"Ze" worden nog eens echt wakker.
Citaat:
https://www.vroom.be/nl/advies/v2l-v...-wielen-23912/
14 juni 2022
V2L, V2G en V2H: de elektrische auto, een batterij op wielen?
De algemene afkorting ‘V2X’ slaat op de mogelijkheid om ook van elektrische voertuigen gebruik te maken als energiebron. Maar hoe?
Elektrisch of niet, een auto is eerst en vooral een object waarmee je je van punt A naar punt B kan verplaatsen. Maar de aanwezigheid van een grote batterij zorgt ervoor dat je er aan kan denken om je elektrische auto ook te gebruiken als energiebron voor diverse toepassingen.
Tweerichtingsverkeer
Nog) niet alle elektrische auto's op de markt bieden die mogelijkheid. Om ervan gebruik te kunnen maken, moet het model uitgerust zijn met een zogenaamde 'bi-directionele' boordlader. Zoals de naam al zegt, betekent dit dat hij elektriciteit van het net naar de batterijmodule kan sturen en van de batterij naar een andere verbruiker.
Overal elektriciteit!
Het eerste en meest eenvoudige gebruik van een bi-directionele lader heet V2L of 'Vehicle-to-load'. Daarmee wordt het voertuig een soort mobiele batterij in XXL-formaat. Met deze functie kan je je elektrische auto gebruiken als stroomvoorziening voor elektrische apparaten, van een laptop tot een elektrische fiets, een koffiezetapparaat of draagbaar gereedschap voor werken in openlucht. Of zelfs een andere elektrische auto opladen als die geen stroom meer heeft...
Thuisbatterij
Buiten de 'eenvoudige' V2L-functie maken langzaamaan ook andere, meer complexe toepassingen hun opwachting. De zogenaamde V2H-functie bijvoorbeeld, kort voor 'Vehicle-to-Home'. In dit geval is het mogelijk om je auto te gebruiken als stroombron voor je huis. Het voertuig dat met het laadpunt van het huis verbonden is, dient dan als thuisbatterij. Je kan bijvoorbeeld de batterij van je auto opladen wanneer je zonnepanelen maximaal produceren en dan 's avonds je huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Bovendien kan je met deze functie de continuïteit van je elektriciteitsvoorziening garanderen, zelfs bij een storing op het net.
Geld besparen?
Met de V2G-functie, "Vehicle-to-grid", kan het voertuig ook rechtstreeks met het net communiceren. Dit betekent dat de laad- en ontlaadfase van het voertuig gemoduleerd kan worden naargelang de pieken in het verbruik en de productie op het net. Wanneer grote hoeveelheden energie aan het net worden onttrokken, zouden elektrische voertuigen hun elektriciteit aan de lokale infrastructuur kunnen teruggeven om vraag en aanbod in evenwicht te helpen brengen. Omgekeerd zullen de auto's dan opladen tijdens de productiepieken. Voor de eigenaar van het elektrische voertuig is het dan de bedoeling dat hij een veel voordeliger tarief krijgt bij het opladen in het kader van een dynamisch elektriciteitstarief.
|
En voor diegenen die denken dat "de batterijen" op middenlange termijn niet significant veel beter kunnen worden, of dat de electrische wagens nog decennia te beperkt blijven in hun autonomie voor V2X, voeg ik nog een vers linkje erbij: (stond ook op vroom.be)
Citaat:
BMW test 1.000 km-batterij in de iX
Het gaat om een exemplaar met geavanceerde technologie van de Amerikaanse start-up Our Next Energy (ONE).
15 juni 2022
De tijd dat elektrische auto’s af te rekenen hadden met een beperkt rijbereik, ligt stilaan achter ons. Er zijn zelfs modellen met een extreem hoog rijbereik. Ook BMW probeert nu een plaatsje te veroveren in onze volgende top 5 met een versie van zijn iX SUV die een rijbereik van zo’n 1.000 km haalt.
De kans dat je op korte termijn naar de BMW-dealer kan gaan om er één te bestellen, is echter klein. Voorlopig gaat het om een testcase voor de ontwikkeling van de batterij. Die ontwikkeling wordt gedaan door de Amerikaanse start-up Our Next Energy (ONE), een bedrijf waarin BMW $ 65 miljoen investeerde. BMW bekijkt of het de batterijen van ONE kan gebruiken voor toekomstige modellen.

Vorig jaar haalde ONE nog het nieuws door één van zijn batterijen in te bouwen in een Tesla Model S. Het deed dat op eigen initiatief, want Teslabaas Elon Musk zegt niet geïnteresseerd te zijn in modellen met een extreem rijbereik. De ‘Gemini’ batterij van ONE is interessant omdat ze ontwikkeld is om minder gebruik te maken van zeldzame en schaarse materialen als kobalt, nikkel, grafiet en lithium. Er worden bovendien twee soorten cellen met andere eigenschappen gecombineerd in de batterij, waarbij de ene een hoge energie-afgifte heeft en de andere veel energie kan opslaan in een beperkt volume.
Ook andere autobouwers tonen volgens ONE interesse in de batterij, dus het testproject blijft niet beperkt tot BMW.
https://www.vroom.be/nl/nieuws/bmw-t...n-de-ix-23919/
|
Dat Tesla of Musk "niet geïnteresseerd is" klasseer ik onder FUD.
Tesla heeft namelijk een patent waar ze een hybride-batterijsysteem beschrijven sinds september 2013:
https://phys.org/news/2013-09-tesla-...ttery-evs.html