Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Themafora > Milieu
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Milieu Hier kunnen alle discussies woden gevoerd over milieu, kernenergie, klimaatswijziging, ....

Antwoord
 
Discussietools
Oud 17 december 2021, 12:45   #1
Blue Sky
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 1 januari 2008
Berichten: 7.466
Standaard Houtstookterrorisme

De kachel als splijtzwam tussen buren: ‘Het is gewoon houtstookterrorisme’

https://www.ad.nl/wonen/de-kachel-al...w.google.be%2F
__________________
Ignorance is bliss
Blue Sky is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 december 2021, 13:04   #2
Deo
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 21 maart 2015
Berichten: 2.515
Standaard

Er is deze dagen geen wind en blijft uitstoot meer hangen tussen de daken van huizen.
Mijn houtkachel daar zie geen uitstoot van, werkt zoals het moet.
Mensen stoken ook verkeerd, smijten maar blokken op.
Nieuwe blok moet eronder, dan vertrekt eerst het houtgas om te verbranden met meer blauwe vlam, nadien de houtskool ervan op nieuwe blok.

Laatst gewijzigd door Deo : 17 december 2021 om 13:09.
Deo is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 december 2021, 13:35   #3
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.422
Standaard

Ondertussen is de gezondheidschadelijke uitstoot "van houtkachels" al hoger dan die van het voertuigverkeer meldt het milieuministerie van Duitsland.

Citaat:
Houtverbrandingssystemen genereren relatief veel fijnstof en andere luchtverontreinigende stoffen, zoals organische verbindingen door onvolledige verbranding. Sommige van deze PAK's zijn kankerverwekkend, mutageen en/of giftig voor de voortplanting die schadelijk zijn voor de gezondheid. De uitstoot van schadelijk fijnstof van houtverbrandingsinstallaties in huishoudens en in kleine bedrijven in Duitsland is al hoger dan die van de motoren van auto's en vrachtwagens.

De belangrijkste oorzaken van de hoge uitstoot van verontreinigende stoffen zijn - meestal oudere - stookinstallaties in één ruimte. Bij dezelfde (primaire) energie-input veroorzaken ze emissies die vele malen hoger zijn dan bij moderne systemen. Hoeveel fijnstof er daadwerkelijk wordt uitgestoten, is niet alleen afhankelijk van het type en de leeftijd van de installatie. Ook het type verlichting, de onderhoudsstatus van de systemen en de selectie en kwaliteit van het gebruikte hout spelen een rol.
Citaat:
https://www.umweltbundesamt.de/theme...in-deutschland

Holzfeuerungsanlagen verursachen vergleichsweise viel Feinstaub und andere Luftschadstoffe, etwa organische Verbindungen aus einer unvollständigen Verbrennung. Einige dieser PAKs sind krebserregende, erbgutverändernde und/oder fortpflanzungsgefährdende Schadstoffe die gesundheitsschädlich sind. Die Emissionen an gesundheitsschädlichem Feinstaub aus Holzfeuerungsanlagen in Haushalten und im Kleingewerbe sind in Deutschland bereits heute insgesamt höher als die aus den Motoren von Pkws und Lkws.

Hauptverursacher des hohen Schadstoffausstoßes sind - zumeist ältere - Einzelraumfeuerungen. Sie verursachen bei gleichem (Primär-) Energieeinsatz um ein Vielfaches höhere Emissionen als moderne Anlagen. Wie viel Feinstaub tatsächlich ausgestoßen wird, hängt aber nicht nur von Art und Alter der Anlage ab. Auch die Art der Befeuerung, der Wartungszustand der Anlagen sowie die Auswahl und Qualität des genutzten Holzes spielen eine Rolle.

Laatst gewijzigd door Micele : 17 december 2021 om 13:37.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 december 2021, 13:56   #4
quercus
Secretaris-Generaal VN
 
quercus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 maart 2009
Locatie: De Verenigde Nederlanden
Berichten: 43.010
Standaard

Dit moet stoppen. De stank en de prikkeling in keel en ogen is soms niet te harden.
__________________
Weet nu dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord
Zolang gij stamelend bidt of bedelt bij de poort.
quercus is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 december 2021, 14:04   #5
Blue Sky
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 1 januari 2008
Berichten: 7.466
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door quercus Bekijk bericht
Dit moet stoppen. De stank en de prikkeling in keel en ogen is soms niet te harden.
Er moet in ieder geval wel iets aan gedaan worden, dat is duidelijk. Ook al omdat nieuwere huizen geforceerde ventilatie hebben en zo dus schadelijke rookgassen naar binnen trekken.

