Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Diverse > Over koetjes en kalfjes...
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Over koetjes en kalfjes... Op verzoek van de gebruikers van dit forum: een hoekje waarin je over vanalles en nog wat kan praten... De boog moet namelijk niet altijd gespannen staan hé.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 4 juli 2023, 11:40   #1
BigF
Secretaris-Generaal VN
 
BigF's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 28.940
Standaard Curry of kerrie.

Wat is het nu eigenlijk juist: curry of kerrie?

En dan: wat zit daar in godsnaam in? In welke verhoudingen?
En kan je dat zelf maken/mengen?

Iedereen kent curry (of kerrie) maar vraag aan 100 mensen wat daar juist in zit en geen mens weet het u te vertellen.

En currypasta (of kerriepasta): is dat bevochtigde currypoeder (of kerriepoeder) of is currypoeder (of kerriepoeder) gedroogde currypasta (of kerriepasta)?

En waarom is bij de Britten een "curry" iets helemaal anders dan wat "curry" bij ons is? Waarom moeten die Britten toch altijd tegenstrop doen?

Wat een ellende seg...
__________________
It's just a ride.
BigF is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 11:51   #2
quercus
Secretaris-Generaal VN
 
quercus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 maart 2009
Locatie: De Verenigde Nederlanden
Berichten: 43.246
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Wat is het nu eigenlijk juist: curry of kerrie?

En dan: wat zit daar in godsnaam in? In welke verhoudingen?
En kan je dat zelf maken/mengen?

Iedereen kent curry (of kerrie) maar vraag aan 100 mensen wat daar juist in zit en geen mens weet het u te vertellen.

En currypasta (of kerriepasta): is dat bevochtigde currypoeder (of kerriepoeder) of is currypoeder (of kerriepoeder) gedroogde currypasta (of kerriepasta)?

En waarom is bij de Britten een "curry" iets helemaal anders dan wat "curry" bij ons is? Waarom moeten die Britten toch altijd tegenstrop doen?

Wat een ellende seg...
“Curry” is een term die de Britten uit het Hindi ontleend hebben in de tijd dat ze in India de lakens uitdeelden.
__________________
Weet nu dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord
Zolang gij stamelend bidt of bedelt bij de poort.
quercus is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 11:51   #3
Onzijdig
Eur. Commissievoorzitter
 
Onzijdig's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 november 2021
Berichten: 9.081
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Wat is het nu eigenlijk juist: curry of kerrie?

En dan: wat zit daar in godsnaam in? In welke verhoudingen?
En kan je dat zelf maken/mengen?

Iedereen kent curry (of kerrie) maar vraag aan 100 mensen wat daar juist in zit en geen mens weet het u te vertellen.

En currypasta (of kerriepasta): is dat bevochtigde currypoeder (of kerriepoeder) of is currypoeder (of kerriepoeder) gedroogde currypasta (of kerriepasta)?

En waarom is bij de Britten een "curry" iets helemaal anders dan wat "curry" bij ons is? Waarom moeten die Britten toch altijd tegenstrop doen?

Wat een ellende seg...

Is het poepen of kakken? Die Hollanders, dat is toch iets.

Wat een ellende seg...
Onzijdig is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 12:08   #4
Xenophon
Secretaris-Generaal VN
 
Xenophon's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 september 2009
Berichten: 101.438
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Wat is het nu eigenlijk juist: curry of kerrie?

En dan: wat zit daar in godsnaam in? In welke verhoudingen?
En kan je dat zelf maken/mengen?


Iedereen kent curry (of kerrie) maar vraag aan 100 mensen wat daar juist in zit en geen mens weet het u te vertellen.

En currypasta (of kerriepasta): is dat bevochtigde currypoeder (of kerriepoeder) of is currypoeder (of kerriepoeder) gedroogde currypasta (of kerriepasta)?

En waarom is bij de Britten een "curry" iets helemaal anders dan wat "curry" bij ons is? Waarom moeten die Britten toch altijd tegenstrop doen?

