Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Mobiliteit & verkeersveiligheid (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=210)
-   -   Uitvinding van het voetpad. Of hoe de autolobby de straten afpakte van onze kinderen. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=170611)

thefishdoesntthink 27 april 2012 13:34

Uitvinding van het voetpad. Of hoe de autolobby de straten afpakte van onze kinderen.
 
Citaat:

Hoe de autolobby de straten afpakte van onze kinderen

Autobestuurders veroorzaken elke dag opnieuw ongelukken. Maar deze mensen worden - zelfs als ze voetgangers verwonden of doden met hun voertuig - vrijwel nooit als criminelen beschouwd. Een gevolg van de inspanningen van de autolobby, denkt Peter Norton van de Universiteit van Virginia.

Zolang je niet dronken bent en geen vluchtmisdrijf pleegt, is de kans heel klein dat je wordt aangeklaagd na het veroorzaken van een ongeluk. Dit was echter niet altijd het geval. Tot in de jaren 1930 was het heel normaal dat een autobestuurder na een ongeluk voor “technische doodslag” werd aangeklaagd.

Peter Norton is assistent professor van de Universiteit van Virginia en schreef het boek Fighting Traffic: The Dawn of the Motor Age in the American City. Hij kwam tot de conclusie dat onze hele visie van het verkeer en de straten gevormd is door de auto-industrie zelf.

“Als je mensen vandaag vraagt waarvoor straten dienen, zullen de meesten ‘auto’s’ antwoorden. Dit is bijna het tegenovergestelde van wat men 100 jaar geleden zou geantwoord hebben,” schrijft Norton. De auto werd toen beschouwd als een indringer en een bedreiging voor de straten, die voor allerlei doeleinden werden gebruikt. “Wanneer een kind stierf ten gevolge van een auto-ongeluk, werd dit als een publiek verlies beschouwd, min of meer zoals een gesneuveld soldaat.” De publieke opinie bevond zich resoluut in het kamp van de voetgangers.
http://www.express.be/joker/nl/platd...ren/166907.htm

Citaat:

The Invention of Jaywalking

“If you ask people today what a street is for, they will say cars,” says Norton. “That’s practically the opposite of what they would have said 100 years ago.”

Streets back then were vibrant places with a multitude of users and uses. When the automobile first showed up, Norton says, it was seen as an intruder and a menace. Editorial cartoons regularly depicted the Grim Reaper behind the wheel. That image persisted well into the 1920s.
...
Norton explains that in the automobile’s earliest years, the principles of common law applied to crashes. In the case of a collision, the larger, heavier vehicle was deemed to be at fault. The responsibility for crashes always lay with the driver.

Public opinion was on the side of the pedestrian, as well. “There was a lot of anger in the early years,” says Norton. “A lot of resentment against cars for endangering streets.” Auto clubs and manufacturers realized they had a big image problem, Norton says, and they moved aggressively to change the way Americans thought about cars, streets, and traffic. "They said, 'If we’re going to have a future for cars in the city, we have to change that. They’re being portrayed as Satan’s murdering machines.'"
...
The industry lobbied to change the law, promoting the adoption of traffic statutes to supplant common law. The statutes were designed to restrict pedestrian use of the street and give primacy to cars. The idea of "jaywalking” – a concept that had not really existed prior to 1920 – was enshrined in law.
http://www.theatlanticcities.com/com...ywalking/1837/

Verkoop uw auto en pak de fiets, dank.

Micele 27 april 2012 15:45

Die stoute brede autobussen toch. :-)

Uiteraard er een verschil tussen een straat, en openbare weg, en de rijbaan die deel uitmaakt van de openbare weg, enz...

Enkele bepalingen ter info:
Citaat:

2.21. "Auto" : elk motorvoertuig, met inbegrip van de trolleybus, dat niet beantwoordt aan de bepalingen van de bromfiets, van de motorfiets, van de drie- en van de vierwieler met motor.

2.38. "Straat" : een openbare weg in een bebouwde kom die geheel of gedeeltelijk omgeven is met bebouwing en met toegangen tot activiteiten langs de weg en die gekenmerkt is door het gedeeld gebruik van de ruimte door verschillende soorten weggebruikers. De wegen die gelegen zijn in een zone 30, ofwel in een woonerf of erf, zijn straten.

2.1. "Rijbaan" : het deel van de openbare weg dat voor het voertuigenverkeer in het algemeen is ingericht.