Een verplichte filter zou alvast een stap in de goede richting zijn.

https://www.haveverwarming.nl/abcat
__________________
Ignorance is bliss
Blue Sky is offline   Met citaat antwoorden
Oud 17 december 2021, 14:47   #6
Skobelev
Secretaris-Generaal VN
 
Skobelev's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 maart 2013
Locatie: Kinshasa aan de Dender
Berichten: 40.646
Standaard

Maak het goedkoper om uw kot op een andere manier te verwarmen.
__________________
Hope is nothing more than a postponed disappointment
Skobelev is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 10:03   #7
Deo
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 21 maart 2015
Berichten: 2.515
Standaard

Alternatief?
https://youtu.be/WTbDtYiV3gU
https://youtu.be/l7PHJauhBeY
Deo is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 12:31   #8
BigF
Secretaris-Generaal VN
 
BigF's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 28.742
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Blue Sky Bekijk bericht
De kachel als splijtzwam tussen buren: ‘Het is gewoon houtstookterrorisme’

https://www.ad.nl/wonen/de-kachel-al...w.google.be%2F
Is inderdaad geen pretje, naast een houtstoker wonen. Eigen ervaring.

Mijn buren stoken ook hout. En die rook komt hier gewoon in de slaapkamers en de keuken binnengedwarreld. Zelf het overdekte terras achter't huis is amper bruikbaar als de kachel aan is.

En dat veroorzaakt massa's problemen en ergernissen.
Naast de gezondheidskwestie komen de volgende zaken er nog bij.
Als wij was buiten te drogen hangen en de kachel gaat aan kan heel de was opnieuw de wasmachine in. Staat de raam van de slaapkamer open en de kachel gaat aan kan al het beddengoed de wasmachine in en de raam voor de rest van de dag open. En ja, ook als hier bij ons de verwarming op staat. Zitten wij onder ons terras als de kachel aangaat, kunnen we naar binnen verhuizen.

Het gaat hier soms zo ver dat wij ooit de was in de voortuin te drogen hangen. 't Is geen gezicht, je onderbroeken naast de straat maar een andere optie is er niet of we moeten al onze was in de droogkast steken. Ook niet direct een profijtelijke optie tegenwoordig.

Overleg met de buren? Haalt geen kloten uit. Heb ze er in de twintig jaar (!!) dat wij er naast wonen al tientallen keren over aangesproken. Elke keer krijg je dan van die flauwe excuses en 'oplossingen'.
"Ja, sorry, mijn hout was nat geworden."
"Volgende week komt de schoorsteenveger."
"Zo erg is dat toch niet, dat beetje rook als we de kachel aanmaken."

Probleem hier is dat de schouw meters onder het hoogste punt van hun dak zit. En dan zit dat dak ook nog eens voor de schouw in de windrichting. Met als gevolg dat de wind over het dak gaat, dan met de dakhelling naar beneden komt, daar de rook uit de schouw meeneemt en hem dan zo bij ons naar binnen blaast. En dat zelfs al maar bij het lichtste briesje.
Hun schouw voldoet aan geen enkel voorschrift qua hoogte en dergelijke maar daar is maar weinig tegen te beginnen. Die voorschriften zijn blijkbaar meer 'raadgevingen' voor architecten dan wettelijk afdwingbare normen. Je kan er mee naar het gerecht trekken maar de kans is groot dat dat een ellenlange lijdensweg wordt en er uiteindelijk niks verandert.

Een paar jaar terug hebben de buren dan ook nog eens een verbouwing doorgevoerd. Ik heb toen aangedrongen op het verplaatsen van de schouw naar een hoger punt in het dak (het dak werd vernieuwd dus dat was normaal niet zo'n probleem). Na veel beloftes en toezeggingen is er toen uiteindelijk niks veranderd. Met (wegens het nog hoger gemaakte dak) nog meer rook in onze richting.

Toen ik ze daar nogmaals over aansprak (meer rook en niet nagekomen beloftes) kreeg ik op een iets verdoken en heel onvervriendelijke manier te horen dat ik een zagevent was en dat ze ook niet wisten wat ze nog zouden kunnen veranderen.

