Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Binnenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Binnenland Onderwerpen omtrent de binnenlandse politiek kunnen hier terecht. Let er wel op dat dit subforum enkel over dergelijk algemene zaken gaat die niet thuishoren in de themafora.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 21 maart 2023, 08:21   #1
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard De Franse gemeenschapsregering Jeholet I staat op ontploffen.

Citaat:
De Franse gemeenschapsregering Jeholet I staat op ontploffen. Nog eens PS vs. MR.
•Vanmiddag is hét moment van de waarheid, voor de regering van Pierre-Yves Jéholet (MR). Diens regering is al dagen in staat van beleg, nadat de PS en ook Ecolo weigeren mee te gaan in een beslissing van de MR-minister voor Hoger Onderwijs en nieuwe ster van de MR, Valérie Glatigny.
•Die doet het goed in de media, en duikt steeds meer op als naam van de Franstalige liberalen, maar ze besliste een paar weken terug om zowel voor de universiteit van Mons als die van Namen geen nieuwe masteropleiding in de geneeskunde toe te staan.
•Niet onlogisch, gezien de noodlijdende financiën van de Franse gemeenschap, én het feit dat er zo wel erg veel lokale opleidingscentra komen. Beter dus versnippering tegengaan, was Glatigny haar punt. Zij schermde bovendien met de discussie over het aantal RIZIV-identificatienummers voor huisartsen. Dat zou niet plots stijgen, en Franstalig België heeft al veel te veel huisartsen in vergelijking met Vlaanderen.
•Maar de PS en de groenen zijn radicaal tegen, en maakten er een enorm strijdpunt van. PS-voorzitter Paul Magnette dreigde zelfs met een wisselmeerderheid: hij zou met de steun van Les Engagés makkelijk de opleidingen toch gestemd kunnen krijgen, zo stelde hij. Vanmiddag staat het punt op de agenda van de regering Jeholet I.
•Gisteren toonde de PS opnieuw haar onplooibaarheid in het dossier, zo schrijft La Libre. Maar Glatigny bleef er rustig bij en beloofde “een oplossing, in elk geval”.
•Het toont hoe dan ook aan dat de coalitie tussen liberalen enerzijds, en socialisten en groenen anderzijds, helemaal uitgeleefd is in Wallonië en de Franse Gemeenschap. De kans is groot, als het van Magnette en ook Jean-Marc Nollet (Ecolo) afhangt, dat men na 2024 verder doet zonder de MR van Bouchez. Daarover maakt niemand nog een geheim.
https://businessam.be/bouchez-valt-w...-inspanningen/

Er mag eens wat evenwicht in de zaak komen. Altijd vitten op de Vlaamse regering en doen alsof alles voor de rest op wieltjes loopt is niet alleen vermoeiend. Ook in de Franse gemeenschapsregering is het alles behalve koek en ei.
Niet alleen in de federale regering ligt de MR dwars, ook in Brussel staan dezelfde vechthanen elkaar naar het leven: MR, PS en Ecolo.
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 maart 2023, 09:01   #2
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Ook voor de federale regering is er werk aan de winkel.

Citaat:
20 maart 2023

54 miljard extra overheidsuitgaven op 15 jaar



Minister van Financiën Vincent Van Peteghem met premier Alexander De Croo

De toestand van onze overheidsfinanciën is dramatisch, en de ontsporing zit volledig aan de uitgavenkant. Sinds 2007, de laatste keer dat we een begroting in evenwicht hadden, zijn de jaarlijkse overheidsuitgaven spectaculair gestegen. Elke ernstige aanpak van het begrotingstekort moet dan ook vooral focussen op het inperken van de overheidsuitgaven. Het is maar zeer de vraag of deze regering daartoe in staat is.

Na de relatieve adempauze doorheen de crisisjaren neemt de druk over de dramatische toestand van onze overheidsfinanciën toch stilaan weer toe. De Europese Commissie gaf al signalen in die richting, en wanneer volgend jaar de normale Europese controle op de overheidsfinanciën terug herneemt, belandt België ongetwijfeld terug op het strafbankje. Ratingbureau Fitch gaf ondertussen aan dat ze ernstig nadenkt over een ratingverlaging voor de Belgische overheidsschuld. Het Monitoringcomité kwam eind vorige week met haar analyse van de toestand van onze overheidsfinanciën. Die analyse werd meteen gekaderd als een meevaller: het begrotingstekort zou in 2023 een pak lager uitvallen dan eerder gevreesd. Het woord ‘meevaller’ is hier evenwel nogal relatief en vooral heel tijdelijk. Het verwachte begrotingstekort komt in 2023 nog altijd uit op 27 miljard. En veel erger, de komende jaren loopt dat tekort terug op. Zonder ingrepen zou het gezamenlijke begrotingstekort van alle Belgische overheden samen tegen 2028 naar meer dan 6 procent van het bbp klimmen, of ruim 40 miljard. De toestand van onze overheidsfinanciën blijft hoe dan ook dramatisch.
Extra belastingen

