Politics.be Registreren kan je hier.
Problemen met registreren of reageren op de berichten?
Een verloren wachtwoord?
Gelieve een mail te zenden naar [email protected] met vermelding van je gebruikersnaam.

Ga terug   Politics.be > Algemeen > Buitenland
Registreer FAQForumreglement Ledenlijst

Buitenland Internationale onderwerpen, de politiek van de Europese lidstaten, over de werking van Europa, Europese instellingen, ... politieke en maatschappelijke discussies.

Antwoord
 
Discussietools
Oud 27 september 2007, 12:38   #1
evilbu
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
evilbu's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 augustus 2006
Locatie: Dietse Drugsvrije Republiek
Berichten: 10.589
Standaard Welke kant gaat het uit in Myanmar?

Raar dat er tussen al deze topics over boze moslims en Iraniërs en VSA-ers hierover nog geen bestaat:
Shots fired at Burmese protests (BBC)

Hoe zal dit aflopen? Klopt het dat dit soort protesten niet meer gezien zijn in het land sinds 1988? Hoe machtig zijn deze monniken?
__________________
Steun Oranje-Blauw!
evilbu is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 12:57   #2
willem1940NLD
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 4 november 2004
Berichten: 14.274
Standaard

Ik wilde er niet mee starten, dacht "komt wel" want vóór je het weet zijn er teveel threads over 1 onderwerp.

Het lijkt mij heel erg daarginds, reeds als ik het goed heb begrepen verscheidene absoluut vreedzame en ongewapende mensen zomaar afgeknald.

Het land noemt zich "socialistisch" en heeft ook symbolen daarvan in de vlag; dit veroorzaakt naar mijn vermoeden de terughoudendheid in de poco-pers en tot dusver ook op Dit Forum.
__________________
Als het regent in Limburg, kan het op Aarde best mooi weer zijn.
willem1940NLD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 15:14   #3
Asshen Sukar
Gouverneur
 
Geregistreerd: 16 december 2006
Berichten: 1.198
Standaard

De Standaard geeft er toch redlelijk uitgebrijde verslagen over.
In de krant van gisteren vonde ze het zelfds nodig om uit te leggen of het nu Myanmar of Birma was.

En raad is door wie het regime gesteund wordt? idd China, teveel handelsbelangen met hout en ertsen.

Verder vrees ik het ergste in dat land. De kans zit er goed in da de dictatuur nog veel strenger wordt.
Hopelijk gaan ze niet de weg uit van Noord-Korea.
Asshen Sukar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 15:31   #4
Confucius
Gouverneur
 
Geregistreerd: 1 april 2003
Berichten: 1.020
Standaard

Hebben ze in Myanmar nu eigenlijk een rode dictatuur gesteund door communistisch China of gaat het om gewone gangsters ?
__________________
Laten we de kerk in het midden van het dorp houden !!!
Confucius is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 17:08   #5
willem1940NLD
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 4 november 2004
Berichten: 14.274
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Confucius Bekijk bericht
Hebben ze in Myanmar nu eigenlijk een rode dictatuur gesteund door communistisch China of gaat het om gewone gangsters ?
Mischien verklaart dit de moordlust van het regime (maar één van de communisten op Dit Forum zal het waarschijnlijk toch beter kunnen uit/weer-leggen):