Omdat de houdbaarheidsdatum van mijn geduld ondertussen ruimschoots verlopen was heb ik toen ten einde raad de politie gebeld. Heb die agent toen foto's en filmpjes laten zien. Hem er ook op gewezen dat hun schouw tot een meter onder de uitgang roetzwart zag (wat enkel kan als de rook uit de schouw onmiddellijk naar beneden komt). En oom agent is daarna met die informatie bij de buren aan gaan kloppen.

En raar maar waar; toen was er plots wel iets aan te doen. Ze hebben hun schouw dan een meter verhoogd. Wat al een kleine verbetering meebrengt maar nog lang niet het hele probleem oplost. Maar soit, als je al jaren tot aan je nek in de stront staat is het ook een hele verbetering als de stront daarna nog maar tot aan je heupen komt.
De schouw nog hoger maken zou nog beter zijn maar dan wordt die zo hoog dat ze bij de eerste de beste storm waarschijnlijk bij ons in de tuin ligt. Hoeft voor mij nu ook weer niet.
Ze hadden hun schouw gewoon onder het dak moet verlengen naar de nok. Het is daar onder het dak immers gewoon zolder. Maar waarschijnlijk was de kost van die tien meter dubbelwandige inox schouwpijp net iets te veel van het goeie.

Uiteindelijke situatie: nog steeds veel last van hun rook en alle contact verbroken. Ook niet leuk, dagelijks iemand voorbijwandelen of tegenkomen en er geen woord tegen zeggen.

Kortom: ze kunnen wat aanrichten, die houtkachels.
__________________
It's just a ride.

Laatst gewijzigd door BigF : 18 december 2021 om 12:32.
BigF is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 15:35   #9
Deo
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 21 maart 2015
Berichten: 2.515
Standaard

Vraag mij af hoe vroeger mensen omgingen met azijnpissers toen iedereen nog met kolen-en houtkachels verwarmen, spraken die ook niet meer tegen elkaar.
PS. Als er geen wind is zoals laatste dagen, hou dan uw ramen dicht.
Is toch maar voor paar dagen, verdraagzaamheid is een deugd.

Laatst gewijzigd door Deo : 18 december 2021 om 15:38.
Deo is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 15:42   #10
Blue Sky
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 1 januari 2008
Berichten: 7.466
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Is inderdaad geen pretje, naast een houtstoker wonen. Eigen ervaring.

Mijn buren stoken ook hout. En die rook komt hier gewoon in de slaapkamers en de keuken binnengedwarreld. Zelf het overdekte terras achter't huis is amper bruikbaar als de kachel aan is.

En dat veroorzaakt massa's problemen en ergernissen.
Naast de gezondheidskwestie komen de volgende zaken er nog bij.
Als wij was buiten te drogen hangen en de kachel gaat aan kan heel de was opnieuw de wasmachine in. Staat de raam van de slaapkamer open en de kachel gaat aan kan al het beddengoed de wasmachine in en de raam voor de rest van de dag open. En ja, ook als hier bij ons de verwarming op staat. Zitten wij onder ons terras als de kachel aangaat, kunnen we naar binnen verhuizen.

Het gaat hier soms zo ver dat wij ooit de was in de voortuin te drogen hangen. 't Is geen gezicht, je onderbroeken naast de straat maar een andere optie is er niet of we moeten al onze was in de droogkast steken. Ook niet direct een profijtelijke optie tegenwoordig.

Overleg met de buren? Haalt geen kloten uit. Heb ze er in de twintig jaar (!!) dat wij er naast wonen al tientallen keren over aangesproken. Elke keer krijg je dan van die flauwe excuses en 'oplossingen'.
"Ja, sorry, mijn hout was nat geworden."
"Volgende week komt de schoorsteenveger."
"Zo erg is dat toch niet, dat beetje rook als we de kachel aanmaken."

Probleem hier is dat de schouw meters onder het hoogste punt van hun dak zit. En dan zit dat dak ook nog eens voor de schouw in de windrichting. Met als gevolg dat de wind over het dak gaat, dan met de dakhelling naar beneden komt, daar de rook uit de schouw meeneemt en hem dan zo bij ons naar binnen blaast. En dat zelfs al maar bij het lichtste briesje.
Hun schouw voldoet aan geen enkel voorschrift qua hoogte en dergelijke maar daar is maar weinig tegen te beginnen. Die voorschriften zijn blijkbaar meer 'raadgevingen' voor architecten dan wettelijk afdwingbare normen. Je kan er mee naar het gerecht trekken maar de kans is groot dat dat een ellenlange lijdensweg wordt en er uiteindelijk niks verandert.