Tegen die achtergrond gaf PS-voorzitter Paul Magnette de voorbije weken in interviews aan dat het echte probleem van onze overheidsfinanciën volgens hem ligt in het feit dat de rijken onvoldoende belastingen betalen. Dat onze wankele overheidsfinanciën het gevolg zouden zijn van een gebrek aan belastingen is een wel heel bizarre lezing van de feiten. Daarbij wordt nogal vlot ‘vergeten’ dat we vandaag al de derde hoogste totale belastingdruk van Europa hebben. Het huidige begrotingstekort dichtrijden met extra belastingen impliceert dat we met ruime voorsprong naar de hoogste belastingdruk van Europa zouden moeten. Gemiddeld zouden alle belastingen met 13 procent verhoogd moeten worden. Dat zou onvermijdelijk gepaard gaan met belangrijke economische schade.

Pleidooien voor extra belastingen om het begrotingstekort dicht te rijden, negeren ook de dynamiek van de voorbije jaren in de overheidsfinanciën. Sinds 2007, de laatste keer dat de Belgische overheid een begroting in evenwicht had, zijn de primaire overheidsuitgaven (dit zijn de uitgaven exclusief de rentelasten) met 9,4 procent van het bbp toegenomen. In euro’s van vandaag komt dat overeen met 54 miljard extra overheidsuitgaven. Het grootste deel van die stijging zit in de sociale uitkeringen die met 5,3 procent van het bbp, of 31 miljard in euro’s van vandaag, toenamen. Die stijgende uitgaven werden gedeeltelijk gefinancierd door de dalende rentelasten (13 miljard) en hogere overheidsontvangsten (7,5 miljard), maar resulteerden dus vooral in een duidelijke verslechtering van het begrotingssaldo. En de daling van de rentelasten ligt ondertussen achter de rug. De komende vijf jaar zouden die rentelasten terug toenemen met 1 procent van het bbp.

In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zit de verslechtering van de overheidsfinanciën aan de uitgavenkant.

De volgende regering staat sowieso voor een enorme budgettaire uitdaging. Zonder ingrijpen klimt het begrotingstekort de volgende legislatuur naar meer dan 6 procent van het bbp. En volgens het Planbureau zou die verslechtering van onze overheidsfinanciën ook de daaropvolgende jaren doorzetten. Tegen 2040 zou het begrotingstekort naar meer dan 9 procent van het bbp klimmen en de overheidsschuld naar meer dan 150 procent. De budgettaire meevaller voor dit jaar verandert daar niets aan. Er kan geen enkele discussie meer zijn dat de huidige situatie onhoudbaar is en dat niets doen geen optie meer is. Die tijdelijke meevaller gebruiken om de begrotingscontrole op routine af te handelen, zou ronduit onverantwoord beleid zijn.

Na deze begrotingscontrole kan het makkelijk twee jaar (of meer) duren voor we een volgende regering hebben die eventueel kan ingrijpen. Deze regering moet dan ook nog stappen zetten om de begroting tenminste in de juiste richting te wijzen. Dat betekent dat er ingrepen nodig zijn om de overheidsuitgaven onder controle te krijgen.

De realiteit is dat de verslechtering van onze overheidsfinanciën volledig aan de uitgavenkant zit. Elke ernstige inspanning om die overheidsfinanciën terug enigszins op de rails te krijgen, moet dan ook focussen op het terug onder controle krijgen van die uitgaven. Dat impliceert onvermijdelijk duidelijke besparingen op de lopende uitgaven en ernstige hervormingen in de pensioenen en de gezondheidszorg om de stijgende uitgavendynamiek in te perken. Het is evenwel weinig waarschijnlijk dat deze regering op dit vlak nog iets gedaan krijgt.
https://businessam.be/54-miljard-ext...en-op-15-jaar/
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 maart 2023, 09:05   #3
Knuppel
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 21 juni 2002
Locatie: Vlaanderen
Berichten: 117.759
Standaard

Frankrijk staat al weken op stelten.
België zal ongetwijfeld volgen de dag dat het duidelijk wordt dat de gewone burgers moeten inleveren, terwijl de politieke machthebbers zichzelf op illegale wijze, en ongestraft, verrijken.
__________________
Het Oosten: De kiezer heeft niet altijd gelijk.
De kiezer heeft alleen gelijk als hij stemt zoals Het Oosten het zou willen.
Knuppel is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 maart 2023, 12:45   #4
Oma
Europees Commissaris
 
Oma's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 februari 2010
Berichten: 7.982
Standaard

Citaat:
Die analyse werd meteen gekaderd als een meevaller: het begrotingstekort zou in 2023 een pak lager uitvallen dan eerder gevreesd. Het woord ‘meevaller’ is hier evenwel nogal relatief en vooral heel tijdelijk.
Het verwachte begrotingstekort komt in 2023 nog altijd uit op 27 miljard. En veel erger, de komende jaren loopt dat tekort terug op.
Duh....een verwacht begrotingstekort?
Blaaskes dus, een voorspelling en geen realiteit.
En het zal waarschijnlijk een pak lager uitvallen dan eerder gevreesd? Blaaskes dus, wishful thinking en geen realiteit.