2.7. "Fietspad" : het deel van de openbare weg dat voor het verkeer van fietsen en tweewielige bromfietsen klasse A is voorbehouden door de verkeersborden D7, D9 of door de wegmarkeringen bedoeld in artikel 74.

Het fietspad maakt geen deel uit van de rijbaan.

2.34. "Weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers, fietsers en ruiters" : een openbare weg waarvan het begin aangeduid is met het verkeersbord F99a of F99b en het einde met het verkeersbord F101a of F101b.

2.35. "Voetgangerszone" : een of meer openbare wegen waarvan de toegang aangeduid is met het verkeersbord F103 en de uitgang met het verkeersbord F105.

2.36. "Speelstraat" : een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met het verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding "speelstraat".

.40. "Trottoir" : het gedeelte van de openbare weg, al dan niet verhoogd aangelegd ten opzichte van de rijbaan, in ’t bijzonder ingericht voor het verkeer van voetgangers; het trottoir is verhard en de scheiding ervan met de andere gedeelten van de openbare weg is duidelijk herkenbaar voor alle weggebruikers.

Het feit dat het verhoogd trottoir over de rijbaan doorloopt, brengt geen wijziging aan zijn bestemming.

2.41. "Gelijkgrondse berm" : de ruimte, onderscheiden van het trottoir en het fietspad, begrepen tussen enerzijds de rijbaan en anderzijds een sloot, een talud, de grenzen van eigendommen, die zich op hetzelfde hoogteniveau bevindt als de rijbaan en gevolgd mag worden door de weggebruikers, bepaald onder de voorwaarden van dit besluit.

De gelijkgrondse berm is meestal niet met verhard materiaal aangelegd en moeilijk begaanbaar voor de voetgangers.

2.42. "Verhoogde berm" : een ruimte die hoger ligt dan het rijbaanniveau, onderscheiden van het trottoir en het fietspad, en die tussen deze rijbaan ligt en een sloot, een talud, of grenzen van eigendommen.

De verhoogde berm is meestal niet met verhard materiaal aangelegd en moeilijk begaanbaar voor voetgangers.

2.61. "fietsstraat" : een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan. Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord dat het begin en een verkeersbord dat het einde aanduidt.

http://www.wegcode.be/wetteksten/sec...gcode/100-art2
[er zijn er nog..]

Btw die topictitel: de voetpaden zijn nu breder als ze ... voor mij ~ 55 jaar geleden waren, en de (straat)voorzieningen voor kinderen en voetgangers eveneens.

Maar het kan zeker zijn dat het in de USA in bepaalde streken anders is.

En voor de fietsers is het hier enorm beter als vroeger, onze fietsroutenetwerken zijn trouwens "wereldvermaard" : http://www.fietsroute.org/Fietsnetwerk.php

Alboreto 27 april 2012 18:39

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door thefishdoesntthink (Bericht 6100124)

In se is het inderdaad eigenaardig dat, wanneer ge iemand dood met een stok, zonder het de bedoeling is, het 'onvrijwillige doodslag' is.
Maar als het een auto betreft is het plots een 'ongeval'.

Ge moet het inderdaad al vrij bont maken en bewust iemand aanvallen wil het in een uitzonderlijk geval als doodslag worden beschouwd.

In Amerika kennen ze wel zo iets.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicular_homicide

Het is wel een leuk discussiepunt.
Waarom in het ene geval wel en in het andere niet?

E. Migrant 4 mei 2012 12:17

De fietspaden van tegenwoordig zijn ook geen pretje hoor. Het zijn echte snelwegen waar je niet rustig kan over bewegen en vaak staan er ook nog idiote pijlen op geschilderd om aan te geven waar je wel en niet 'mag' rijden...

CLAESSENS Joris 4 mei 2012 12:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door E. Migrant (Bericht 6111743)
De fietspaden van tegenwoordig zijn ook geen pretje hoor. Het zijn echte snelwegen waar je niet rustig kan over bewegen en vaak staan er ook nog idiote pijlen op geschilderd om aan te geven waar je wel en niet 'mag' rijden...

Is er al niet eens (en niet zo lang geleden) een bijna identieke draad geopend?
8-)

Txiki 4 mei 2012 12:30

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door thefishdoesntthink (Bericht 6100124)

Interessant.

fox 8 mei 2012 14:34

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door thefishdoesntthink (Bericht 6100124)
Verkoop uw auto en pak de fiets, dank.