Een paar jaar terug hebben de buren dan ook nog eens een verbouwing doorgevoerd. Ik heb toen aangedrongen op het verplaatsen van de schouw naar een hoger punt in het dak (het dak werd vernieuwd dus dat was normaal niet zo'n probleem). Na veel beloftes en toezeggingen is er toen uiteindelijk niks veranderd. Met (wegens het nog hoger gemaakte dak) nog meer rook in onze richting.

Toen ik ze daar nogmaals over aansprak (meer rook en niet nagekomen beloftes) kreeg ik op een iets verdoken en heel onvervriendelijke manier te horen dat ik een zagevent was en dat ze ook niet wisten wat ze nog zouden kunnen veranderen.

Omdat de houdbaarheidsdatum van mijn geduld ondertussen ruimschoots verlopen was heb ik toen ten einde raad de politie gebeld. Heb die agent toen foto's en filmpjes laten zien. Hem er ook op gewezen dat hun schouw tot een meter onder de uitgang roetzwart zag (wat enkel kan als de rook uit de schouw onmiddellijk naar beneden komt). En oom agent is daarna met die informatie bij de buren aan gaan kloppen.

En raar maar waar; toen was er plots wel iets aan te doen. Ze hebben hun schouw dan een meter verhoogd. Wat al een kleine verbetering meebrengt maar nog lang niet het hele probleem oplost. Maar soit, als je al jaren tot aan je nek in de stront staat is het ook een hele verbetering als de stront daarna nog maar tot aan je heupen komt.
De schouw nog hoger maken zou nog beter zijn maar dan wordt die zo hoog dat ze bij de eerste de beste storm waarschijnlijk bij ons in de tuin ligt. Hoeft voor mij nu ook weer niet.
Ze hadden hun schouw gewoon onder het dak moet verlengen naar de nok. Het is daar onder het dak immers gewoon zolder. Maar waarschijnlijk was de kost van die tien meter dubbelwandige inox schouwpijp net iets te veel van het goeie.

Uiteindelijke situatie: nog steeds veel last van hun rook en alle contact verbroken. Ook niet leuk, dagelijks iemand voorbijwandelen of tegenkomen en er geen woord tegen zeggen.

Kortom: ze kunnen wat aanrichten, die houtkachels.
Leuk verhaaltje. Wellicht krijgt u er op wat latere leeftijd de rekening van gepresenteerd met een weerslag op uw gezondheid.

Ik denk ook dat u, had u niet met de problematiek geconfronteerd geweest, dit had weggelachen en wellicht het andere kamp had gekozen.

Het is immers altijd hetzelfde verhaaltje, veel mensen die zelf niet met de problematiek geconfronteerd worden of ook de houtstokers zelf zien er allemaal geen graten in ... tot ze er zelf eens mee te maken krijgen als benadeelde partij. Het is immers een bijzonder ingrijpend iets, de hele tijd met rookgassen geconfronteerd worden.

Nog erger is het bij nieuwe, energiezuinige woningen met geforceerde ventilatie. U kan een raam dicht doen, bij de nieuwe woningen trekt de ventilatie automatisch lucht van buiten in het gebouw.

Het toont allemaal aan dat de hele regelgeving hieromtrent compleet achterloopt en er dringend nood is naar maatregelen om in de eerste plaats de vervuiling van houtkachels aan te pakken, bijvoorbeeld door middel van filters zoals in Duitsland. In feite ook de logica zelve.
__________________
Ignorance is bliss
Blue Sky is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 15:44   #11
Dadeemelee
Secretaris-Generaal VN
 
Dadeemelee's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 mei 2015
Locatie: Vlaams-Brabant
Berichten: 76.052
Standaard

Ik heb er de jongste dagen ook last van. Met dit weer blijft al die stank hangen. Tot zelfs binnen riek ik het.
Dadeemelee is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 15:54   #12
Zucht
Secretaris-Generaal VN
 
