Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Persmededelingen
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Persmededelingen In dit forum kun je discussiëren over persmededelingen die verschenen zijn op onze portaalsite.
Persmededelingen kunnen ons steeds via dit adres worden toegestuurd.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 17 april 2015, 10:20   #1
Politics.be
Redactie
 
 
Politics.be's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 november 2004
Berichten: 28.704
Standaard PVDA : Zonder geld naar de huisarts’ is wél betaalbaar

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en conservatieve artsen reageren negatief op de oproep van 22 experts om een bezoek aan de huisarts gratis te maken. PVDA-gezondheidszorgspecialist Dirk Van Duppen weerlegt de argumenten van de minister.

Een groep van 22 vooraanstaande artsen, professoren en experts in armoedebestrijding pleit vandaag1 voor een systeem waarbij iedereen zonder geld naar de huisarts kan. Zo’n systeem is nodig want 900.000 Belgen konden het afgelopen jaar hun huisarts niet betalen. Maar het is ook haalbaar, kosteneffectief en verhoogt tegelijk de kwaliteit.

Els Cleemput, woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), veegt het idee echter van tafel. Financieel niet haalbaar, zo argumenteert ze. “Als je een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg wilt, dan moet er ook een bijdrage van de patiënt komen. Anders kunnen we de gezondheidszorg voor de overheid niet meer betaalbaar houden.”

Dirk Van Duppen, gezondheidszorgspecialist voor de PVDA weerlegt dit standpunt: “‘Zonder geld naar de huisarts’ is niet alleen betaalbaar, het is ook kosteneffectief. De maatregel kost relatief weinig. Het totale bedrag aan remgelden voor consultaties en huisbezoeken bedraagt 170 miljoen euro per jaar. Daarmee wordt de terugbetaling aan de huisarts verhoogd, zodat die geen inkomensverlies lijdt. Dat is 0,6 procent van het totale Riziv-budget. Maar die som wordt waarschijnlijk grotendeels terugverdiend doordat de administratieve kosten en tijd voor afrekening per prestatie, nu 10% van de consultatietijd van de arts, wegvallen.”

“Het systeem leidt ook tot kostenvermindering door het rationelere gebruik van de tweede lijn en van de spoeddiensten. Dat is in het buitenland uitvoerig bewezen. Zelfs in Nederland, waar de privatisering van de gezondheidszorg extreem is doorgedreven, durft men niet te raken aan het principe van ‘zonder geld naar de huisarts’.”

Maar ook bij ons is er een studie van het KCE, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg die dat bewijst. Het KCE vergeleek de forfaitair betaalde praktijken met praktijken waar de patiënt remgeld betaalt.

Ten slotte verhoogt ‘zonder geld naar de huisarts’ ook de therapietrouw van de patiënt en de continuïteit van de zorg, twee zeer kosteneffectieve uitkomsten.”

Op de bewering dat “er ook een bijdrage van de patiënt moet komen als je een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg wilt”, reageert dokter Dirk Van Duppen heftig: “Het is verbazingwekkend dat de minister die zo prat gaat op een beleid gebaseerd op ‘evidence based medicine’ zich zo kan vergissen. De recente visiedocumenten van de Vlaamse professoren huisartsgeneeskunde ‘Together we change’ en van de experten van de Europese Commissie verenigd in het ‘Expert Panel on Effective Ways of Investing in Health’ verdedigen onomwonden de afschaffing van het remgeld. Precies omdat men in de medische literatuur het er al lang over eens: een gratis en sterke eerste lijn biedt veel voordelen voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorg in het hele systeem. De verbetering van de kwaliteit heeft veel te maken met echelonnering, meer ‘getrapte zorg’. Een gezondheidszorg waar de huisarts meer centraal staat, werkt beter. De huisarts beheert het hele medische dossier, heeft een vertrouwensrelatie met de patiënt, kent de patiënt goed – niet alleen medisch, maar ook psychosociaal. Daarom is de huisarts het best geplaatst om samen met de patiënt te oordelen welke zorg nodig is.”

Dirk Van Duppen is ook bekommerd over de hetze die het conservatieve artsensyndicaat BVAS aan het opzetten is tegen een verplicht derdebetalersysteem. Volgens deze artsen zijn zijzelf “het best geplaatst om in te schatten welke patiënten in financiële nood verkeren en welke niet. En dus ook bij welke patiënten de regeling derde betalende aangewezen is en bij welke niet. (sic)” In hun ogen zou de verplichte derde betaler “de huisartsgeneeskunde devalueren en de arts-patiëntrelatie niet ten goede komen”.

Dirk Van Duppen: “Zij willen helemaal terug naar de arts die als god-de-vader kan beslissen wie minder of meer moet betalen voor gezondheidszorg. Zij willen terug een gezondheidszorg waarbij de toegang een liefdadige gunst is in plaats van een recht. Zij willen terug naar een arts-patiënt relatie waarbij meneer doktoor op een piëdestal staat.”

Het beste antwoord op zowel Maggie De Block als op de conservatieve doktoren kun je vinden in het zopas verschenen boek “De miljonairtaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen”. Daar hebben Tim Joye en Sofie Merckx, de initiatiefnemers van het opiniestuk in De Morgen, een hoofdstuk geschreven onder de veelzeggende titel: “Dokters zonder drempel”.

Persdienst PVDA

www.pvda.be

Dirk Van Duppen, gezondheidszorgspecialist PVDA

Bron: politics.be
Politics.be is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:18.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be