Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hans1
Waarom zouden wij uw cijfers geloven? Noemt u zich objectief? 11 miljard is niet de 5 miljard van de KBC. Het VBO sprak over 2 miljard. De B.U.B. over nog minder want men houdt geen rekening met het terugverdieneffect, laat staan met de interprovinciale transfers.
|
de 5 miljard van de kbc is ongeveer hetzelfde, maar zonder de bijdrage aan de staatsschuld.
terugverdieneffecten, laat me niet lachen. wat hebben interprovinciale transfers daar mee te maken ?
D[font=Arial]
e ABAFIM-studie
De berekeningen van ABAFIM houden geen rekening met de transfers via de afbetaling van de Belgische staatsschuld, ze beperken zich tot de geldstromen via de sociale zekerheid, via de federale begroting en via de financiering van de deelstaten. In mei 2003 had de studiedienst van de KBC-bank deze drie geldstromen berekend op 5,4 miljard euro, een cijfer dat ook door sommige kringen in twijfel getrokken werd.
ABAFIM komt tot de volgende resultaten over de geldstromen: [/font]
- Via de federale begroting:
Vlaanderen staat met een bevolkingsaandeel van 58 % in voor 64,3 % van de federale inkomsten. Vlaanderen betaalde daarmee in 2003 1,52 miljard euro meer aan de federale staat dan ze ervan terugkreeg. Dit bedrag vertegenwoordigt 23,6 % van de totale stroom vanuit Vlaanderen naar Wallonië en Brussel.
- Via de financiering van de deelstaten:
19,9 % van de transfers is het gevolg van de financieringswet. In 2003 droeg Vlaanderen op deze manier 1,32 miljard euro over aan Wallonië.
- Via de sociale zekerheid:
Veruit het grootste aandeel van de transfers (56,6 %) verloopt via de sociale zekerheid. Deze stroom is goed voor 3,74 miljard euro. Sinds 2000 nam de transfer jaarlijks gemiddeld met 0,13 miljard euro toe.
De nieuwe studie wijst dus uit dat Vlaanderen via de sociale zekerheid, via de financiering van de deelstaten en via de federale begroting in totaal 6,6 miljard euro per jaar afdraagt.
Grafiek 1: evolutie financiële transfers 1990 - 2003
De tranfers via de staatsschuld
Zoals al gezegd, zijn de ABAFIM-cijfers helaas nog niet volledig. De studie stelt immers expliciet dat er geen rekening werd gehouden met de transfers via de afbetaling van de staatsschuld. De laatste betrouwbare berekening van deze transfer gebeurde voor het jaar 1985 door de K.U.Leuven en kwam uit op 3,5 miljard euro. Als we dezelfde berekeningswijze aanhouden, dan was dit bedrag in 1999 reeds aangegroeid tot 4,72 miljard euro.
De tranfers via de autonome overheidsbedrijven (De Post, Belgacom en de NMBS)
Maar ook aangevuld met de transfers via de staatsschuld is het plaatje niet volledig. Ook via de autonome overheidsbedrijven zijn er nog aanzienlijke geldstromen van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië. Deze overheidsbedrijven zijn verondersteld om communautair neutraal te zijn, maar als we de begrotingen van deze bedrijven onder de loep nemen, dan stellen we vast dat ook daar het deel dat terugvloeit naar Wallonië en Brussel, aanzienlijk groter (en objectief onverklaarbaar) is dan de bijdrage die Wallonië levert tot de begroting van de overheidsbedrijven. Vooral de tewerkstellingspolitiek speelt hier nogmaals in het nadeel van Vlaanderen.
De tranfers via de Europese structuurfondsen
Ook via Europa stroomt er jaarlijks geld van Vlaanderen naar Europa. Vlaanderen draagt immers niet alleen in veel grotere mate bij tot de Belgische dotatie aan de Europese structuurfondsen, maar Wallonië ontvangt dan ook nog eens een veel groter aandeel van de steun die Europa voor België reserveert.
De totale transfer van Vlaanderen aan de Franstaligen bedraagt niet minder dan 11,3 miljard euro per jaar. De Vlamingen verliezen op deze manier ruim 7% van hun primair inkomen.
Dit is, per hoofd van de bevolking, allicht de hoogste afdracht aan een andere gemeenschap, waar ook ter wereld. Het is zeker hoger dan wat West-Duitsers afdragen aan het voormalige Oost-Duitsland.