Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.406
|
Vraag: Zit de Europese autoindustrie nog altijd in zijn Nokia-moment?
Een recent opiniestukje van een politicus:
https://www.linkedin.com/posts/ggerb...alSubdomain=nl
Citaat:
Gerben-Jan Gerbrandy
Lid van het Europees Parlement - vice-voorzitter Renew Europe Group
8 maanden geleden • Zichtbaar voor iedereen op en buiten LinkedIn
In de nabije toekomst rijden we allemaal in elektrische auto's. De vraag is of deze Chinees zijn, dan wel Europees.
Als we nu niets doen, dan wordt die vraag vanzelf beantwoord. China kan namelijk nu al voor een betaalbare prijs een goede elektrische auto in de handen van een consument krijgen. Europa kan dat nog niet. Dit is een probleem, want de Europese autoindustrie is 'too big to fail'. Miljoenen mensen werken direct of indirect in of voor de auto-industrie. Een ondergang van deze industrie zou dus een onnoemelijke klap zijn voor onze economie. Zelfs een fors verlies van marktaandeel zou heel pijnlijk zijn.
De Europese auto-industrie heeft veel boter op het hoofd. Veel te laat heeft ze ingezien dat er razendsnel omgeschakeld moest worden naar elektriciteit. Dat we de auto-industrie door deze moeilijke periode heen moeten helpen is duidelijk. Dat gaan we doen met protectionisme, door importen uit China duurder te maken, zodat de eigen industrie meer tijd krijgt om te hervormen. Dit wordt stoer gebracht, met ronkende patriottische teksten, maar veel is er niet te vieren. Protectionisme betekent immers dat andere sectoren een prijs gaan betalen voor de koppigheid van de auto-industrie. China is namelijk 'too big to mess with' en zal importheffingen op Chinese auto's beantwoorden met tegenheffingen op gevoelige Europese exportproducten, zoals Franse cognac en Spaanse Iberische ham.
Dat gezegd hebbende, een protectionistische heffing kan werken, mits aan een grote voorwaarde wordt voldaan: de EU moet aan de strenge eisen voor het uitfaseren van de verbrandingsmotor vasthouden. Een studie van Transport & Environment stelt klip en klaar dat China dit jaar (!) een kwart van de markt gaat bemachtigen en dat een combinatie van strenge Europese targets dat aandeel omlaag kan brengen naar 20% en vervolgens 18%. Laten de beleidsmakers de oren echter hangen naar de lobby van de auto-industrie, die wil dat de targets worden uitgesteld, dan stijgt het aandeel van de Chinese automakers naar 27%.
Er is dus een groot verschil tussen dom protectionisme en slim protectionisme. Helaas wijst het verleden uit dat dom protectionisme niet uit te sluiten is, want de beleidsmakers laten inderdaad vaak hun oren hangen naar de autolobby. Het is een patroon van de afgelopen jaren, dat de machtige concerns die Europese premium auto's produceren hun levertraan weigeren. Obstinaat blijven ze lobbyen bij nationale overheden om die vervelende Europese regels te vertragen of af te schieten. De vraag is, waarom? Waarom willen ze de eisen uitstellen met een jaar, zelfs al is er gewoon geen tijd meer te verliezen? Het 'Nokia-moment' voor de Europese auto-industrie is heel dichtbij of zelfs nu! Tsja, omdat een grote SUV met een dikke V8 meer winst maakt dan een goede, betaalbare elektrische auto voor de gewone Europeaan. Dat willen de autobouwers nog een jaartje blijven doen. Goed voor de aandeelhouder op korte termijn, slecht voor ons allemaal.
|
Een AI antwoord:
Citaat:
AI-overzicht
De vraag of de Europese autoindustrie in een "Nokia-moment" zit, is complex. Enerzijds zijn er duidelijke uitdagingen, zoals dalende verkoopcijfers van traditionele merken en de opkomst van Chinese concurrentie, maar anderzijds zijn er ook positieve signalen, zoals de groei van elektrische voertuigen en aanhoudende investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De industrie staat voor een grote transformatie, maar of dit een totale ineenstorting zoals bij Nokia zal zijn, is nog te bezien.
Uitdagingen:
Dalende verkoopcijfers:
Duitse merken, zoals Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz, hebben de afgelopen jaren een daling in de verkoop gezien, meldt BBC.
Opkomst Chinese concurrentie:
Chinese autofabrikanten, waaronder BYD en Geely, veroveren terrein, zowel in Europa als wereldwijd, wat leidt tot importheffingen meldt Tweakers.net.
Moeilijke overstap naar elektrische voertuigen:
De transitie naar elektrische voertuigen (EV's) is een grote uitdaging, zowel op het gebied van productie als consumentenadoptie.
Positieve signalen:
Groei van EV's:
De verkoop van EV's blijft stijgen, waarbij Europese merken zoals Skoda en Volvo belangrijke spelers zijn, blijkt uit onderzoek van eGear.be.
Investeringen in R&D:
De auto-industrie is een grote investeerder in onderzoek en ontwikkeling en blijft innoveren.
Sterke positie in de VS:
Veel Europese merken hebben een aanzienlijke aanwezigheid in de VS, met productiefaciliteiten en een groot verkoopvolume.
Vergelijking met Nokia:
De situatie van de Europese autoindustrie is niet direct vergelijkbaar met Nokia's ondergang. Nokia werd overrompeld door de snelle opkomst van smartphones, terwijl de Europese autoindustrie al langere tijd bezig is met de transitie naar elektrificatie en zich moet aanpassen aan een veranderende markt. De industrie is zich bewust van de uitdagingen en is bezig met strategische aanpassingen, maar de mate waarin deze aanpassingen succesvol zullen zijn, blijft onzeker.
Conclusie:
De Europese autoindustrie staat voor grote veranderingen, maar de situatie is complexer dan de Nokia-casus. De industrie heeft te maken met uitdagingen, maar ook met kansen. De toekomst van de sector zal afhangen van hoe goed fabrikanten erin slagen om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden, te investeren in innovatie en effectief te concurreren met nieuwe spelers.
|
Ook de EU CO2-normen zijn onlangs nog versoepeld:
https://www.autoweek.nl/autonieuws/a...omments-965332
Laatst gewijzigd door Micele : 1 juli 2025 om 09:07.
|