Wat een ellende seg...
Uiteraard. In India heeft elke moeder haar eigen curryrecept. Er is niet zoiets als "het" curryrecept, er zijn duizenden varianten.
__________________
Citaat:
Ta gueule!
Xenophon is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 12:09   #5
Dadeemelee
Secretaris-Generaal VN
 
Dadeemelee's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 mei 2015
Locatie: Vlaams-Brabant
Berichten: 76.376
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Wat is het nu eigenlijk juist: curry of kerrie?

En dan: wat zit daar in godsnaam in? In welke verhoudingen?
En kan je dat zelf maken/mengen?

Iedereen kent curry (of kerrie) maar vraag aan 100 mensen wat daar juist in zit en geen mens weet het u te vertellen.

En currypasta (of kerriepasta): is dat bevochtigde currypoeder (of kerriepoeder) of is currypoeder (of kerriepoeder) gedroogde currypasta (of kerriepasta)?

En waarom is bij de Britten een "curry" iets helemaal anders dan wat "curry" bij ons is? Waarom moeten die Britten toch altijd tegenstrop doen?

Wat een ellende seg...
Ik denk dat ‘ons’ currypoeder gewoon een vereenvoudigde mengeling is voor de westerse markt.

Dadeemelee is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 12:18   #6
quercus
Secretaris-Generaal VN
 
quercus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 maart 2009
Locatie: De Verenigde Nederlanden
Berichten: 43.246
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Onzijdig Bekijk bericht
Is het poepen of kakken? Die Hollanders, dat is toch iets.

Wat een ellende seg...
Niet alleen bij ons hoor. De Duitsers hebben het ovet Sahne, de Oostenrijkers over Oberschlag. En dat voor hetzelfde ding: slagroom.
__________________
Weet nu dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord
Zolang gij stamelend bidt of bedelt bij de poort.
quercus is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 12:22   #7
Dadeemelee
Secretaris-Generaal VN
 
Dadeemelee's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 mei 2015
Locatie: Vlaams-Brabant
Berichten: 76.376
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door quercus Bekijk bericht
Niet alleen bij ons hoor. De Duitsers hebben het ovet Sahne, de Oostenrijkers over Oberschlag. En dat voor hetzelfde ding: slagroom.
Dat is niet allemaal hetzelfde. Je hebt ook ‘zure’ room of gewoon room.
Dadeemelee is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 13:46   #8
BigF
Secretaris-Generaal VN
 
BigF's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 28.940
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Onzijdig Bekijk bericht
Is het poepen of kakken? Die Hollanders, dat is toch iets.
Dat hangt van de locatie af.
Het eerste gebeurt vaak in de slaapkamer terwijl het tweede, bij beschaafde, gezonde mensen althans, meestal net niet in de slaapkamer gebeurt...

En wees eerlijk; je komt nu nogal met een volk af ook eh?
Hollanders...
Iedereen weet dat je daarmee sowieso om miserie vraagt.

Citaat:
Wat een ellende seg...
Euh, je begon zelf over Hollanders eh? Nu niet komen klagen...
__________________
It's just a ride.
BigF is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 13:49   #9
BigF
Secretaris-Generaal VN
 
BigF's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 januari 2005
Berichten: 28.940
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Xenophon Bekijk bericht
Uiteraard. In India heeft elke moeder haar eigen curryrecept. Er is niet zoiets als "het" curryrecept, er zijn duizenden varianten.
Citaat:
Ik denk dat ‘ons’ currypoeder gewoon een vereenvoudigde mengeling is voor de westerse markt.
Oke, deal.

Maar dat geldt evengoed voor bv stoofvlees.
En toch kan je daar een goed 'gemiddeld' recept voor opschrijven met ingredienten die meestal wel in stoofvlees te vinden gaan zijn.

Kan dat dan ook niet bij curry (of kerrie)?

Wat is zo'n typisch gemiddeld recept voor curry (of kerrie)?

