Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Buitenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst Markeer forums als gelezen

Buitenland Internationale onderwerpen, de politiek van de Europese lidstaten, over de werking van Europa, Europese instellingen, ... politieke en maatschappelijke discussies.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 18 december 2006, 18:59   #1
Mustapha
Gouverneur
 
Mustapha's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 augustus 2002
Locatie: Antwerpen
Berichten: 1.248
Standaard Het is dan zo ver...

Iran vervangt officieel de dollar door de euro.
Al hun bezittingen in buitenland worden omgezet in euro's en zij aanvaarden voortaan enkel euro's voor hun olie.

Ze lijken een goei moment gekozen te hebben...
Mustapha is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 19:06   #2
Kay_
Europees Commissaris
 
Geregistreerd: 24 mei 2006
Berichten: 7.391
Standaard

Huh?
Bron?
Kay_ is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 19:08   #3
Mustapha
Gouverneur
 
Mustapha's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 augustus 2002
Locatie: Antwerpen
Berichten: 1.248
Standaard

Met veel show op Iraanse televisie.

En klein artikeltje in de Gazet van Antwerpen (18/12). Blijkbaar niet zo interessant
Mustapha is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 19:10   #4
KrisKras
Banneling
 
 
KrisKras's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 april 2006
Locatie: Gènk
Berichten: 2.894
Standaard

goh, welke waarde gaat de doller dan nog hebben, die niet gebacked wordt door goud.
Kan nog mooi worden.
KrisKras is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 19:12   #5
baseballpolitieker
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
baseballpolitieker's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 september 2006
Berichten: 10.530
Stuur een bericht via MSN naar baseballpolitieker
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Mustapha Bekijk bericht
Iran vervangt officieel de dollar door de euro.
Al hun bezittingen in buitenland worden omgezet in euro's en zij aanvaarden voortaan enkel euro's voor hun olie.

Ze lijken een goei moment gekozen te hebben...
De schade voor de dollar kan ook gevolgen hebben voor ons en de euro hoor!
__________________
POLITICS.BE 2:http://www.politiek.messageboard.be

Het volk dient de stem van de partijen te zijn, en de partijen niet de stem van het volk!
De nieuwe Vlaamse Partij! Vrij Vlaanderen
of neem eens een kijkje op ons geüpdate forum:Forum Vrij Vlaanderen
baseballpolitieker is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 19:14   #6
Chipie
Banneling
 
 
Chipie's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 april 2004
Berichten: 20.937
Standaard Tegenstanders van Ahmadinejad op winst bij verkiezingen Iran

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Mustapha Bekijk bericht
Met veel show op Iraanse televisie.

En klein artikeltje in de Gazet van Antwerpen (18/12). Blijkbaar niet zo interessant
Wat wel interessanter schijnt te zijn:

Citaat:
Ahmadinejad lijkt het onderspit te moeten delven in Iran

Tegenstanders van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hebben het vrijdag bij zowel de verkiezingen voor de gemeenteraden als die voor de invloedrijke Raad van Experts goed gedaan.
Dat bleek maandag na het tellen van een groot deel van de uitgebrachte stemmen. De verkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de populariteit van de vooral in het Westen vanwege zijn harde uitspraken over Israël omstreden Ahmadinejad.
De uitslagen die het ministerie van binnenlandse zaken bekendmaakte, leken uit te wijzen dat aanhangers van de gematigd conservatieve burgemeester van Teheran Mohammed Bagher Qalibaf, een tegenstander van Ahmadinejad, in veel plaatsen aan de macht komen. Bondgenoten van de conservatievere president krijgen zoals de zaken er nu voor staan slechts drie van de vijftien zetels in de gemeenteraad van Teheran in handen. Aanhangers van Qalibaf zouden er zeven hebben bemachtigd en hervormingsgezinde kandidaten vier. Een onafhankelijke kandidaat zou de laatste zetel in de wacht hebben gesleept.

De Iraanse oud-president Hashemi Rafsanjani heeft met veel stemmen een zetel gewonnen in de Raad van Experts. De Iraanse staatstelevisie meldde zondag dat Rafsanjani ruim 1,5 miljoen stemmen heeft gekregen en zijn voornaamste rivaal, ayatollah Mohammed Taqi Mesbah Yazdi, een bondgenoot van Ahmadinejad, slechts 860.000.

