inclusief beleid dat werkt of niet werkt.

[size=3]“Wereldwijd ligt de uitdaging in het genereren van de politieke wil om watergerelateerde doelen te realiseren,” volgens het rapport. “Waterprofessionals hebben behoefte aan een beter begrip van de bredere maatschappelijke, economische en politieke context, terwijl politici zich beter moeten informeren over kwesties op het gebied van waterbeheer. Anders blijft water een terrein voor politieke retoriek en hoge beloftes in plaats van broodnodige actie.”[/size]

Het World Water Assessment Programme van de Verenigde Naties – de samenwerking van 23 VN-agentschappen die rond water werken en verantwoordelijk is voor dit rapport – zal in de toekomst regelmatig peilen naar de staat van het water en daarover rapporteren. Daartoe reikt het World Water Development Report een set gestandaardiseerde methodieken, gegevens en indicatoren aan.
Bron: Unesco Vlaanderen (http://www.unesco-vlaanderen.be/kat_...=21&pageID=188)


[size=4]De dingen die ik in het vet en in groter lettertype heb gezet verwijzen veelal naar factoren, die de oorzaak zijn van het probleem. Lucky for us zijn deze factoren allemaal BEINVLOEDBAAR !!!![/size]
[size=4]Dus ... We hebben een probleem? -> Ja
Maar ... We kunnen het ook zelf oplossen -> Lucky bastards !!
[/size]
(als iemand het bij mij zo verknalde ... weet ik niet als ik nog een tweede kans zou geven, Moeder aarde geeft die blijkbaar wel! )
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:09   #11
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Reservoirs bouwen (meren) die ge in de winter laat vollopen om er in de zomer water uit te tanken.

Simpel, nee ? Alleen plek vinden dat onder water mag te komen staan he.....
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:10   #12
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bobke
Een watertekort?
Hoelang is het geleden dat we nog maar eens overstroomden in de winter ?
Waar het watertekort vandaan komt weet ik niet maar er zijn wel een paar mogelijkheden te bedenken.
Ik gok op een te lage zuiveringscapaciteit of een ontoereikende capaciteit van het verdeelnet.
Ge kunt niet ongestraft verbruikers op een bestaand net blijven aansluiten.
De hoofdreden is natuurlijk een overconsumptie door de hitte.
Ook zonder een drup regen zal het probleem opgelost zijn zodra de temperatuur daalt.
Dat probleem in België wordt dan inderdaad tijdelijk opgelost.

Maar ik wilde eigenlijk met dat krantenartikel iets aantonen, wat staat daar onder.
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:15   #13
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek
Reservoirs bouwen (meren) die ge in de winter laat vollopen om er in de zomer water uit te tanken.

Simpel, nee ? Alleen plek vinden dat onder water mag te komen staan he.....
Interessant.
Is het moeilijk een meer te maken? (ik ken hier niks van) maar leef (voorlopig?) in de veronderstelling dat het heel lang duurt om het vol te laten lopen (door regenwater bedoel je toch hé) omdat het wordt opgeslorpt door de grond. Maar nogmaals, ik ben geen kenner daarvan.

Het zou leuk zijn, meren zijn nog mooi ook... Zucht ... *meren* ... breek me de bek niet open daarover...
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:18   #14
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Groentje-18
Interessant.
Is het moeilijk een meer te maken? (ik ken hier niks van) maar leef (voorlopig?) in de veronderstelling dat het heel lang duurt om het vol te laten lopen (door regenwater bedoel je toch hé) omdat het wordt opgeslorpt door de grond. Maar nogmaals, ik ben geen kenner daarvan.

Het zou leuk zijn, meren zijn nog mooi ook... Zucht ... *meren* ... breek me de bek niet open daarover...
Ge zoekt een laag gelegen plek en ge laat het vollopen. Vooral de andere kant van de dijk langs een rivier is ideaal.

Hier langs de maas, als ge een paar dorpkes (waar ik in woon) laat verdwijnen kunt ge hier een perfect meer maken. Ik ken iemand die met zijn slaapkamer opt 1ste verdiep in de winter op maaswaterniveau zit.
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:20   #15
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Ik zeg niet dat ik van die strategie een voorstander ben.

Conservatie is eerder mijn ding.
Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:23   #16
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door /\|cazar
bal aan het rollen ?

mensen zijn domme kiekens, groentje, overschat de massa nu ook weer niet, de meerderheid denkt niet veel verder dan hun voorgevel.
Ja ik weet het maar toch ... maar toch maar toch ...

Er zijn processen die de massa kunnen beïnvloeden... en juist daarom ...
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:26   #17
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek
Ik zeg niet dat ik van die strategie een voorstander ben.

