Dat is dus 7 jaar nadat Nederland (TNO) dat aan de grote klok gehangen heeft, voor gans verdieselt Europa...
Een beetje geschiedenis:
Citaat:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/07...den-1-3013200/
Roetfilters en fraude: vier vragen, vier antwoorden
Luc Pauwels ma 03 jul 2017
In hoeveel dieselauto’s is dit gebeurd?
In de 18 Europese landen die we hebben kunnen onderzoeken, worden illegaal roetfilters verwijderd. Daar was geen enkele uitzondering bij. Ook in landen met stevige overheden én performante keuringscentra. Sommige overheden (onder meer de Belgische, Vlaamse, Brusselse en Waalse) zijn zich niet bewust van het probleem. Anderen weten het wel, maar staan machteloos tegenover het illegale circuit, omdat de keuringen overal tekortschieten. We kunnen ervan uitgaan dat het probleem zich voordoet in de hele EU.
We hebben maar één land gevonden waarbij de overheid het misbruik in kaart gebracht heeft: Nederland. De Nederlandse overheid liet het gerenommeerde onderzoeksinstituut TNO in 2015 het misbruik onderzoeken. Dat concludeerde dat minimaal 6% van de Nederlandse dieselauto’s en lichte bestelwagens rondrijdt met roetfilters die zijn weggehaald of compleet stuk zijn. De Nederlandse media gewagen van 100.000 gemanipuleerde voertuigen. We nemen een voorzichtiger benadering en komen tot 38.000 personenauto’s waaruit de roetfilter is verdwenen. Ook in Duitsland circuleren er cijfers. Daar zou bij maar liefst 10% van de taxi’s de roetfilter zijn weggehaald. Die taxi’s moeten dikwijls te korte ritten afleggen, waardoor de roetfilters makkelijker stuk gaan.
Weghalen is dan de simpelste en goedkoopste oplossing. Voor het hele land zijn geen cijfers bekend. Maar in Duitsland rijden minstens 4,5 miljoen dieselauto’s met een roetfilter rond. Als we er voorzichtig van uitgaan dat 4% van de diesels gemanipuleerd zou zijn (dus een derde minder dan in Nederland), spreken we over zowat 190.000 illegale auto’s. Het probleem is ook opgedoken in Groot-Brittannië. Volgens The Guardian neemt het nog toe en zouden er mogelijk honderdduizenden voertuigen bij betrokken zijn. Bij onze berekeningen stranden we op 152.000 auto’s.
Ook in Spanje zijn de overheden wakker geschoten: de inspectie zou nu scherper gaan controleren omdat de praktijk er een echte plaag dreigt te worden. Cijfers zijn er ook hier niet. Maar als we ook hier 4% nemen, dan komen ca. 90.000 auto’s in het vizier. In Frankrijk, dat sinds decennia heeft ingezet op diesel, raken we met eenzelfde voorzichtige schatting op maar liefst 280.000 auto’s. De Franse media spreken van “een nationale sport”.
In Oostenrijk zijn recent 50 garages ontdekt die de illegale praktijk uitvoeren. De media hebben het er over een regelrecht schandaal. In Hongarije blijkt het een wijdverspreide praktijk, net als in Polen en Bulgarije. Waar de keuring overigens helemaal niet thuis geeft: die is corrupt en laat zich makkelijk omkopen. Ook de Scandinavische landen ontsnappen niet aan het misbruik. Overal duiken berichten en advertenties op van bedrijven die illegaal roetfilters weghalen.
En België? Onze overheden zijn tot nog toe blind gebleven voor het probleem. Hoewel er bij ons dus een pak diesels meer rondrijden dan in Nederland. En er ook stevig gesjoemeld wordt. Gewoon even googelen op het internet en de advertenties van sjoemelende tuners springen je tegemoet. Ze pakken zelfs trots uit met het argument dat hun klanten nog nooit betrapt zijn door onze keuring.
Een belronde naar een aantal tuners leert ons dat de praktijk wijdverspreid is: de meesten krijgen meerdere klanten per week over de vloer, eentje spreekt zelfs van 3 tot 4 per dag. Een andere heeft het over honderden klanten die hij al van hun roetfilter heeft afgeholpen.
Onze voorzichtige raming (4% van de diesels betrokken, dus een derde minder sjoemelaars dan in Nederland en de lichte bestelwagens niet meegerekend) doet ons stranden op zowat 54.000 auto’s. Dan houden we er rekening mee dat er in ons land heel wat leasingwagens rondrijden, die vermoedelijk niet zijn gemanipuleerd. Wanneer we deze cijfers voorleggen aan experten, zeggen ze niet verwonderd te zijn. Volgens sommigen zouden het zelfs 140.000 auto’s kunnen zijn. De praktijk is immers al jaren aan de gang en er komen almaar meer auto’s met roetfilters bij. Roetfilters die dus stuk kunnen gaan. En met de enorme prijzenverschillen is weghalen een heel verleidelijke optie.
Als we heel de Europese Unie bekijken en ervan uitgaan dat bij 4% van alle dieselauto’s die zeker een roetfilter hebben, de filter illegaal is weggehaald, komen we makkelijk aan 1 miljoen gemanipuleerde personenwagens. Een schatting die onze keuring niet tegenspreekt:
Dit lijkt dus een tweede dieselgate. Maar deze dieselgate is niet opgezet door de constructeurs, maar wel door ons –de klanten, de auto-eigenaars- die meer geven om hun portemonnee dan om de gezondheid van hun medemensen (en van henzelf).
|
Soit Nederland voert het ook pas 1 juli 2022 in tesamen met België, want die
apparatuur moest ten eerste massaal gemaakt worden en aangekocht worden, of de administratieve mallemolen. Duitsland zelfs pas in 2023.
Zolang krijgen sjoemelaars nog tijd zich in orde te stellen, ik denk wel eerder dat de meestal oude dieselwagen die kosten niet meer waard zijn, dus rijp voor ...
Citaat:
https://www.roetfilterservice.net/bi...ers-verplicht/
Binnenkort APK-deeltjestest voor controle van roetfilters verplicht.
Op 1 juli 2022 is de nieuwe APK-deeltjestest voor dieselvoertuigen met roetfilter een feit. Het Ministerie van I@W heeft de afgelopen jaren door TNO onderzoek laten doen naar een verbeterde APK-test om defecte roetfilters op te kunnen sporen. En daarna is de nieuwe APK-test in de regelgeving opgenomen. Zowel personen-, bestel en vrachtwagens zullen met een deeltjesteller bij stationair toerental worden getest, de deeltjesconcentratie in het uitlaatgas wordt dan gemeten. De test mag met koude of warme motor worden uitgevoerd. Als de deeltjesconcentratie hoger is dan één miljoen deeltjes per kubieke centimeter moet het roetfilter vervangen worden. De uitvoering van de deeltjestest is gelukkig een stuk eenvoudiger dan de roettest.
België volgt Nederland direct, ook daar wordt de deeltjestest ingevoerd in de APK en Duitsland volgt in 2023.
|
Het is geen toeval dat het van Nederland moest komen, die waren altijd al gekant tegen een verdieseling van hun personenwagenpark. Nederland had altijd al een van de laagste dieselaandeel van de Europese landen.