Relatief veel Iraniërs hebben de gang naar de stembus gemaakt. De opkomst lag boven de 60 procent, terwijl in 2002 slechts zo’n 50 procent van de kiezers kwam opdagen.

http://www.standaard.be/Artikel/Deta...MF18122006_026
Chipie is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 21:30   #7
Gun
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Gun's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 24 januari 2005
Locatie: de BH van V
Berichten: 19.826
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door CHIPIE Bekijk bericht
Wat wel interessanter schijnt te zijn:
Een oud bericht maar zoooooooooo actueel
Citaat:
De Euro wordt een zware bedreiging van de machtspositie van de dollar!
Tegenstrevers van de Iraakse oorlog zeggen al lang dat de sabelslepers uit Washington en hun poedel uit Londen, de mensen iets op de mouw spelden. De ware reden heeft niets van doen met het herstel van de democratie in het tweestromenland.

Het ging hen vooral om de vestiging en versterking van hun hegemonie in deze belangrijke regio, om aldus de wereldeconomie te kunnen controleren en sturen. Deze gaan veel verder dan louter de controle van de oliekraan van Irak.

De Amerikaanse dollar is tot nader order de heersende wereldmunt. Meer dan 80 procent van alle valutatransacties en de helft van de wereldexport gebeuren in dollars. Hoe meer dollars buiten de VS circuleren of geïnvesteerd worden, hoe meer de rest van de wereld de Verenigde Staten moet voorzien van goederen en diensten om aan die dollars te komen. Door het feit dat de wereld de dollar als betaalmiddel hanteert betekent dat de Verenigde Staten een groot aantal goederen, en diensten eigenlijk gratis importeren.

Door de grote hoeveelheid dollars die circuleren en niet besteed worden aan Amerikaanse goederen en diensten, kunnen de Verenigde Staten het gigantische handelstekort van 550 miljard $ handhaven zonder grote economische consequenties. Hierdoor krijgen de Verenigde staten in de realiteit ongekend hoge rentevrije leningen van de wereldgemeenschap.

De wereld lijkt wel een spel, waarbij de Verenigde Staten dollars produceren en de rest van de wereld de goederen produceren die met dollars gekocht kunnen worden. Om speculaties tegen hun valuta te voorkomen, moeten de centrale banken in de wereld over een dollarreserve beschikken die vergelijkbaar is met de waarde van hun circulerende valuta. Dit fenomeen is bekend als de dollarhegemonie. Zo hebben de Verenigde Staten in feite de olie gratis. Hoe meer dollars de Verenigde Staten drukken , des te meer de Amerikaanse bezittingen in waarde stijgen. Bijgevolg geeft een sterke dollarpolitiek de Verenigde Staten een dubbele winst.

Voor het eerst sedert lange tijd wordt de machtspositie van de Amerikaanse munt bedreigd, en dat door de introductie van de euro. Door de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 ontstond er immers een economisch blok met een bnp van 9,6 biljoen dollar en 450 miljoen mensen. Dit is voor de Verenigde Staten een directe bedreiging met haar bnp van 10,5 biljoen dollar en een bevolking van 280 miljoen burgers.

Met de invoering van haar gemeenschappelijke munt wilde de EU de euro dezelfde functie geven als de dollar, namelijk om als reservevaluta aanvaard te worden. De positie van de Amerikaanse munt zou ze dan kunnen verzwakken, zodat Europa kan profiteren van een gratis toename van kapitaal.

Dit scenario zou voor de Verenigde Staten rampzalig zijn. Ze zouden niet alleen een belangrijk deel van hun gratis verkregen goederen en diensten verliezen, maar derde landen zouden ook gedwongen worden om een deel van hun valutareserve om te zetten in euro’s, met als resultaat dat de dollar in waarde zou dalen.

Er is voor de euro een belangrijk obstakel om haar machtspositie uit te bouwen, en dat is de olie. Olie is niet alleen één van de allerbelangrijkste goederen die internationaal verhandeld wordt, het is ook van levensbelang voor de geïndustrialiseerde economieën. De Verenigde Staten drukken massa’s petrodollars, die door de landen gebruikt worden om olie aan te kopen op de internationale markten en bij de OPEC-landen, met uitzondering van Irak dat in Euro werkte.

Het aandeel van de eurozone in de wereldhandel is veel groter dan dat van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten gaan gebukt onder een enorm financieringstekort. De eurozone vertoont een veel betere balans. Het veel gebruikte argument om de betaling van de oliefactuur in dollars te houden is dat de Verenigde Staten de grootste importeur van olie blijven, ondanks het feit dat ze zelf over oliebronnen beschikken. Maar klopt dat wel? Als we de statistieken van de export van ruwe olie bekijken, dan stellen we vast dat Europa een grotere importeur van ruwe olie en petroleumproducten is dan de Verenigde Staten.