Conservatie is eerder mijn ding.
Ja, ik weet niet. Ik ben niet tegen je idee op zich. Ik vraag me alleen af hoe het praktisch in zijn werk gaat want praktisch ben ik niet aangelegd ...

Conservatie zou ook een goede oplossing zijn natuurlijk. Samen met een verminderd gebruik. Maar zoals je al weet ... technisch/praktisch ben ik niet aangelegd (psy is eerder mijn gebied) ... maar gelukkig zijn er mensen die dat wel zijn ... zoals ingenieurs?
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:32   #18
Tavek
Banneling
 
 
Geregistreerd: 11 januari 2004
Berichten: 66.569
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Groentje-18
Ja, ik weet niet. Ik ben niet tegen je idee op zich. Ik vraag me alleen af hoe het praktisch in zijn werk gaat want praktisch ben ik niet aangelegd ...

Conservatie zou ook een goede oplossing zijn natuurlijk. Samen met een verminderd gebruik. Maar zoals je al weet ... technisch/praktisch ben ik niet aangelegd (psy is eerder mijn gebied) ... maar gelukkig zijn er mensen die dat wel zijn ... zoals ingenieurs?
Lake Powell, VS. Enorm waterreservoir. Onder aan die dam begint de Colorado weer, die Calofornie van water voorziet.

Dit is een enorm reservoir, maar als ge die witte rand bekijkt ziet ge ook meteen dat het slecht aant gaan is. Veel water weg he ? In de VS kennen ze er iets van, overconsumptie.

(foto heb ik zelf gemaakt)
Bijgevoegde miniaturen
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  DSCN0473.JPG‎
Bekeken: 125
Grootte:  929,6 KB
ID: 65  

Tavek is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:36   #19
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek
Ge zoekt een laag gelegen plek en ge laat het vollopen. Vooral de andere kant van de dijk langs een rivier is ideaal.

Hier langs de maas, als ge een paar dorpkes (waar ik in woon) laat verdwijnen kunt ge hier een perfect meer maken. Ik ken iemand die met zijn slaapkamer opt 1ste verdiep in de winter op maaswaterniveau zit.

Ahzo. Mmmm, goed idee!

Als het maas water zuiver is toch want anders wordt dat ander ook vuil. Mja, als 't moet kunnen we het ook zuiveren.

En uiteindelijk ... ik kan me voorstellen dat het niet plezant is als je dorp onderloopt dus ... misschien willen die mensen daar best wel weg maar doen ze het niet omdat hun huizen niet veel waard zijn door de dreiging van overstromingen?

Als jullie dan als dorp(en) volledig samen kunnen blijven en allemaal kunnen gaan wonen op een stuk 'woestijn' in België (lees: grond zonder meer, bomen, bos, natuurgebied etc.) in nieuwe woningen (daarbij denk ik vooral aan huizencomplexen waarbij een hele gemeenschap samenwoont, die één grote gemeenschappelijke tuin hebben, of course met boompjes, parkje en bos, (potgrond aanvoeren ) maar over dat idee moet ik nog 'ns 'n topic opstarten denk ik :-s, bedoeling is dat de boel niet verzuurd). Of gewoon in traditionele huizen gaat natuurlijk ook. Zouden de dorpelingen daar dat ooit eventueel zien zitten?
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 juni 2005, 23:43   #20
Groentje-18
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 26 februari 2004
Berichten: 18.625
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek
Lake Powell, VS. Enorm waterreservoir. Onder aan die dam begint de Colorado weer, die Calofornie van water voorziet.

Dit is een enorm reservoir, maar als ge die witte rand bekijkt ziet ge ook meteen dat het slecht aant gaan is. Veel water weg he ? In de VS kennen ze er iets van, overconsumptie.

(foto heb ik zelf gemaakt)
Amai! Al met een kenner in het gebied te doen precies die al ter plekke was en al!

Ik had al vaak gehoord dat Amerika zo iets deed ma ik moet toegeven dat ik er eigenlijk vanuitging dat wij het grootste deel van het water uit de grond haalden (en dan begrijp ik niet waarom de grond niet verzakt mja), regenwater dat door de eeuwen heen daar is neergeslaan en gezuiverd raakte doordat het door de grondlagen moest.
Die witte rand ziet er idd niet goed uit!
...Kan dat tot gevolg hebben dat de Colorado op termijn verdwijnt? :-s

Ahum ... wat ik me al lang afvraag: Zijn we in staat om zeewater drinkbaar te maken?
(In dat geval hoeven we ons voorlopig al geen zorgen te maken over de stijging van de zeespiegel)
__________________
Bedankt!
Groentje-18 is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:14.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be