De schoofzak |
30 november 2020 15:05 |
max 15 op begrafenis? Dat heeft consequenties.
Als je stoer wilt doen als regering, en je zegt max 15 mensen op een begrafenis, dan moet je de consequenties ervan erkennen.
Welke politieker gaat ofwel de politie in deze steunen, ofwel betere richtlijnen uitschrijven?
En exact hetzelfde voor de 100 toeschouwers buiten. 100 is meer dan 4.
Tenzij .... het immigranten zijn, of betogende vakboungders?
Dura lex sed sex.
Titel: Dertig rouwenden in aula en honderdtal mensen voor de deur: politie legt uitvaartplechtigheid stil
https://www.hln.be/willebroek/dertig...stil~af378891/
Citaat:
WillebroekDe politie heeft zaterdagvoormiddag ingegrepen tijdens een uitvaartplechtigheid in Willebroek omdat er te veel personen aanwezig waren. Volgens het korps woonde ruim het dubbele van het toegelaten aantal mensen de viering bij, terwijl buiten een kleine honderd man bijeenkwam. Volgens de familie handelden de agenten “onrespectvol en onmenselijk”.
Wannes Vansina 28-11-20, 16:29 Laatste update: 16:14
87
De uitvaartplechtigheid voor de in Angola geboren Alfredo Dumigos vond plaats in het rouwcentrum van Van Humbeeck in de Oud-Strijdersstraat. Nadat bij de politiezone Mechelen-Willebroek een melding was binnengelopen over het grote aantal aanwezigen, kwamen patrouilles massaal ter plaatse.
Rouwcentrum Van Humbeeck
Rouwcentrum Van Humbeeck © Marc Aerts
“Bij aankomst bleken inderdaad te veel mensen aanwezig te zijn. In het uitvaartcentrum bevonden zich 30 ?* 35 personen, buiten nog eens een kleine honderd personen. Ze droegen allemaal een mondmasker, maar de aantallen waren veel te groot om aan social distancing te doen”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.
“Medeleven”
De mensen binnen zondigden volgens de politie tegen het maximumaantal van vijftien personen dat in deze coronatijden aanwezig mag zijn tijdens een viering of plechtigheid, de mensen buiten overtraden het samenscholingsverbod.
Nadat iedereen die op de lijst stond binnen was, hebben we de deuren gesloten. Iemand heeft die met behulp van de alarmknop weer geopend zodat meer mensen naar binnen konden
Luc Van Humbeeck, zaakvoerder rouwcentrum
“We hebben die mensen aangesproken en geïdentificeerd. Dat met respect en uiteraard met het betuigen van het medeleven aan de getroffen familie. We hebben gepraat, bemiddeld en gesensibiliseerd en de mensen hebben daar gevolg aan gegeven”, aldus de woordvoerder.
Processen-verbaal
Er werden ook processen-verbaal opgesteld, maar hoeveel aanwezigen effectief een boete krijgen van 250 euro moet administratief nog worden bekeken. Ook tegen de uitbater werd een pv opgesteld. Hij riskeert een boete die drie keer zo hoog is.
Zaakvoerder Luc Van Humbeeck is niet te spreken over de politie-interventie, al geeft hij toe dat er zich te veel mensen in de rouwaula bevonden, buiten zijn wil om. “Nadat iedereen die op de lijst stond binnen was, hebben we de deuren gesloten. Iemand heeft die met behulp van de alarmknop weer geopend zodat meer mensen naar binnen konden”, doet hij zijn verhaal.
Dienst verstoord
Wat hem dwarszit, is de manier waarop de politie ingreep. “Er kwam een politiemacht alsof hier zeventien moorden waren gebeurd. Ze hebben de dienst volledig verstoord. In mijn ogen hadden ze dit op een serene manier kunnen oplossen. Uitvaartplechtigheden tijdens corona zijn zo al triest genoeg, zeker voor zo’n grote families.”
Na de plechtigheid kwam een grote groep mensen samen aan de begraafplaats. Ook daar hield de politie toezicht.
Na de plechtigheid kwam een grote groep mensen samen aan de begraafplaats. Ook daar hield de politie toezicht. © Marc Aerts
Volgens Van Humbeeck werd de sfeer zelfs grimmig omdat verschillende personen geen identiteitskaart bij zich hadden en de politie hen in de boeien wilde slaan. “Pas nadat de zoon ermee dreigde de kist van zijn vader naar het commissariaat te dragen, hebben ze ingebonden. Er waren kinderen van 10 jaar bij. Voor hen is dit een trauma.”
“Heel pijnlijk”
“Het is echt niet menselijk wat ze gedaan hebben”, reageert ook Pedro Manuel, de stiefzoon van de overledene. “In plaats van de verantwoordelijke bij zich te roepen, hebben ze de dienst stilgelegd – we waren bezig met het slotgebed.”
Hij spreekt over slechts een twintigtal familieleden in de zaal. De rest volgde buiten. “Allemaal naaste familie. De afstand werd bewaard. Het politie-ingrijpen was onrespectvol op een niveau dat ik nooit heb meegemaakt.”
Volgens de man kwam het net daardoor tot spanningen. “Doordat ze ons zo hebben behandeld, wilden we onze identiteitskaart niet geven. Ze hebben de hele afscheidsplechtigheid verpest. Voor mijn stiefmoeder, onze kinderen is dit allemaal heel pijnlijk.”
|
|