despeRRado |
29 juni 2005 20:11 |
BUB en de EU
Citaat:
Tenslotte is de redenering dat Vlaanderen meer inspraak in de Europese Unie zal krijgen indien het zich van België afsplitst niet gegrond. Vandaag heeft België immers nog één commissaris, 25 vertegenwoordigers in het Parlement en 5 stemmen in de Raad, wat ongeveer hetzelfde is als Nederland, dat nochtans 5 miljoen inwoners meer telt. Ter vergelijking, Frankrijk, met een bevolking die zes keer groter is dan die van België, heeft 2 commissarissen, 87 parlementariërs en 10 stemmen in de Raad. Dit is proportioneel veel minder. De Belgische staat leeft dus eigenlijk ver boven zijn stand. Deze discrepanties zijn te verklaren door de pioniersrol die België gespeeld heeft bij de oprichting van de Europese Gemeenschap in de jaren '50.
Men dient daaraan toe te voegen dat door de voorziene toetreding van nieuwe lidstaten het onmogelijk zal worden dat elk land minstens één commissaris zal hebben. Ook het aantal stemmen in de Raad zal waarschijnlijk dalen en de macht van de parlementariërs per land zal verminderen.
Welnu, kleine lidstaten zoals een onafhankelijk Vlaanderen of Wallonië zouden van deze evolutie de belangrijkste slachtoffers zijn omdat hun macht onooglijk klein zou worden en zij gemakkelijk door de grotere staten zouden gedomineerd worden, zeker wanneer meerderheidsbeslissingen de unanimiteit meer en meer zullen vervangen.
Vlaanderen en Wallonië hebben via België een belangrijke stem in Europa. In het geval van separatisme zou er van die invloed in Europa bitter weinig overblijven. Niet alleen zou die invloed noodzakelijkerwijze halveren, maar bovendien zouden deze nieuwe regiostaten niet meer het statuut van stichtende leden kunnen opeisen zodat ze op Europees niveau bijna niets meer te zeggen zouden hebben. Het Vlaams-nationalisme hypothekeert dus niet alleen de toekomst van België, maar, zonder het te weten, ook die van Vlaanderen zelf!
|
Copypaste van de BUB-site ("standpunten").
Hier staan flagrante onwaarheden en achterhaalde feiten in. Zo telt België tegenwoordig 1 commissaris (net zoals de andere 24 lidstaten), 24 parlementsleden (en geen 25) en is het stemmengewicht in de Raad niet 5 maar 12. Frankrijk heeft sinds eind 2004 ook 1 commissaris, 78 (geen 87) parlementsleden en 29 stemmen in de Raad. Ook bvb. Hongarije, Griekenland en Portugal tellen elk 1 commissaris, 24 parlementsleden en 12 stemmen in de Raad, net zoals België dus.
De (logische) discrepanties tussen grote en kleine lidstaten zijn immers gebaseerd op het inwonersaantal van de staten en hebben niks maar dan ook niks te maken met een eventuele pioniersrol van het land in kwestie. Dat België een stichtend lid van de EU is, heeft dus geen invloed op de zogezegde positieve discriminatie van dat land. Al biedt het uiteraard wel wat meer moreel gezag.
Vlaanderen zou als onafhankelijke lidstaat van de EU zeker niet het kneusje zijn, want qua inwonersaantal zijn o.a. de Baltische staten, Cyprus, Malta, Luxemburg en Slowakije kleiner dan Vlaanderen. Het doemscenario van een verkleind stemmengewicht in de Raad is onzin aangezien men de gekwalificeerde meerderheid voortaan via een dubbele bijzondere meerderheid (minimum 55% van de lidstaten die minimum 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen) wil bepalen (cf. tekst van de nog niet in werking getreden Grondwet).
Kortom, de BUB kent niks van de EU en bewijst eens te meer dat een terugkeer naar het 19de-eeuwse, door de francofone bourgeoisie gedomineerde Belgique haar enige fetisj is.
|