Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vlad
(Bericht 8828795)
Moet dit forum nu ook geen weekendje dicht ?
|
Inderdaad, dat is het belachelijke aan elke vorm van "sperperiode" met de naieve bedoeling/propaganda om de verkiezingen "eerlijk" laten te verlopen, en aan elke vorm van reglementering van politieke communicatie". Het is fundamenteel onmogelijk, zonder ongeveer alle vrijheden aan te tasten in hun diepste zin.
Want wat is nu exact een "politieke communicatie" ? Bijna elke communicatie over iets van het maatschappelijke bestaan kan politiek opgevat worden. En wie zou belemmerd moeten worden in die communicatie ? Partij leden ? Sympathisanten ? Maar uiteindelijk elke burger, want gezien men de burger gaat soliciteren voor zijn stem, is het dus ook iemand die verondersteld is van een voorkeur te hebben, en als je een voorkeur hebt, dan wil je dat de andere keuzemogelijkheden minder, en de jouwe, meer gaat spelen uiteraard.
Aangezien bovendien de te verkiezen politici in principe kunnen of wensen in te grijpen in elk aspect van het maatschappelijke en zelfs het persoonlijke bestaan, is het dus onmogelijk om als burger ook maar iets te zeggen aan een andere burger dat tevens ook niet impliciet een politieke voorkeur zal kunnen beduiden.
Bijvoorbeeld, stel dat je een fan bent van zwemmen. Je bent niet eens lid van een zwemclub, maar je hebt een persoonlijke interesse in de zwemsport. Stel nu dat een zekere politicus de subsidies voor o.a. sportieve associaties wil verminderen (in een "plan van besparingen").
Is zeggen openbaar zeggen: "we moeten rekening houden met de mogelijkheid dat de zwemclubs minder subsidies gaan krijgen in de toekomst en dus uitkijken naar andere manieren om aan centen te geraken" uiteindelijk geen uiting van een politieke voorkeur, en een "aanzet om op een zekere manier gaan te stemmen" ?
Is dat een politieke boodschap die verboden is, of moet geteld worden als "campagne voeren", of is dat een normale conversatie van iemand die in zwemmen is geïnteresseerd ?
Is zeggen: "zeg zwemmers, vergeet niet dat kandidaat X uw subsidies gaat schrappen" ; dat is al explicieter, maar nog eens: waar gaat het hier om ? Een burger die ongerust is over zijn passie, zwemmen, of een politiek activist ?
Aangezien politiek aan elke interesse sfeer raakt, is het bijna onmogelijk om iets te zeggen dat tevens ook niet kan gezien worden als politieke propaganda. En aangezien GOEIE politieke propaganda net exact dat doet, namelijk mensen aanspreken in hun interesse sfeer (zoals doelgerichte reclame) hoe maak je het onderscheid ? Het onderscheid is onmogelijk.
Dus is gans dat "beperken en reglementeren" van verkiezingscampagnes zinloos en incoherent.