Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 29 maart 2012, 16:30   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard PVDA : over bevriezing energieprijzen

Onduidelijkheid troef over bevriezing energieprijzen Vande Lanotte en Wathelet spreken elkaar tegen Op 1 april 2012 worden de energieprijzen bevroren. Maar hoelang blijft de vrieskou aanhouden, en wanneer begint het weer te dooien? In een opiniestuk vandaag in De Standaard reageert minister Johan Vande Lanotte op de kritiek van PVDA-energiespecialist Tom De Meester. Die had gezegd dat leveranciers de prijsbevriezing gemakkelijk konden omzeilen. Uit concrete richtlijnen die de energieregulator CREG eergisteren publiek maakte, blijkt dat leveranciers hun prijsformules vanaf 1 april 2012 door de CREG kunnen laten valideren. Vanaf dan houdt de tijdelijke prijsbevriezing op. Keurt de regulator de prijsformules snel goed, dan mag de energieleverancier al op 1 juli 2012 opnieuw prijsaanpassingen doorvoeren.


Niet waar, reageert minister Vande Lanotte: “De CREG zal de prijsformules pas kunnen valideren als de regering in een nieuw KB heeft bepaald hoe prijzen zullen mogen worden aangepast. De regering zal allicht pas in het najaar het KB kunnen afronden. Daardoor kunnen de prijzen pas vanaf 1 januari effectief weer worden aangepast.”

Het klopt dat er eerst een nieuw KB nodig is voor de energieleveranciers hun prijsformules door de CREG kunnen laten goedkeuren. Maar dat het bewuste KB “allicht pas in het najaar” klaar is en dat de prijzen dus “pas vanaf 1 januari 2013 weer kunnen worden aangepast”, zoals Vande Lanotte beweert, dat is allerminst een vaststaand feit.
Ten eerste. In de richtlijnen die de CREG verspreidt, gaat de CREG er wel degelijk van uit dat bepaalde prijzen al vanaf 1 juli weer kunnen stijgen. In de richtlijnen staat letterlijk: “Vanaf 1 april 2012 en van zodra het Koninklijk Besluit (...) van kracht is, kunnen de leveranciers, op individuele aanvraag, de indexatieparameters zoals voorzien in de variabele energieprijs door de CREG laten valideren. (...) Vanaf validatie van de indexatieparameters door de CREG houdt de tijdelijke bevriezing van de indexering van variabele contracten op. Op dat ogenblik kan voor de betrokken leverancier opnieuw worden voorzien in een trimesteriële indexering van de variabele energieprijzen (...). Concreet betekent dit dat de eerste indexeringen pas van start kunnen gaan vanaf 1 juli 2012.”

Ten tweede. Johan Vande Lanotte wordt tegengesproken door de bevoegde staatssecretaris Melchior Wathelet. Vande Lanotte beweert dat de prijzen zeker tot eind 2012 vast zullen liggen, maar Wathelet sluit in een reactie aan Belga “een prijsaanpassing op 1 juli voor bepaalde contracten niet uit”. En nog: “We hebben altijd gezegd dat de bevriezing geen negen maanden moet duren.” Volgens Wathelet is “de timing echt niet te voorspellen”. Van zodra de CREG duidelijke criteria voor de indexeringsmechanismen heeft voorgesteld, komt er volgens Wathelet “zo snel mogelijk” – en dus niet “allicht pas in het najaar”, zoals Vande Lanotte zegt – een koninklijk besluit.
De onduidelijkheid blijft dus. Nochtans kan de regering daar heel eenvoudig een einde aan maken. Door in het KB een paragraaf in te schrijven waarin expliciet staat dat de prijzen van de variabele contracten in géén geval voor 1 januari 2013 kunnen geïndexeerd worden. Op die manier worden alle achterpoortjes, die in de huidige wetgeving wel degelijk bestaan, expliciet afgesloten.

De PVDA blijft in elk geval pleiten voor een algemene en daadwerkelijke bevriezing van de energieprijzen, en eist ook een daadwerkelijke verlaging van de energieprijzen. Want hoge prijzen bevriezen, volstaat niet. Om de prijzen te kraken moet je ze ook daadwerkelijk verlagen. Het regeerakkoord belooft immers om “de Belgische prijzen tot het gemiddelde van de prijzen in de buurlanden terug te brengen”. En daar is vooralsnog weinig van te merken.

Persdienst PVDA
www.pvda.be

Contact:
Tom De Meester

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:49.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be