Welke "Groene Revolutie" verkiest u?
De wereld gaat naar een nieuwe "Groene Revolutie", waar die nog niet gepasseerd is (Afrika, delen van Latijns-Amerika). Daar waar dat wel het geval is wordt druk gestreefd naar de "Evergreen Revolution" - de verworvenheden van de vorige groene revolutie bewaren en uitbreiden.
Over de nood aan zo'n revolutie is iedereen het ongeveer eens; over de uitdagingen evenzeer: -toenemende bevolking, -veranderende diëten en levensstijlen op mondiaal vlak, -de ondergang van fossiele energiebronnen, -de impact van klimaatverandering, enzovoort.
Er zijn nochtans grote verschillen over de wijze waarop dat moet gebeuren. Laten we gemakshalve drie grote visies onderscheiden - ik geef geen oordeel over eventuele voor- en nadelen van elk model:
1. Het model van de agro-industrie, dat stoelt op louter commerciële principes gekenmerkt door grote distributiekanalen, op hyper-efficiënte, monoculturele landbouw, waarbij een klein aantal concerns de voedsel- en bioenergie-sector domineren. Wanneer dat model (dat wij hier kennen) op grote schaal wordt toegepast in het Zuiden, zal de landbouwopbrengst op korte termijn zeer groot zijn, maar de duurzaamheid valt te betwijfelen. Dit model betekent ook de zekere dood van de kleine landbouwers; zij zullen migreren naar de steden (zoals dat bij ons gebeurde en nu reeds volop bezig is in de snel ontwikkelende landen van het Zuiden). Deze massale volksverhuizing opent vele nieuwe kwesties en kan leiden tot grote sociale spanningen. De landbouw richt zich enerzijds op de wereldmarkt en anderzijds domineren lokaal de grote distributieketens de voedsel- en bioenergie-sector.
2. Het kleinschaligheidsmodel: gedecentraliseerd, focust op biodiversiteit, probeert traditionele landbouwtechnieken te herwaarderen, tracht de kleine boeren een kans te geven, maakt gebruik van slimme vormen van hernieuwbare energie. Dit model kan onmogelijk de noden van de modernisering voldoen (zeker niet wanneer alle Indiërs en Chinezen een aan ons gelijkaardige levensstijl nastreven, wat ze blijken te doen). De voorstanders van dit model moeten dus de hele consumptiemaatschappij zelf in vraag stellen en hervormen zodat we met z'n allen minder vet, suiker en vlees eten. Een zeer grote en moeilijke opdracht. Vanuit louter sociaal oogpunt is dit model wel het meest rechtvaardige; vanuit ecologisch oogpunt wellicht evenzeer.
3. Het wetenschappelijk-technocentrisch model: probeert de twee bovenstaande visies te verenigen door beroep te doen op biotechnologie, op deep science, op kennisverspreiding, enzovoort. Elke kleine landbouwer wordt een wetenschapper, die tapt uit de grote databank van open-source landbouwkennis. Genetisch gemodificeerde gewassen worden op een slimme manier aangewend, om zo de grote uitdagingen tegemoet te treden (desertificatie, klimaatverandering, enzovoort). Informatietechnologie, biotechnologie en slimme energie worden hier gecombineerd om zowel de winst als de productiviteit te verhogen, maar tegelijkertijd toch zo duurzaam mogelijk aan landbouw te doen. Dit model kan op veel weerstand rekenen van verwende, romantische Europeanen, die zeker een punt hebben wanneer ze genetische gemanipuleerde gewassen aanklagen; het is nochtans het leidende model in landen als India, China of Brazilië, die volop gokken op de inventiviteit van hun groeiende legers wetenschappers.
Als ge moet kiezen, welk model ziet ge de landen van het Zuiden dan het liefst toepassen? Zij zullen immers bepalend zijn voor de toekomst van de landbouw op mondiale schaal. Het zijn zij ook die er alle belang bij hebben een duurzame en toch productieve landbouw op te bouwen.
Welk pad raadt gij hen aan?
|