Zucht's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 augustus 2007
Berichten: 21.230
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Deo Bekijk bericht
Vraag mij af hoe vroeger mensen omgingen met azijnpissers toen iedereen nog met kolen-en houtkachels verwarmen, spraken die ook niet meer tegen elkaar.
PS. Als er geen wind is zoals laatste dagen, hou dan uw ramen dicht.
Is toch maar voor paar dagen, verdraagzaamheid is een deugd.
Ja, waar is de goeie ouwe tijd van The Great Stink en The Great Smog.
https://www.museumoflondon.org.uk/di...ndons-past-air
__________________
I wish nothing but the best for you too.
Zucht is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 17:23   #13
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.422
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zucht Bekijk bericht
Ja, waar is de goeie ouwe tijd van The Great Stink en The Great Smog.
https://www.museumoflondon.org.uk/di...ndons-past-air
In die tijd 1952 telde men de doden nog niet zo als vandaag in London zouden op 1 week 10.000 tot 12.000 doden gevallen zijn:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Smog_van_1952

Ik denk dat die goeie-oude-giftige-tijd nog altijd heerst in de metropolen en grote steden in Azië.
Citaat:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11...chtvervuiling/

za 13 nov 2021

Hoofdstad India sluit scholen wegens luchtvervuiling: "Publieke woede is beperkt"

In New Delhi, de hoofdstad van India, moeten alle scholen wegens luchtvervuiling een week dicht vanaf maandag. Dat hebben de autoriteiten beslist. Het Hooggerechtshof heeft aangedrongen op maatregelen, omdat de luchtkwaliteit een dieptepunt heeft bereikt. New Delhi is gehuld in smog en het gerecht noemt de situatie "zeer ernstig".
Daar steekt het ook niet op 10.000 extra doden per week.

Laatst gewijzigd door Micele : 18 december 2021 om 17:36.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 17:41   #14
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.422
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Deo Bekijk bericht
Vraag mij af hoe vroeger mensen omgingen met azijnpissers toen iedereen nog met kolen-en houtkachels verwarmen, spraken die ook niet meer tegen elkaar.
PS. Als er geen wind is zoals laatste dagen, hou dan uw ramen dicht.
Is toch maar voor paar dagen, verdraagzaamheid is een deugd.
Als er smog aangekondigd werd in de wintermaanden boekte ik altijd snel een last-minute-vlucht naar een van de Canarische eilanden, minstens een week. Geld speelde toen geen rol, de luxe hotels hadden altijd wat vrij.

Men kon zelfs met geladen reiskoffer naar Düsseldorf rijden en dan kijken wat er nog vrij was, of ook van reizigers die hun reis afzegden. Want internet bestond toen nog niet. En naar reisbureaus gaan deed ik niet graag.

Ook geld en mobiliteit is een deugd.

Laatst gewijzigd door Micele : 18 december 2021 om 17:46.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 17:55   #15
DIBO
Provinciaal Gedeputeerde
 
Geregistreerd: 17 augustus 2020
Berichten: 886
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Blue Sky Bekijk bericht
Een verplichte filter zou alvast een stap in de goede richting zijn.
https://www.haveverwarming.nl/abcat
+ verplicht een fijnstoffilter erbij, anders hebben alle andere fijnstof maatregelen en verplichtingen geen nut.

Laatst gewijzigd door DIBO : 18 december 2021 om 17:59.
DIBO is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 19:22   #16
Micele
Secretaris-Generaal VN
 
Micele's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 mei 2005
Locatie: Limburg
Berichten: 52.422
Standaard

Houtstook - hoe recent de ketel ook mag zijn - is het allerschadelijkste om te verwarmen. Zelfs 5 (houtafval) tot 12 maal schadelijker dan een moderne condenserende gasinstallatie.

Milieuschadekosten van verschillende technologieën voor woningverwarming

VMM (Sander Devriendt) 25 april 2019

Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bijvoorbeeld moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten. De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.

Je woning verwarmen heeft een belangrijke impact op de luchtvervuiling door de uitstoot van fijn stof, CO2, stikstof- en zwavelstofoxiden … Dit leidt tot ziektes aan de luchtwegen, cardiovasculaire aandoeningen, schade aan gebouwen, schade aan ecosystemen, klimaatverandering... Deze schade uitgedrukt in kosten, noemen we de milieuschadekost.

Het verschil in totale (direct + indirect) milieuschadekosten is groot tussen verschillende verwarmingstechnieken (zie Figuur 1):

- Open haarden zijn het meest schadelijk, ongeveer 250 keer schadelijker dan een moderne condenserende gasinstallatie (1689 €/GJ warmte vs. 6,79 €/GJ warmte).

- Ook recentere houttoestellen zijn 5 tot 12 keer schadelijker (33,71 – 80,37 €/GJ warmte) dan een moderne condenserende gasinstallatie (6,79 €/GJ warmte).