Bovendien vindt de croo het al een succes dat er "misschien maar" 27 miljard euro (x 40) tekort zal zijn.
Pinokkio de struisvogel steekt de pluimen in zn gat ipv op zn hoed en zn kop in het zand.

Maar goed, ze weten dat er tekort is door politieke onkunde om onze miljarden belastinggeld deftig te beheren....dat is plichtsverzuim, dat is in gebreke blijven als overheid om een evenwicht te vinden tussen de miljarden inkomsten door onze belastingen en overheidsuitgaven waarvan heel veel verspillende en volkomen onnodige en onnozele uitgaven zijn, waarop perfect bespaard kan worden zonder 1 cent meer te stelen bij de bevolking.

Elk gezin moet elke maand het budget zodanig beheren dat ze toekomen met hun inkomsten om hun uitgaven te dekken, anders komen ze in de problemen door schulden en moeten ze in budgetbegeleiding en schuldbemiddeling...dan worden hun uitgaven sterk ingeperkt.
Voor elke overheid is dat niet anders alleen....spelen ze roekeloos en sinterklaas met de centen van anderen, van ons, van de bevolking en weigeren om hun waanzinnige uitgaven in te perken.

Maar dan:
De franstalige magnette wil al scoren bij zijn armlastige rode kiezers door te wijzen naar de rijken die onvoldoende belastingen betalen - zoals politiekers, hij wijst dus al naar zichzelf - in de poging van verdeel-en-heers om de werk(loze)mens wéér en nog maar eens proberen om uit te spelen tegen de rijken en....de rijke, politieke zelfbedieners?

De oorzaak van de stijging door overheidsuitgaven:
Citaat:
Het grootste deel van die stijging zit in de sociale uitkeringen die met 5,3 procent van het bbp, of 31 miljard in euro’s van vandaag, toenamen.
Dat komt ervan als je duizenden asiel schooiers binnenhaalt die allen een beter leven krijgen in sociale hangmatten door overheidsuitgave met belastinggeld van en ten koste van de autochtone, belastingsplichtige burgers.

Die grootste stijging van schulden is dus toe te schrijven aan de migratiecrisis door de schuld van de politiek met hun migratiebeleid.
En daarvoor wil de politiek dan weer de belastingsplichtige burgers doen bloeden.
Citaat:
De toestand van onze overheidsfinanciën is dramatisch, en de ontsporing zit volledig aan de uitgavenkant.
Sinds 2007, de laatste keer dat we een begroting in evenwicht hadden, zijn de jaarlijkse overheidsuitgaven spectaculair gestegen. Elke ernstige aanpak van het begrotingstekort moet dan ook vooral focussen op het inperken van de overheidsuitgaven.
Dus moeten de verspillingen van overheidsuitgaven drastisch aangepakt worden en dáárop moet dringend bezuinigd worden.
Citaat:
De realiteit is dat de verslechtering van onze overheidsfinanciën volledig aan de uitgavenkant zit.
Elke ernstige inspanning om die overheidsfinanciën terug enigszins op de rails te krijgen, moet dan ook focussen op het terug onder controle krijgen van die uitgaven.
Realiteit: de obese regeringen versmossen ons geld, graaien naar believen om zichzelf te bedienen, delen het uit aan ingevoerde, economische parasieten, subsidiëren duizend-en-meer fraudeurs zelfs in het buitenland, smijten ons geld onbeschaamd over de balk dat het een lieve lust is maar dan zouden WIJ door NOG MEER belastingen de bodemloze put van de politieke, waanzinnige uitgavenkant door verspilzucht weer moeten dempen??
En hoe?
Citaat:
Dat impliceert onvermijdelijk duidelijke besparingen op de lopende uitgaven en ernstige hervormingen in de pensioenen en de gezondheidszorg om de stijgende uitgavendynamiek in te perken.
Jawadde!
Eerst beweren dat de verslechtering van onze overheidsfinanciën volledig aan de uitgavenkant zit om dan als oplossing het stelen van schamele pensioenen voor de belastingbetalende bevolking en verdere afbraak van de gezondheidszorg voor te stellen?????
Nog meer bezuinigen op de gezondheidszorg met capaciteits- en personeelstekort is misdadig.

Onze pensioenen afpakken en de palliatieve gezondheidszorg, die op sterven na dood is, helemaal de nek omwringen...
Daar zakt je broek toch vanaf!!

Het wordt tijd dat de democratie in werking treedt en dat de politiek toestemming moet vragen aan het volk om overheidsuitgaven te mogen doen én moet verantwoorden aan het volk, gedwongen door sancties, waar élke belastingscent aan besteedt wordt want de uitgaven en het beheer over onze miljarden, zuurverdiende belastinggelden kunnen we niet meer overlaten aan deze knoeiers die er niks van bakken.
__________________
Drie dingen kunnen maar kort verborgen blijven:
de zon, de maan en de waarheid.
Oma is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:38.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be