Wat moet er zeker in?
Wat mag er niet in?
Wat wordt er, al naargelang de oorsprong of de maker, nog ooit wel gebruikt maar is geen absolute vereiste om over curry (of kerrie) te spreken?
__________________
It's just a ride.
BigF is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 14:35   #10
Zucht
Secretaris-Generaal VN
 
Zucht's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 augustus 2007
Berichten: 21.384
Standaard

Dat is zoals een pudding. Overal is dat een zoet dessert, maar in de UK kan het daarnaast ook een gebak zijn, al dan niet met vlees in, of een bloedworst.
__________________
I wish nothing but the best for you too.
Zucht is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 14:38   #11
DewareJakob
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
DewareJakob's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 december 2010
Locatie: Vlaams Brabant
Berichten: 14.795
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door quercus Bekijk bericht
Niet alleen bij ons hoor. De Duitsers hebben het ovet Sahne, de Oostenrijkers over Oberschlag. En dat voor hetzelfde ding: slagroom.
Dan hebben we het nog niet over de Zwitsers...
__________________
Democratieën sterven niet meer door een plotse coup. Maar wel trager, door democratisch gekozen leiders die het systeem perverteren om aan de macht te blijven.
Robert Lieberman
DewareJakob is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 14:59   #12
Dadeemelee
Secretaris-Generaal VN
 
Dadeemelee's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 mei 2015
Locatie: Vlaams-Brabant
Berichten: 76.376
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Oke, deal.

Maar dat geldt evengoed voor bv stoofvlees.
En toch kan je daar een goed 'gemiddeld' recept voor opschrijven met ingredienten die meestal wel in stoofvlees te vinden gaan zijn.

Kan dat dan ook niet bij curry (of kerrie)?

Wat is zo'n typisch gemiddeld recept voor curry (of kerrie)?

Wat moet er zeker in?
Wat mag er niet in?
Wat wordt er, al naargelang de oorsprong of de maker, nog ooit wel gebruikt maar is geen absolute vereiste om over curry (of kerrie) te spreken?
Het enige waar ik zeker van ben is kurkuma.
Maar probeer eens vindaloo. Dat is naar het schijnt een belevenis.
https://www.recipetineats.com/vindaloo/
Dadeemelee is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 15:40   #13
jad°relen°ir
Minister
 
jad°relen°ir's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 22 maart 2016
Berichten: 3.112
Standaard

Vooral (misschien zelfs: enkel) Nederlanders gebruiken 't woord: kerrie
Belgen zeggen eerder: curry, zoals ook de Britten doen (die het woord Kari (Indisch) verwesterd hebben tot curry).

Met beide kan worden bedoeld: saus/gerecht of kruidenmengeling of plant.
De kruidenmengeling omvat altijd: peper, gember, koriander, komijn, kurkuma.
En kan ook aangevuld worden met kardemom, kruidnagel, venkelzaad, mosterdzaad, fenegriek, kaneel, muskaatnoot, foelie, ... Wat maakt dat er bijzonder veel diverse curry-mengsels/gerechten mogelijk zijn. Bij de gerechten wordt ook nog vaak look toegevoegd en/of citroengras.. de mengeling of samenstelling is afhankelijk van de streek waar je curry eet.. zoals hierboven geschreven: iedere familie heeft zowat haar eigen receptuur.. En ja, zo een mengeling kan je uiteraard zelf maken. De verhouding van de kruiden bepaal je ook zelf, geheel naar eigen smaak.

Curry-kruidenmengsels heb je zowel droog als nat. Bij 't laatste is er dan wat olie, ui/sjalot, tomaat, limoensap ... toegevoegd om de gekende curry-pasta te verkrijgen.

Curry-gerechten heb je ook zowel droog als nat.. bij nat wordt er vaak vloeistof toegevoegd aan het gerecht zoals kokosmelk, yoghurt, bouillon, ...

Wanneer je zelf de curry wil samenstellen/maken, dan kan ik je aanraden om bepaalde kruiden in zaadvorm te gebruiken en deze eerst wat te roosteren om ze daarna fijn te malen in de vijzel.. op deze manier haal je meer smaak uit de kruiden.. dit geldt bijvoorbeeld bij: koriander, komijn, venkel, mosterd.. Maak ook eerst uw kruidenmengeling 'af', doe deze als eerste in de pan en fruit daarin uw ui en vervolgens al de rest.. een goede curry-schotel wordt nadien niet meer bijgekruid.