- Oudere houtgestookte kachels (van voor 2000) hebben een schadekost hoger dan 500 €/GJ warmte, bij oudere cassettes is dit meer dan 350 €/GJ warmte.

- Lokale pellets zijn in de meeste gevallen minder schadelijk dan briketten, houtafval, houtkrullen, snoeihout en stukhout.

- Van alle houtgestookte verwarmingstechnieken zijn ketels op houtafval het minst schadelijk (33,71 €/GJ warmte).

- Warmtenetten (0,26 €/GJ warmte), bodem- (1,04 €/GJ warmte) en luchtwarmtepompen (1,31 €/GJ warmte) hebben de laagste schadekosten.


Figuur 1: Totale schadekosten

Hoe werd de schadekost berekend?

Om de totale milieuschadekost van een verwarmingstoestel te berekenen, is rekening gehouden met:

- De directe uitstoot van verschillende stoffen per verwarmingstoestel aan de schoorsteen.
- De indirecte luchtemissies door ontginning, transport en opwerking van de brandstof.
- De schadekost per stof.
- De geleverde warmte van het toestel.

De jaarlijkse totale milieuschadekost in Vlaanderen door de emissies van woningverwarming kan becijferd worden op € 2,6 miljard, waarvan € 2,1 miljard directe schadekosten, voornamelijk door 56 % fijn stof (incl. elementaire koolstof) of € 1,20 miljard (waarvan 1,09 miljard door houtverbranding) en 29 % CO2 of € 612,9 miljoen (waarvan € 80,4 miljoen door houtverbranding)

Studie uitgevoerd in opdracht van MIRA, Milieurapport Vlaanderen en kan teruggevonden worden via deze link (download 2,64 mb)

Onderzoekers: Sander de Bruyn, Reinier van der Veen, Marisa Korteland, Marijn Bijleveld (CE Delft).

https://www.nieuwsbriefmilieuenecono...=36&Itemid=130

https://www.milieurapport.be/publica...ningverwarming

https://www.eoswetenschap.eu/natuur-...n-gezelligheid

Laatst gewijzigd door Micele : 18 december 2021 om 19:24.
Micele is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2021, 19:43   #17
De schoofzak
Secretaris-Generaal VN
 
De schoofzak's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 juli 2004
Berichten: 82.096
Standaard

Mijn basisidee blijft:
wij moeten zoveel als mogelijk proper zijn op ons eigen.

Zoveel als mogelijk: als we ontdekken dat er iets bepaalds erg vuil is, dan checken we of er wat aan gedaan kan worden.
Als er een haalbaar alternatief is: dan gaan we ervoor.
__________________
Vlaanderen is niet van iedereen. Vlaanderen is enkel van hen die een inspanning doen om ertoe te behoren.

De grendel-grondwet moet wijken om eindelijk de broodnodige veranderingen te kunnen doorvoeren. Nadien kan de grondwet herstemd worden. Dat is nog gebeurd.

Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen. Geert Bourgeois (N-VA)
De schoofzak is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2021, 08:19   #18
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.442
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Deo Bekijk bericht
Er is deze dagen geen wind en blijft uitstoot meer hangen tussen de daken van huizen.
Mijn houtkachel daar zie geen uitstoot van, werkt zoals het moet.
Mensen stoken ook verkeerd, smijten maar blokken op.
Nieuwe blok moet eronder, dan vertrekt eerst het houtgas om te verbranden met meer blauwe vlam, nadien de houtskool ervan op nieuwe blok.
Is en blijft slecht voor de omgeving.
Mijn buren stoken ook hout, ook geen rook zichtbaar, toch zijn mijn witte panelen steeds roetzwart na de winter.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2021, 08:20   #19
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.442
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Blue Sky Bekijk bericht
Er moet in ieder geval wel iets aan gedaan worden, dat is duidelijk. Ook al omdat nieuwere huizen geforceerde ventilatie hebben en zo dus schadelijke rookgassen naar binnen trekken.

Een verplichte filter zou alvast een stap in de goede richting zijn.

https://www.haveverwarming.nl/abcat
Op het verluchtingssysteem of op de houtkachel?
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2021, 08:21   #20
reservespeler
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 5 augustus 2012
Berichten: 77.442
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Skobelev Bekijk bericht
Maak het goedkoper om uw kot op een andere manier te verwarmen.
Dat kan door goed te isoleren.
Ik geloof dat daar nog premies voor verkrijgbaar zijn.
reservespeler is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:49.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be