21 september 2021, 13:43
|
#1
|
Secretaris-Generaal VN
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
|
240.000 euro uittredingsvergoeding
Citaat:
Tot 240.000 euro uittredingsvergoeding: “Dit is veel flagranter dan doorbetalen van ziek parlementslid”
Parlementsleden die langer dan 30 dagen ziek zijn, zullen in de toekomst nog maar 60% van hun loon krijgen. Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn het daarover eens, zodat deze hervorming op korte termijn verwacht wordt. Voor werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, volstaat dit evenwel niet. “Als men parlementsleden écht wil behandelen als gewone burgers, dan moet ook de uittredingsvergoeding op de schop.”
21-09-21
Politieke vernieuwing. Dat moest en zou het bindmiddel worden voor de Vivaldi-coalitie. Logisch ook, gezien haar samenstelling. Het voluntarisme en de wens voor een slanke staat van liberalen is gekend. Ook de groenen maken van ethiek in de politiek een punt bij elke verkiezing. En CD&V... als je de geruite jasjes van Joachim Coens ziet, dan is ‘vernieuwing’ niet het laatste woord waar je aan denkt.
Hoe zit het met die ambitie, dik een jaar na de lancering van Vivaldi? Niet erg goed op het eerste gezicht. Het aantal kabinetsmedewerkers dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen samen kregen is een stuk hoger dan onder de vorige regering. De partijdotaties stijgen verder en gewezen ministers mogen nog steeds twee medewerkers houden. Van de Senaat afschaffen lijkt geen sprake – Open Vld zet met Stephanie D’Hose een toptalent in als nieuwe voorzitter.
Wat voorlopig beslist kon worden, ruikt dus eerder naar oude politieke cultuur, dan naar vernieuwing. De speelruimte voor De Croo I om de politieke vernieuwing echt waar te maken is dan ook danig verkleind. Maar er zijn zeker nog mogelijkheden. Vanuit mijn expertise, werk dus, zie ik er alvast een hele duidelijke. Namelijk: komaf maken met de uittredingsvergoeding.
Dat zou perfect aansluiten bij wat het Vlaams Parlement naar aanleiding van de zaak-El Kaouakibi van plan is: parlementsleden die langer dan een maand ziek zijn laten terugvallen op 60% van hun loon. Voornaamste argument: parlementsleden meer behandelen als gewone burgers. Laat dat nu net niet het geval zijn voor de uittredingsvergoeding…
Als een politicus momenteel het parlement verlaat, dan stopt zijn vergoeding niet meteen, maar blijft die tot 24 maanden doorlopen, afhankelijk van hoelang die persoon in het parlement zat. Aangezien een parlementslid een kleine 10.000 euro bruto verdient per maand – een magische grens die de komende jaren vermoedelijk doorbroken zal worden – kan de totale vergoeding dus oplopen tot 240.000 euro.
Dat blijft een brutobedrag, maar tegelijk een grootteorde die de gewone sterveling, die iets minder vat heeft op het eigen loon, toch wel doet duizelen.
- De uittredingsvergoeding valt ook niet weg bij sommige andere inkomsten, zoals die van een burgemeester, wat opnieuw een groot verschil maakt met iemand anders die zijn baan verliest.
- Tot slot kun je je afvragen hoe parlementsleden tegelijk langer werken bepleiten, maar zichzelf blijkbaar niet in staat achten om na het verlaten van het parlement nog op hetzelfde niveau aan de slag te gaan, terwijl ze nochtans een netwerk en de intellectuele capaciteiten hebben om een beetje vooruit te kunnen plannen.
|
https://www.hln.be/mijn-gids/tot-240...slid~a8e75cd3/
Voor wanneer zijn de volgende verkiezingen weer?
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
|
|
|