Neen

thefishdoesntthink 8 mei 2012 14:40

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door fox (Bericht 6117819)
Neen



tuurlijk wel, you can do it.

freespirit 8 mei 2012 19:08

In de top tien van meest fietsvriendelijke steden staan er vijf Amerikaanse. Wij moeten dus al zeker niet pretentieus doen over onze fiets- en wandelpaden, want ik vele gevallen zijn deze in slechtere staat (of geheel afwezig) in verhouding met talloze Amerikaanse steden.

Ondanks het 'autoverslaafde' beeld dat we van de States hebben en de vriendelijkere autoinfrastructuur in vele steden aldaar (pestmaatregelen als onnodige eenrichtingsstraten, torenhoge verkeersdrempels en wegversmallingen met bloembakken - dank u groenen - kennen ze daar praktisch niet) gebeuren er in vele streken minder ongevallen dan bij ons in Belziek.

De mentaliteit over 'zwakke weggebruikers' is overigens in de USA sneller ten gunste van deze groep aan het wijzigen dan in vele Europese landen. De poco's en ecologisten denken dat talloze draconische pestmaatregelen de mentaliteit van de chauffeurs hier zal wijzigen, maar ze bereiken juist het tegenovergestelde, nog meer frustratie en bijgevolg meer verkeersagressie die ook gevaarlijk is voor voetgangers en fietsers.

Micele 8 mei 2012 20:20

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door freespirit (Bericht 6118346)
In de top tien van meest fietsvriendelijke steden staan er vijf Amerikaanse. Wij moeten dus al zeker niet pretentieus doen over onze fiets- en wandelpaden, want ik vele gevallen zijn deze in slechtere staat (of geheel afwezig) in verhouding met talloze Amerikaanse steden.

Ondanks het 'autoverslaafde' beeld dat we van de States hebben en de vriendelijkere autoinfrastructuur in vele steden aldaar (pestmaatregelen als onnodige eenrichtingsstraten, torenhoge verkeersdrempels en wegversmallingen met bloembakken - dank u groenen - kennen ze daar praktisch niet) gebeuren er in vele streken minder ongevallen dan bij ons in Belziek.

De mentaliteit over 'zwakke weggebruikers' is overigens in de USA sneller ten gunste van deze groep aan het wijzigen dan in vele Europese landen. De poco's en ecologisten denken dat talloze draconische pestmaatregelen de mentaliteit van de chauffeurs hier zal wijzigen, maar ze bereiken juist het tegenovergestelde, nog meer frustratie en bijgevolg meer verkeersagressie die ook gevaarlijk is voor voetgangers en fietsers.

En de meeste draconische pestmaatregelen voor de automobilist zijn ook (in)direct gevaarlijk voor de kwetsbare weggebruiker.

De meeste kwetsbare weggebruikers overschatten het effect van die maatregelen, ik niet hoor, integendeel zelfs.

Ik ga er vanuit dat "de modale automobilist" meer op de plaats/hoogte van de drempel-verkeersplateau kan letten als op de (eventueel plots overstekende) weggebruiker in de omgeving, idem met kunstmatige asverschuivingen-chicanes... fel versmalde rijstrook door middeneiland enz... dan mag hij nog (soms) wat langzamer rijden als hij/zij niet remt is de klap wslk nog feller.

En de remweg op een schuine oneven drempel en dito remweg op oneffen klinkers, doe maar gerust + xx%. Evenzo op de vele 30 kmh -wegdekstukken die klinkermatig aangepast zijn.

En zeker niet denken dat iemand die echt trager rijdt ook alerter rijdt, vergeet het maar. Ik denk dan eerder die is met zijn gedachten ergens anders ... of is aan ´t prutsen of aan´s GSMen...

