Rob Roy |
15 april 2008 07:09 |
De Sylvio-B.-regeert-weer-draad
1 Bijlage(n)
Wat??? Geen enkele draad over de eclatante overwinning van Sylvio B. in Italië? Geen enkele verontwaardigde reactie op het feit dat rechts weer een absolute, nog grotere meerderheid van de Italianen achter zich kreeg?
Vooruit dan maar, deze draad wordt een eerbetoon aan onze poco-vrienden die in 2006, toen de vorige regering-Berlusconi de macht verloor, jubelden van vreugde omdat "deze fascistische misdadiger eindelijk voor de rechter zou kunnen gebracht worden".
Lang hebben ze van hun geluk niet kunnen genieten. In plaats van geboeid afgevoerd te worden naar Elba, verplettert Sylvio zijn linkse vrienden met 47 tegen 38 pct, en wordt weer eerste minister van Italië. En dat met behulp van populisten, demagogen, regionale egoïsten, separatisten, fiscale autonomisten en ander tuig dat beschaafd links h�*�*t als de pest.
Sylvio is back, vrienden! En poco-links had nochtans zo zijn best gedaan om hem belachelijk te maken, te criminaliseren, uit te rangeren...
De verzuurde reacties uit 2006 die u op dit forum kan vinden, mag u in deze draad posten en eens goed teruglachen.
Bron: De Morgen
Citaat:
Silvio Berlusconi voor derde keer premier van Italië
Tegenkandidaat Walter Veltroni gaf zijn verkiezingsnederlaag intussen al toe.
Umberto Bossi steunt met zijn Lega Nord de alliantie Volk van de Vrijheid van Berlusconi.DM update Silvio Berlusconi maakt een comeback in de Italiaanse politiek. De kleurrijke mediamiljardair en oppositieleider heeft bij de parlementsverkiezingen volgens de eerste prognoses een meerderheid in Kamer en Senaat behaald. Indien de voorsprong wordt bevestigd, wordt de 71-jarige Berlusconi na 1994 en 2001 voor de derde keer premier van Italië. Walter Veltroni, de tegenkandidaat van centrum-links, heeft zijn verkiezingsnederlaag intussen al toegegeven.
Duidelijke voorsprong
Volgens de eerste resultaten ligt Berlusconi's rechtse alliantie in de Senaat met 46,8 procent relatief duidelijk voor op de centrum-linkse coalitie van Walter Veltroni, die op 38,1 procent uitkwam. In de Kamer ligt Berlusconi met 45,5 procent op kop, zijn tegenstander zou daar 38,8 procent van de stemmen behalen. Eindresultaten worden niet voor de late avonduren verwacht. Veltroni heeft inmiddels zijn nederlaag toegegeven. "De uitslag is duidelijk. Rechts zal regeren", zei hij.
Senaat
In de Senaat kwam Berlusconi volgens de prognoses op 166 zetels uit, centrum-links zou op 138 senatoren mogen rekenen. Kort na de sluiting van de kiesbureaus leek zich na de eerste prognoses een wezenlijk krapper resultaat aan te kondigen. "Er tekent zich een duidelijke zege voor de centrum-rechtse coalitie af, die over een meerderheid zal beschikken om een regering te vormen", verheugde PDL-politicus Gianni Alemanno zich, die aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rome als kandidaat voor de burgemeesterssjerp had deelgenomen.
Geen verrassing
De zege van Berlusconi is geen verrassing. Weken geleden al hadden peilingen de alliantie van Berlusconi een voorsprong van acht tot negen procent voorspeld. Toch had ook de bijna 20 jaar jongere Veltroni, die als jarenlange burgemeester van Rome een grote populariteit had opgebouwd, zichzelf tot op het laatst goede kansen op de verkiezingsoverwinning toegedicht. "We hebben het juiste voor Italië gedaan", zei Veltroni volgens zijn woordvoerder in een eerste reactie.
Lega Nord
Tot Berlusconi's nieuwe alliantie Volk van de Vrijheid behoort ook de rechtspopulistische Lega Nord van Umberto Bossi. Veltroni's Democratische Partij (PD) was samen met juniorpartner Italië van de Waarden naar de nieuwe verkiezingen gegaan. De mogelijkheid van een grotere coalitie in geval van een nek-aan-nekrace van de beide grootste partijen hadden linkse toppolitici vooraf al uitgesloten. "Die zal er absoluut niet komen", verklaarde minister van Communicatie Paolo Gentiloni van de PD.
Kiesopkomst
De kiesopkomst was volgens Binnenlandse Zaken met 81 procent enkele procentpunten lager dan in 2006. Twee jaar geleden had 83,6 procent van de kiesgerechtigden zijn stem afgegeven en voor de krapste uitslag in de jongere politieke geschiedenis van Italië gezorgd. Waarnemers wijten de mindere opkomst vooral aan de aversie tegen de politiek van vele Italianen.
|
|