Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 8 augustus 2014, 12:00   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard PVDA eist het onmiddellijk gratis maken van de eerste lijn

Grootschalige Europese studie: bijna één op de tien Belgen stelt bezoek aan de huisarts uit om financiële redenen • Qualicop (Quality, Costs and Equity in Primary Care), de eerste grootschalige studie naar kwaliteit, kost en toegankelijkheid van de eerstelijns gezondheidszorg in Europa plaatst België op de twintigste plaats van de 31 onderzochte landen. “België is één van de weinige Europese landen waar het bezoek van de huisarts niet gratis is”, zegt PVDA-gezondheidszorgspecialist en huisarts Dirk Van Duppen. “De gevolgen zijn ernstig: 8,6 procent van de Belgen stelt zijn doktersbezoek uit om financiële redenen. Daarmee scoort het rijke België slecht. Alleen de armste landen of landen met een diepgaande economische crisis zoals Griekenland, Turkije, Bulgarije of Roemenië liggen achter”.

Gratis en kwaliteitsvolle zorg voor iedereen

Al van bij hun ontstaan strijden Geneeskunde voor het Volk en de PVDA voor een gratis eerste lijn. De dokters voor het volk passen dit ook al meer dan veertig jaar toe in hun praktijken. “In de praktijken van Geneeskunde voor het Volk verzorgen we 30.000 patiënten in elf multidisciplinaire gezondheidscentra die gratis gezondheidszorg verstrekken”, zegt dokter Van Duppen die ook voorzitter is van Geneeskunde voor het Volk. Hij geeft prioriteit aan de eerstelijnsgezondheidszorg. “De huisarts kent de patiënt het beste. Hij beheert het medische dossier, is de vertrouwenspersoon en is het best geplaatst om de patiënt, indien nodig, door te verwijzen naar een specialist”, zegt Dirk Van Duppen. “We pleiten voor de veralgemening van wijkgezondheidscentra, naar het model van Geneeskunde voor het Volk, met een forfaitair systeem. We willen een gezondheidscentrum in elke wijk, met gratis en kwaliteitsvolle zorg.”

Peter Mertens, voorzittter van de PVDA, benadrukt dat de nood zeer dringend is. Zo zegt hij: “Nu wacht bijna 1 op 10 van onze landgenoten nog even om naar de dokter te gaan terwijl dat wel nodig is. Dat is erg veel. Het is dan ook nodig om preventief alle mogelijke drempels weg te halen voor de eerstelijnsgezondheidszorg.” De PVDA-voorzitter zette dit punt ook op de politieke agenda in mei 2014 tijdens een uitzending van het vrt-programma ‘Het beloofde land’ (1). Het televisiefragment kan u hier herbekijken.

Derdebetalerssysteem als remedie tegen administratieve overlast

Dirk Van Duppen verdedigt ook het onmiddellijk invoeren van het derdebetalerssysteem voor iedereen. “Daarbij int de huisarts direct bij het ziekenfonds en hoeft de patiënt niet eerst voor te schieten om dan bij het ziekenfonds een deel van zijn betaling terug te trekken zoals nu het geval is. Het systeem van derdebetaler vermindert aanzienlijk de administratieve overlast zowel voor de arts, de mutualiteiten als de patiënt en kan onmiddellijk worden ingevoerd”, aldus Dirk Van Duppen.

Fors minder kosten dankzij kiwimodel

Het gratis maken van de huisartsgeneeskunde kost het RIZIV 250 miljoen euro. De Christelijke Mutualiteiten heeft onlangs berekend dat alleen al het toepassen van het ‘sluismodel’, een verbeterde vorm van het kiwimodel, op de cholesterolverlagers zulk bedrag kan opbrengen.(1)
“België kan zich inderdaad inspireren op de Nieuw-Zeelandse ervaring waarbij de overheid de invoering van het kiwimodel voor geneesmiddelen koppelde aan het verstrekken van stimuli voor praktijkverbetering in de huisartsgeneeskunde, zoals een Belgische Senaatscommissie op bezoek in Nieuw-Zeeland kon vaststellen”, zegt PVDA-arts Dirk Van Duppen.

België laatste van de klas voor samenwerking binnen eerstelijnsgezondheidszorg

Een groot deel van de besparingen in de geneesmiddelensector werd geïnvesteerd in het stimuleren van samenwerking tussen huisartsen, het verlenen van logistieke ondersteuning en het subsidiëren van kwaliteitsprojecten en bijscholing. Het heeft niet alleen de geneesmiddelensector maar ook het huisartsenlandschap in Nieuw-Zeeland op tien jaar tijd volledig veranderd en verbeterd.(2) Ook die betere samenwerking binnen de eerstelijnsgezondheidszorg, met verpleegkundigen, kinesisten, tandartsen, apothekers, sociaal werkers, enz. is voor ons land van groot belang. Want uit de Europese studie blijkt dat op dat vlak België het allerslechtste scoort van de 31 onderzochte landen.

(1) Lees het volledige persbericht met de oproep voor gratis geneeskunde van Peter Mertens, voorzitter van de PVDA: http://pvda.be/persberichten/pvda-wi...jnsgeneeskunde
(2) Geneesmiddelen beleid 2020. Strategische nota en concrete voorstellen. Geneesmiddelencel CM 26 mei 2014. http://www.cm.be/binaries/nota-genee...375-140325.pdf
(3) Verslag van de studiereis van een delegatie van de commissie voor de Sociale Aangelegenheden naar Singapore en Nieuw-Zeeland van zaterdag 26 februari tot en met zondag 6 maart 2005. BELGISCHE SENAAT 1 DECEMBER 2005. 3 - 1325/1. P.26 e.v.

Voor meer informatie:
Dirk Van Duppen

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:43.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be