Blue Sky 8 mei 2012 20:36

Ach ja, laat de mensen maar volharden in hun dommigheid en laat ze maar voor iedere verplaatsing de auto nemen zoals hun mama hun dat geleerd heeft. Omdat alle mensen datzelfde kortzichtige gedrag vertonen, staan ze als gevolg daarvan binnenkort zowat overal stil…

Voorbeeldje vanuit Peking;

Citaat:

De gemiddelde snelheid van het verkeer ligt momenteel op 24 km/u en zal in 2015 gedaald zijn tot 13,5 km/u. De normen voor de luchtkwaliteit worden er met factor 20 overschreden. Schadelijke luchtdeeltjes waaien vanaf de Chinese Oostkust zelfs helemaal over naar de Amerikaanse Westkust. De welvaartsgroei in China maakt dat massa’s mensen die zich voorheen geen auto konden veroorloven, nu massaal auto’s kopen.
http://www.autoblog.nl/archive/2010/...-niet-meer-aan

en vanuit Rio;

Citaat:

In de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro kun je met je auto nog maar gemiddeld 20 kilometer per uur rijden.
http://www.mo.be/artikel/autos-rio-r...-kilometer-uur


Best wel grappig eigelijk en het gaat heus niet beteren, ook in Vlaanderen niet.
Automobilisten zullen nog meer wild om zich heen schelden en schoppen en iedereen met de vinger wijzen dan dat dit nu reeds het geval is.

Het beste wat men kan doen is alternatieven aantrekkelijker maken. Maak vb fietssnelwegen richting centrum stad waar geen gemotoriseerd verkeer rijdt en mensen zullen dan vanzelf hun auto wel laten staan als ze merken dat ze langs alle kanten voorbij gefietst worden en ze vele malen langer doen over hetzelfde traject. Hun Euro zal dan uiteindelijk wel vallen… De voorwaarde is wel dat je een veilige reisweg hebt ( geen autoverkeer ) en dat het ook nog gezond blijft (niet langs drukke verkeersaders).

sepper 8 mei 2012 20:59

Ik geloof dat moesten de meeste mensen de keuze hebben, ze zeker de fiets zouden nemen. Er zijn veel werkgevers die verwachten dat je elke keer met de wagen komt, zodat je nog snel voor bvb een onverwachte vergadering op een andere locatie nog met de wagen kunt gaan, en net in pak en das kunt aankomen. Doe dat maar eens met de fiets!

Ook mogen ze eens meer beginnen met de industriegebieden dichter bij de woonwijken te zetten en nimbys systematisch negeren als ze erover klagen. Ga maar eens met de fiets als deze industriegebieden 15km buiten de woongebieden liggen, en dan nog eens zeer slecht bediend worden met openbaar vervoer (terwijl dit de eenvoudigste dienstverlening kan zijn!)

Micele 8 mei 2012 21:02

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Blue Sky (Bericht 6118513)
Ach ja, laat de mensen maar volharden in hun dommigheid en laat ze maar voor iedere verplaatsing de auto nemen zoals hun mama hun dat geleerd heeft. Omdat alle mensen datzelfde kortzichtige gedrag vertonen, staan ze als gevolg daarvan binnenkort zowat overal stil…

Best wel grappig eigelijk en het gaat heus niet beteren, ook in Vlaanderen niet.

Ben je daar zeker van, heb je geen cijfers van BE of VL ?

Volgens mij worden er ook in Vlaanderen steeds meer met de fiets gereden.
Volgens mij wordt de fietsverkoop en afgelegde fietskms elk jaar opnieuw gebroken.
Even een officieel linkje (CBS) uit NL:
Citaat:

http://krant.telegraaf.nl/krant/enve...npopulair.html

Nederland fietst ruim 13 miljard kilometer per jaar

Aantal fietsen in ons land op weg naar 20 miljoen
door Thijs Jansen

LELYSTAD - Fietsen is op dit moment ongekend populair. De rijwielen zijn dan ook bijna niet aan te slepen, zegt Sandra van Nieuwenhuijzen van fietsenimporteur Giant in Lelystad. Het aantal fietsen in ons land is hard onderweg naar de twintig miljoen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Uit VL/BE
Citaat:

http://www.vandaag.be/binnenland/657...in-belgie.html

7 miljoen fietsen in België

22 april 2011
Het aantal fietsen in België is toegenomen tot een recordcijfer van 7 miljoen. Het gaat om alle types van fietsen samen, inclusief elektrische.

Enkel kinderfietsen werden niet meegeteld. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag op basis van cijfers van de FOD Economie.

Vlaanderen telt 5,341 miljoen fietsen, Wallonië 1,409 miljoen en Brussel 337.101. De Vlaamse gezinnen bezitten bijgevolg gemiddeld twee fietsen, terwijl Wallonië iets minder dan een fiets per gezin telt.

