Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Stoofvlees (https://forum.politics.be/showthread.php?t=253541)

BigF 21 mei 2020 13:05

Stoofvlees
 
Het gerecht der gerechten.
De moeder aller vleesschotels.
De koning onder de stoofpotten.
Het ijkpunt voor frituren.
...

Maar daar gaat het hier nu niet over.

Hoe maken jullie stoofvlees?
Eigen recept? Meus? Goossens? Extra toevoegingen? Op't vuur? In de oven? Tips?

Njamnjam (over een uur of drie toch, nu nog in het pruttel-stadium)

Dadeemelee 21 mei 2020 13:10

Heel simpel:
Vlees aanbakken op loeiend heet vuur. Kruiden met peper en zout.
Een trappist overgieten + bouillon
Kruidnagel, laurier en een boterham met mosterd
En dan het voornaamste: lang laten pruttelen

Another Jack 21 mei 2020 13:12

Dat is hier ooit al eens aan bod geweest:
Maar goed:
Stoofvlees uur op voorhand uit de frigo.
Kort aanbakken, peper & zout, lepeltje wijnazijn, uithalen en apart houden.
Iets minder dan dezelfde hoeveelheid ajuin aanbakken in dezelfde pan > hoog vuur!
Volledig begieten met Chimay Bleu.
Toevoegen: laurier, twee schepjes Luikse siroop, wit boke mosterd, stoofvleeskruiden> klein vuur.

Stoven maar!

Another Jack 21 mei 2020 13:13

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Dadeemelee (Bericht 9336367)
Heel simpel:
Vlees aanbakken op loeiend heet vuur. Kruiden met peper en zout.
Een trappist overgieten + bouillon
Kruidnagel, laurier en een boterham met mosterd
En dan het voornaamste: lang laten pruttelen

Geen ajuin?
Kruidnagel vind ik niet lekker daarbij..

Maar hé, over smaak, kleur en goesting...

Eduard Khil 21 mei 2020 13:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Another Jack (Bericht 9336371)
Dat is hier ooit al eens aan bod geweest:
Maar goed:
Stoofvlees uur op voorhand uit de frigo.
Kort aanbakken, peper & zout, lepeltje wijnazijn, uithalen en apart houden.
Iets minder dan dezelfde hoeveelheid ajuin aanbakken in dezelfde pan > hoog vuur!
Volledig begieten met Chimay Bleu.
Toevoegen: laurier, twee schepjes Luikse siroop, wit boke mosterd, stoofvleeskruiden> klein vuur.

Stoven maar!

Enkel de eerste helft van de chimay is bruikbaar. Dus twee halve flessen erin.

En maken met varkenswangen natuurlijk

maddox 21 mei 2020 13:20

Geen flauw idee. Ik weet dat mijn echtgenote eerst 1" kubusjes paardenvlees aanbraad in de pan, dan die rustig laat verder stoven in een grote pot, waar na een tijdje een ferme geut donker bier in gaat, en dan begint het afkruiden en inbinden van de saus, met onder andere een ferme donkere boterham dik gesmeerd met mosterd.

Dat met een kom sla en een bak frietjes. La maar komen grietje.

Als alternatief, het schep van bij De Kuiper. Nadien een Irish Coffee, da's als een kers op de slagroom dan.

Mambo 21 mei 2020 13:29

Tip ; een paar blokjes fondant chocolade er bij doen
.

BigF 21 mei 2020 13:31

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Another Jack (Bericht 9336371)
Dat is hier ooit al eens aan bod geweest:

Stoofvlees komt nooit te vaak aan bod.

Citaat:

Maar goed:
Stoofvlees uur op voorhand uit de frigo.
Kort aanbakken, peper & zout, lepeltje wijnazijn, uithalen en apart houden.
Iets minder dan dezelfde hoeveelheid ajuin aanbakken in dezelfde pan > hoog vuur!
Volledig begieten met Chimay Bleu.
Toevoegen: laurier, twee schepjes Luikse siroop, wit boke mosterd, stoofvleeskruiden> klein vuur.
Praktisch mijn werkwijze.
Enkele wijzigingen; ik voeg de azijn pas op't laatst toe, ik gebruik St Bernardus 12 ipv Chimay, bruin brood ipv wit, en voeg nog extra tijm en een klein takje rozemarijn toe.

Citaat:

Stoven maar!
:cheer:

piazzolla 21 mei 2020 13:31

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 9336363)
Het gerecht der gerechten.
De moeder aller vleesschotels.
De koning onder de stoofpotten.
Het ijkpunt voor frituren.
...

Maar daar gaat het hier nu niet over.

Hoe maken jullie stoofvlees?
Eigen recept? Meus? Goossens? Extra toevoegingen? Op't vuur? In de oven? Tips?

Njamnjam (over een uur of drie toch, nu nog in het pruttel-stadium)

moa gow zeg, ken juust gedaan met eten, ...
en krige kik nu weeral goeste ...
binnen een uur of drie, ... ok ! :-D

kga alvast een aperitief gaan pakken in de rus zijne cafe

BigF 21 mei 2020 13:33

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Mambo (Bericht 9336393)
Tip ; een paar blokjes fondant chocolade er bij doen
.