En dan heb je ook nog de planten..
De typische curry-plant (kari patta) zoals je die kan vinden in Sri Lanka en Zuid-India.. dat groeit daar als onkruid en geeft een kenmerkend aroma/smaak aan curry-schotels.. de blaadjes kan je mee opeten, maar vind je meestal niet terug in curry-kruidenmengsels/pasta's.. wat vreemd is, want het is een vrij traditioneel ingrediënt. Je zal ook naar speciaal-zaken moeten gaan om deze blaadjes te kopen, meestal gedroogd (dus met smaakverlies) ofwel diepgevroren.. vers zal je ze nagenoeg niet vinden bij ons, tenzij je zelf een boompje hebt.. let wel: ons klimaat is niet het meest geschikte voor deze plant.. maar kijk: met veel moeite overleeft het mijne ondertussen al acht jaar..



Daarnaast heb je ook de kerrie-plant (Helichrysum italicum), die men voor 't gemak ook wel eens curry noemt.. maar met curry-gerechten of specerijen niets van doen heeft..
Dit is een Mediterraanse plant met een curry-achtige geur..

Laatst gewijzigd door jad°relen°ir : 4 juli 2023 om 15:43.
jad°relen°ir is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 16:36   #14
quercus
Secretaris-Generaal VN
 
quercus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 maart 2009
Locatie: De Verenigde Nederlanden
Berichten: 43.246
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Dadeemelee Bekijk bericht
Dat is niet allemaal hetzelfde. Je hebt ook ‘zure’ room of gewoon room.
Voor Sahne (Duitsland) en Oberschlag (Oostenrijk) gaat het wel degelijk allebei over slagroom.
__________________
Weet nu dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord
Zolang gij stamelend bidt of bedelt bij de poort.
quercus is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 17:00   #15
Zucht
Secretaris-Generaal VN
 
Zucht's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 augustus 2007
Berichten: 21.384
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door quercus Bekijk bericht
Voor Sahne (Duitsland) en Oberschlag (Oostenrijk) gaat het wel degelijk allebei over slagroom.
Dat een object andere namen heeft in verschillende landen/streken is normaal.
Dat eenzelfde naam verschillende dingen betekent is iets meer uitzonderlijk denk ik.
__________________
I wish nothing but the best for you too.
Zucht is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 23:05   #16
bembem
Secretaris-Generaal VN
 
bembem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 september 2013
Berichten: 30.178
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Wat is het nu eigenlijk juist: curry of kerrie?

En dan: wat zit daar in godsnaam in? In welke verhoudingen?
En kan je dat zelf maken/mengen?

Iedereen kent curry (of kerrie) maar vraag aan 100 mensen wat daar juist in zit en geen mens weet het u te vertellen.

En currypasta (of kerriepasta): is dat bevochtigde currypoeder (of kerriepoeder) of is currypoeder (of kerriepoeder) gedroogde currypasta (of kerriepasta)?

En waarom is bij de Britten een "curry" iets helemaal anders dan wat "curry" bij ons is? Waarom moeten die Britten toch altijd tegenstrop doen?

Wat een ellende seg...
Ik herinner me onderstaande thread v op het Cambodia-forum jaren terug:

https://cambodiaexpatsonline.com/get...777badea904e07

Heel interessant om zich in het topic in te lezen as it's mostly from an Anglo-saxon pov (zijn door - wat hier reeds aangehaald werd, door hun coloniaal verleden meer vertrouwd met de materie).

Citaat:

The curry club
Wow, I do love a good curry. I thought this may interest one or two members. A simple thread on the subject of “curry”.

Curries started to establish far away from their origins –

Vasco da Gama, was a Portuguese explorer and the first European to reach India by sea. His initial voyage to India (1497–1499) was the first to link Europe and Asia by an ocean route, connecting the Atlantic and the Indian oceans and therefore, the West and the Orient.

Portuguese explorers swiftly started trading curry spices in the 15th century, after they established the first marine trade routes from Europe to India. Fast forward to the 1700s when the British were incorporating “curry powder” into their cooking back home. Over the years, curry’s contrasting notes of sweet, spicy, sour, and heat have adapted to the ingredients and cultural preferences of various regions.

The famous hot Vindaloo curry I had actually had years ago in Goa, the dish was served with pork meat and owes its origins, to the Portuguese controlled Goa in the fifteenth century. The dish was the highlight of my visit, being that time of the rainy season.