Volgens de FOD Economie zou het aantal fietsen in België op tien jaar tijd met een miljoen exemplaren toegenomen zijn.
Fietsgebruik in Vlaanderen (> 12 jaar oude studie) :
Citaat:

1.3.2 Fietsgebruik in Vlaanderen
♦ Vlaanderen bij de koplopers in Europa

In Europa staat België op de 3de plaats wat betreft het aantal afgelegde kilometers met de fiets per persoon per jaar(14). Toch fietsen Belgen meer dan twee maal minder dan de Denen en de Nederlanders.
De situatie in Vlaanderen verschilt echter sterk van het Belgische gemiddelde. Volgens de Nationale mobiliteitsenquête uit 1998-1999 blijkt dat Vlamingen qua fietsgebruik vrij hoog scoren. (FIGUUR 3).
Uit bovenstaande cijfers blijkt duidelijk dat het naar Europese normen eerder hoge fietsgebruik in België quasi volledig te danken is aan het hoge fietsgebruik in Vlaanderen.
FIGUUR 3 AFGELEGDE AFSTAND PER PERSOON IN KILOMETERS MET DE FIETS PER JAAR
BRON: EUROSTAT, 2000 EN DWTC, NATIONALE MOBILITEITSENQUÊTE 1998-1999

De voorwaarden voor het voeren van een Vlaams fietsbeleid zijn dus zeker aanwezig.

(14) De cijfers van de verschillende onderzoeken werden gemeten met andere meetinstrumenten. Verschillen zijn hierdoor mogelijk. De tabel heeft dan ook een indicatieve waarde.
http://www.mobielvlaanderen.be/pdf/vtf/fietsinbeeld.pdf
Volgens mij moet het vlakke Vlaanderen zeker niet onderdoen voor het Vlakke Nederland en Denemarken qua afgelegde fietskms, het ´sterk heuvelachtig Wallonie´ (en veel minder dicht bevolkt) vertekend natuurlijk logischerwijze het Be-gemiddelde.

Volgens mij schat ik het fietspadennetwerk meer toegenomen als het hoofdwegennetwerk en zeker hoofwegencapaciteit in Vlaanderen. (is ook niet zo moeilijk hé, men doet al lang niets meer voor auto-mobiliteit)

En fietssnelwegen zijn ook al gepland of al aangelegd.
http://www.mobielvlaanderen.be/vadem...oorbeelden.pdf
Waarom krijg ik de indruk dat fietsers de grootste klagers zijn ? ;-)

cookie monster 9 mei 2012 03:44

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door thefishdoesntthink (Bericht 6117833)


tuurlijk wel, you can do it.

die zit :rofl:

fox 9 mei 2012 13:08

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door cookie monster (Bericht 6118850)
die zit :rofl:

Niet echt. Ik weeg 70 kg en meet 1m83. Ik doe 3 keer per week aan sport. Voor mijn verplaatsingen gebruik ik de auto. Een fiets interesseert mij geen bal.

thefishdoesntthink 9 mei 2012 13:43

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door fox (Bericht 6119265)
Niet echt. Ik weeg 70 kg en meet 1m83. Ik doe 3 keer per week aan sport. Voor mijn verplaatsingen gebruik ik de auto. Een fiets interesseert mij geen bal.

Indien u de fiets neemt kan u geld besparen door mindere aan sport te moeten doen, alsook zo'n 4000€ per jaar besparing door geen auto te hebben.
Maar goed ieder zijn keuze. Fiets is echt meer vrijheid, moet ge eens proberen.

thefishdoesntthink 9 mei 2012 13:44

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door freespirit (Bericht 6118346)
In de top tien van meest fietsvriendelijke steden staan er vijf Amerikaanse. Wij moeten dus al zeker niet pretentieus doen over onze fiets- en wandelpaden, want ik vele gevallen zijn deze in slechtere staat (of geheel afwezig) in verhouding met talloze Amerikaanse steden.

Ondanks het 'autoverslaafde' beeld dat we van de States hebben en de vriendelijkere autoinfrastructuur in vele steden aldaar (pestmaatregelen als onnodige eenrichtingsstraten, torenhoge verkeersdrempels en wegversmallingen met bloembakken - dank u groenen - kennen ze daar praktisch niet) gebeuren er in vele streken minder ongevallen dan bij ons in Belziek.