Dat heb ik al wel eens vaker gehoord maar nog nooit geprobeerd.

Zou het nu nog kunnen doen, 't vlees staat nog op't vuur en heb fondant chocolade in huis maar ben bang dat het niet in de smaak gaat vallen.

Geeft het gewoon iets extra zonder naar chocolade te proeven of zeg je na 1 hap al direct "he, daar zit precies chocolade in".

Ik heb nu 2 kg stoofvlees op't vuur staan, hoeveel chocolade zou jij daar bij doen?

Eduard Khil 21 mei 2020 13:35

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 9336402)
Dat heb ik al wel eens vaker gehoord maar nog nooit geprobeerd.

Zou het nu nog kunnen doen, 't vlees staat nog op't vuur en heb fondant chocolade in huis maar ben bang dat het niet in de smaak gaat vallen.

Geeft het gewoon iets extra zonder naar chocolade te proeven of zeg je na 1 hap al direct "he, daar zit precies chocolade in".

Ik heb nu 2 kg stoofvlees op't vuur staan, hoeveel chocolade zou jij daar bij doen?

het zorgt ervoor dat uw saus wat mooier glanst en verzacht de smaak wat. Voor twee kg is een stuk van pakweg 3 op 2 groot genoeg

piazzolla 21 mei 2020 13:37

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Eduard Khil (Bericht 9336383)
Enkel de eerste helft van de chimay is bruikbaar. Dus twee halve flessen erin.

En maken met varkenswangen natuurlijk

hijaaaa ... varkenswangetjes ... :cheer:
njam njam njam

piazzolla 21 mei 2020 13:43

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 9336402)
Dat heb ik al wel eens vaker gehoord maar nog nooit geprobeerd.

Zou het nu nog kunnen doen, 't vlees staat nog op't vuur en heb fondant chocolade in huis maar ben bang dat het niet in de smaak gaat vallen.

Geeft het gewoon iets extra zonder naar chocolade te proeven of zeg je na 1 hap al direct "he, daar zit precies chocolade in".

Ik heb nu 2 kg stoofvlees op't vuur staan, hoeveel chocolade zou jij daar bij doen?

neet gij, een goeie stoofvlees werkt ge af met een klein beetje schaamhaar van uw madam, 10 minuten voor opdienen toevoegen, laten meepruttelen, en opdienen ! Ook, het stutje me mostoard nooit vergeten
Super !

(wel opletten met het schaamhaar, overheerst rap, ... euhm, ... ttz ... afhankelijk natuurlijk van welk madam gij hebt)

Mambo 21 mei 2020 13:44

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 9336402)
Dat heb ik al wel eens vaker gehoord maar nog nooit geprobeerd.

Zou het nu nog kunnen doen, 't vlees staat nog op't vuur en heb fondant chocolade in huis maar ben bang dat het niet in de smaak gaat vallen.

Geeft het gewoon iets extra zonder naar chocolade te proeven of zeg je na 1 hap al direct "he, daar zit precies chocolade in".

Ik heb nu 2 kg stoofvlees op't vuur staan, hoeveel chocolade zou jij daar bij doen?

Mijn vrouw 2 latjes op 1 kilo.

Maakt uw saus donker en wat zoetig.
En zo wat meer gebonden.

Zeer lekker.

Jay-P. 21 mei 2020 13:46

THIJM: ge zijt een paar takjes thijm vergeten toevoegen.

Dadeemelee 21 mei 2020 14:07

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Another Jack (Bericht 9336374)
Geen ajuin?
Kruidnagel vind ik niet lekker daarbij..

Maar hé, over smaak, kleur en goesting...

Vroeger wel, nu niet meer. Is niet echt nodig vind ik.

Dadeemelee 21 mei 2020 14:09

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Mambo (Bericht 9336393)
Tip ; een paar blokjes fondant chocolade er bij doen
.

Ik moet daar niet zo van hebben, suiker in sauzen. Enkel bij tomatensaus doe ik er soms een heel klein beetje bij omdat het anders vrij bitter is met verse tomaten.

Henri1 21 mei 2020 15:02

2 ferme Entrecotes besteld in een hoeveslagerij.
Dik gesneden om Blue te bakken.

Dat gaat smullen zijn in het weekend.

kojak 21 mei 2020 15:17

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Eduard Khil (Bericht 9336383)
Enkel de eerste helft van de chimay is bruikbaar. Dus twee halve flessen erin.

En maken met varkenswangen natuurlijk

:lol: :lol:

Bobke 21 mei 2020 15:39

Vlees kruiden met peper en zout en aanbakken. (bij voorkeur zenuwstaek)
2 uien aanstoven en vlees toevoegen.
Met bruinbier overgieten.
Laurier, tijm en een boterham met mosterd toevoegen.
Indien gewenst een eetlepel luikse siroop.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:07.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be