Het is voor de Amerikaanse FED een grote nachtmerrie mocht de ganse OPEC bij internationale transacties de dollar verwisselen voor de euro. Toen Saddam Hussein deze beslissing doorvoerde bezegelde hij meteen zijn lot. Op dat moment was een nieuwe Golfoorlog onder G.W. Bush , die nauw verbonden is met de Amerikaanse olieclub, onvermijdelijk. Door haar optreden tegen Irak wil de Bush administratie de regering van Saddam Hussein vervangen door een marionettenregime, de dollar als betaalmiddel veilig stellen.

Het effect van een omschakeling betekent dat olieconsumerende landen dollars uit hun reservefondsen moeten omzetten in euro’s. Men schat dat hierdoor de Amerikaanse munt met 20 tot 40 procent in waarde zou dalen. De gevolgen zouden voor de Amerikanen catastrofaal zijn. Buitenlands kapitaal zal uit de Amerikaanse aandelenbeurzen en dollarbezittingen wegvloeien. Mensen zullen proberen massaal hun dollars te verkopen en omzetten in meer zekere munten, vooral in euro’s . Het huidige tekort op de Amerikaanse begroting wordt dan onbetaalbaar en we kunnen scenario’s verwachten van een economische wereldcrisis.. Bij een snelle omschakeling zouden waarschijnlijk ook de verhoudingen tussen de VS en de EU worden omgedraaid.

Samengevat kunnen we zeggen dat deze Golfoorlog tot doel heeft een permanente bezettingsmacht te vestigen in deze economische belangrijke regio. Dat is ten eerste nodig om de olie te controleren op zich. Want deze bodemrijkdom is een belangrijke factor in de wereldeconomie. Het is echter ook een signaal naar de Opec-landen om niet het pad van Irak te volgen en bij de dollar te blijven als betaalmiddel.
__________________
KEEP CASH ALIVE!!!!
Gun is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 21:40   #8
netslet
Minister-President
 
netslet's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 mei 2006
Locatie: Isla Tortuga
Berichten: 5.278
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door KrisKras Bekijk bericht
goh, welke waarde gaat de doller dan nog hebben, die niet gebacked wordt door goud.
Kan nog mooi worden.
De euro die wordt natuurlijk geruggensteund door goud.
__________________
auction your future!
netslet is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 december 2006, 23:30   #9
KrisKras
Banneling
 
 
KrisKras's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 26 april 2006
Locatie: Gènk
Berichten: 2.894
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door netslet Bekijk bericht
De euro die wordt natuurlijk geruggensteund door goud.

Maar die doet het al goed

Citaat:
Goudprijs referentiepunten
Omdat het moeilijk is aan te geven wat op een bepaald ogenblik de reële goudprijs zou moeten zijn, wordt onder meer gekeken naar de ontwikkeling van andere grondstofprijzen, waarvan olie het belangrijkste element vormt. Verder speelt de hoogte van de exploratiekosten een rol met daarnaast natuurlijk de inflatie.
http://www.beursbulletin.nl/scripts/...ktwijzerId=842

over olie dus
<- kijk, ook een onozel manneke.

Laatst gewijzigd door KrisKras : 18 december 2006 om 23:31.
KrisKras is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2006, 00:59   #10
Brandaan
Minister
 
Brandaan's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 20 december 2005
Locatie: Delft
Berichten: 3.739
Standaard

En? is Iran al aangevallen?
Brandaan is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 december 2006, 01:06   #11
netslet
Minister-President
 
netslet's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 mei 2006
Locatie: Isla Tortuga
Berichten: 5.278
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door KrisKras Bekijk bericht
Maar die doet het al goed


http://www.beursbulletin.nl/scripts/...ktwijzerId=842

over olie dus
<- kijk, ook een onozel manneke.
Dat deze overgang een neerwaartse druk op de waarde van de dollar zal uitoefenen, dat is zeker. Echter, Japan, de grootste houder van Amerikaanse activa zal dit niet zonder slag of stoot laten gebeuren. Idem met China, die ook over een gigantische dollar-reserve beschikken. Ook Europa is niet echt gediend met een zwakke dollar aangezien haar economie vooral op export steunt.

Dat de euro het goed doet tegenover de dollar, dat is waar. Toch hecht ikzelf, een goudstandaard buiten beschouwing gelaten, meer vertrouwen in de zwitserse franc die historisch gezien bijna gevrijwaard is gebleven van inflatie. Dat Iran nu zijn olie tegen euro's gaat wisselen betekent evenwel niet dat de euro nu geruggensteund zou worden door olie ofzo. Dat zou betekenen dat na de overschakeling de ECB x ton vaten ruwe olie onder zijn activa zou tellen, wat niet het geval is.
__________________
auction your future!
netslet is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools

Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:28.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be