De mentaliteit over 'zwakke weggebruikers' is overigens in de USA sneller ten gunste van deze groep aan het wijzigen dan in vele Europese landen. De poco's en ecologisten denken dat talloze draconische pestmaatregelen de mentaliteit van de chauffeurs hier zal wijzigen, maar ze bereiken juist het tegenovergestelde, nog meer frustratie en bijgevolg meer verkeersagressie die ook gevaarlijk is voor voetgangers en fietsers.

Goed voor de States! Welke steden zijn dat dan? In California? Washington State?

Blue Sky 9 mei 2012 15:07

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door thefishdoesntthink (Bericht 6119297)
Indien u de fiets neemt kan u geld besparen door mindere aan sport te moeten doen, alsook zo'n 4000€ per jaar besparing door geen auto te hebben.
Maar goed ieder zijn keuze. Fiets is echt meer vrijheid, moet ge eens proberen.

Bij sommige mensen heeft argumenteren en sensibiliseren totaal geen zin; zij houden tegen beter weten in vast aan hun oude patroon. “Wie niet luisteren wil, moet maar voelen” is daarbij de beste leerschool. In dagen van stijgende brandstofprijzen, toenemende files en beperking van het autoverkeer ( verkeersvrije en doodlopende straten, … ) betalen ze daarbij uiteindelijk zelf het gelag.

Blue Sky 9 mei 2012 15:36

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door sepper (Bericht 6118551)
Ik geloof dat moesten de meeste mensen de keuze hebben, ze zeker de fiets zouden nemen. Er zijn veel werkgevers die verwachten dat je elke keer met de wagen komt, zodat je nog snel voor bvb een onverwachte vergadering op een andere locatie nog met de wagen kunt gaan, en net in pak en das kunt aankomen. Doe dat maar eens met de fiets!

Je moet de mensen vooral niet overschatten hé. De mens is vooral een gemakzuchtig gewoontedier.
En het regent natuurlijk altijd in België en het is altijd wind tegen. Bovendien kom je ook volledig bezweet op het werk aan. Om maar enkele van de stereotiepe argumenten op te werpen van de niet-fietsende pendelaars.

De helft van de mensen werkt op minder dan 10 km van zijn woonst. 7/10 neemt voor die verplaatsing de auto. Dit toont dus wel dat er nog een enorm potentieel voor de fiets is. De stijgende brandstofprijzen en toenemende files zullen het fietsgebruik alvast een boost geven. Voorwaarde is wel natuurlijk dat je een veilige en gezonde fietsweg hebt.

Blue Sky 9 mei 2012 15:43

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Micele (Bericht 6118563)
Ben je daar zeker van, heb je geen cijfers van BE of VL ?

Volgens mij worden er ook in Vlaanderen steeds meer met de fiets gereden.
Volgens mij wordt de fietsverkoop en afgelegde fietskms elk jaar opnieuw gebroken.
Even een officieel linkje (CBS) uit NL:


Uit VL/BE


Fietsgebruik in Vlaanderen (> 12 jaar oude studie) :


Volgens mij moet het vlakke Vlaanderen zeker niet onderdoen voor het Vlakke Nederland en Denemarken qua afgelegde fietskms, het ´sterk heuvelachtig Wallonie´ (en veel minder dicht bevolkt) vertekend natuurlijk logischerwijze het Be-gemiddelde.

Volgens mij schat ik het fietspadennetwerk meer toegenomen als het hoofdwegennetwerk en zeker hoofwegencapaciteit in Vlaanderen. (is ook niet zo moeilijk hé, men doet al lang niets meer voor auto-mobiliteit)

En fietssnelwegen zijn ook al gepland of al aangelegd.
http://www.mobielvlaanderen.be/vadem...oorbeelden.pdf
Waarom krijg ik de indruk dat fietsers de grootste klagers zijn ? ;-)

Ik klaag niet hoor, ik stel gewoon vast en analyseer.
Als ik zeg dat het hier heus niet zal beteren, dan doel ik op de mobiliteit met de auto.

Ik snap ook niet dat mensen niet inzien dat in dicht bevolkte gebieden het onmogelijk is om vlot verkeer te hebben wanneer iedereen met zijn eigen auto de verplaatsingen willen doen. Dat snappen ze blijkbaar niet, het is altijd de schuld van de overheid, van een drempel hier, eentje ginder enz. terwijl ze voorbij gaan aan de fundamentele oorzaak.

Allicht zal het fietsgebruik in de toekomst alleen nog maar toenemen, ook door de e-bike.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:13.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be