We all may have once, or still like a curry on a Friday night after last orders called and swilling the last dregs of that pint of bitter, time for you and your mates to call at the local curry house. You could not buy a beer, but most welcomed you to take in your own tinny or two. Jugs of water and glasses were placed on the table with free Poppadum’s and dips, while the waiter took your order. Veg or Meat dishes.

Starters - Onion Bhaji, Samosa, Sheek and Shami Kebab, Tikka and Tandoori.

Mains - Madras, Korma, Rogan Josh, Masala.

Rice or breads to accompany. Yogurts and sweet or plain Lassi to help take away the heat spicy explosions in the mouth.
There are plenty more too, that’s what I like about Indian food, there are lots of dishes for choice and many combination of tastes, believe it or not, coriander helps make the dish for me.

But, “The Curry Club” can be that, of any type of curry and restaurants throughout Cambodia, or that of any country if you wish, or even that of home cooking.

Khmer - Fish Amok is that of a signature Khmer dish and can be found easily throughout the country.
Khmer curry noodles (Nom Banh Chok) is the most popular dish. Traditional Khmer curries don’t follow any strict recipe.

Did you have bones in yours? I don’t practically like to nibble on small bone with very little meat, at times it feels pointless. Jaan Bai Battambang has been my best experience of dinning.

Thai - Curry means paste. Pressed aromatic chilies, garlic, coriander root, ginger, lemongrass, kaffir lime rind, and shrimp paste add punch to dishes in a snap, meat or vegetable. I love the taste of mango, coconut and fresh basil. Red Curry, Green Curry, Yellow Curry and the mildest of all with its Persian influence, the Massaman.

I also find Thai curry can be the hottest of all needing a cool bottle of Chang near at hand.

Ceylon curry - Curry spices are roasted nearly burnt before they are ground, sweet tropical fruits and nuts, meat and seafood dishes, made with coconut milk and lime.

I had a few good varieties here with staying a little longer then expected, the airline resold my seat to one of their countrymen, when the civil war conflict between the Sri Lankan government and the Liberation Tigers of Tamil Eelam once again, at the time became an issue.

Jamaican Curry - Scotch bonnet hot peppers, mixtures of cumin, anise, and whole mustard seeds, thin type curries with splashes of vinegar, Worcestershire, and hot sauce, a slightly sour dish overall.

I like these dishes, but like most curry, it can be hit or miss. Manchester was my first ever taste of such curry, and it was gooood, next while working, Tottenham London. We ended up in a place eating a dish based around a stew of cow’s hooves.

Indonesian and Malaysian – Dry beef curry is slow cooked and reduced until the coconut milk has nearly evaporated. The sweet, sour, spicy, savoury notes of curry come through chunks of meat coated with the thick, spicy paste.

This sounds good and really want to try.

Restaurant reviews?*(where to get a good curry) tell us about your experiences. And show us your curry dish.?*

Laatst gewijzigd door bembem : 4 juli 2023 om 23:09.
bembem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 23:13   #17
bembem
Secretaris-Generaal VN
 
bembem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 september 2013
Berichten: 30.178
Standaard

bembem is offline   Met citaat antwoorden
Oud 4 juli 2023, 23:43   #18
bembem
Secretaris-Generaal VN
 
bembem's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 september 2013
Berichten: 30.178
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF Bekijk bericht
Oke, deal.

Maar dat geldt evengoed voor bv stoofvlees.
En toch kan je daar een goed 'gemiddeld' recept voor opschrijven met ingredienten die meestal wel in stoofvlees te vinden gaan zijn.

Kan dat dan ook niet bij curry (of kerrie)?

Wat is zo'n typisch gemiddeld recept voor curry (of kerrie)?

Wat moet er zeker in?
Wat mag er niet in?
Wat wordt er, al naargelang de oorsprong of de maker, nog ooit wel gebruikt maar is geen absolute vereiste om over curry (of kerrie) te spreken?
Basically een mengeling van ui, look, gember, coriander, coconut-paste/milk, bouillon, tomatenpasta/saus, currypaste........



https://m.youtube.com/watch?v=LOn9wk...BncmF2eQ%3D%3D

Laatst gewijzigd door bembem : 4 juli 2023 om 23:46.
bembem is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 06:43.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be