http://nl.wikipedia.org/wiki/Myanmar
Citaat:
.... Betekenis van de vlag Zie Vlag van Myanmar voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De kleuren van de vlag werden aangenomen na de onafhankelijkheid van het land van het Verenigd Koninkrijk in 1948. Het socialistische symbool werd toegevoegd in 1974 en bestaat uit een ring van 14 sterren die de divisies en staten vertegenwoordigen. Het tandwiel is een representatie voor industrie en de rijstplant symboliseert de landbouw.
Citaat:
.... Politiek
Na een lange periode van Brits koloniaal bestuur werd Birma in 1948 onafhankelijk en ontstond de democratisch geregeerde Unie van Birma. Deze Unie bereikte nimmer stabiliteit door binnenlandse conflicten in verband met onderlinge etnische en nationalistische kwesties, economische belangen en politieke stromingen.In 1962 vond een militaire coup plaats en de aldus gevestigde junta hief alle democratische bestuursorganen- en middelen op,inclusief de grondwet. Er werd een Revolutionaire Raad in het leven geroepen, die alle politieke en bestuurlijke macht aan zich trok. De productiemiddelen werden genationaliseerd, het economisch beleid gecentraliseerd en alle onafhankelijke berichtgeving werd verboden. Vanwege onenigheden binnen de junta vond later een nieuwe coup plaats door een groep militairen die zich eerst SLORC noemde en vanaf 1974 SPDC (State Peace and Development Councill).
Los van welke naamgeving dan ook wordt het bestuur van Birma sinds het aantreden van de juntas's algemeen beschouwd als een dictatuur. De machtshebbers laten zich niets gelegen liggen aan politiek andersdenkenden en streven uitsluitend de eigen (persoonlijke) economische en financiële belangen na. Openlijk, soms massaal protest en verzet vanuit de bevolking wordt met harde maatregelen en fysiek geweld neergeslagen. Internationaal wordt een politiek van isolatie gevoerd: media en mensenrechtenorganisaties wordt de toegang tot het land geweigerd en afkeurende signalen en sankties van de zijde van de internationale gemeenschap worden genegeerd. Slechts van enkele buurlanden, zoals China, India en Thailand wordt enige bemoeienis gedoogd vanwege wederzijdse economische belangen.

[bewerken] Interne politieke problemen

Ondanks het machtsvertoon van de centrale overheid bestaat er wel degelijk verzet, vaak ondergronds maar ook meer expliciet. In de grensgebieden met China en Thailand moet de macht worden gedeeld met lokale bendes die zich bezighouden met de productie en export van opium/heroïne. Voorts is er de oppositionele National Leage for Democracy die in 1990 de "vrije" verkiezingen won. Deze overwinning werd prompt door de militaire machtshebbers niet erkend, waarna veel leden van de Leage gevangen werden gezet. Hun leidster Aung San Suu Kyi, boegbeeld van de vrijheidsstrijd en door de gehele Birmese bevolking bewonderd en gekoesterd, leeft al twintig jaar in huisarrest. In 1991 is aan deze vrouw de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

[bewerken] Protesten van september 2007

In september 2007 komt een protestbeweging op gang van een groeiend aantal Bhoedistische monniken. Met geweldloze optochten geven zij uiting aan het verlangen naar een democratisch bestuurd land. Na een aantal dagen voegt een steeds wassende stroom burgers zich bij hen. Zij flankeren de monniken met de kennelijke bedoeling om niet alleen hun oproep te ondersteunen maar ook om hen lijflijk te beschermen tegen mogelijk militair geweld door de junta. Aan de protesten namen soms naar schatting 25.000 tot 50.000 mensen deel in Yangon, Mandalay, Henzada (Hinthada) en Monywa.[2]
Dit plaatste de regering voor een groot dilemma. De monniken hebben in Myanmar een zeer hoge, bijna heilige status en groot gezag waar het morele waarden betreft. Zonder ingrijpen zou hun actie tot grote, wellicht onbeheersbare onlusten in het gehele land kunnen leiden. Het - geweldadig - neerslaan van de beweging zou echter tot hetzelfde kunnen leiden. In het op gematigde wijze voeren van overleg, dat eventueel tot compromissen zou kunnen leiden, heeft deze centrale overheid zich echter in de afgelopen decennia niet bekwaamd.
Op 26 september grijpt het leger in als de protesterende menigte probeert de Sule Pagode in Yangon te bereiken. Volgens berichten vallen daarbij 5 doden. Volgens de regering is er 1 dode gevallen. Dit is moeilijk te controleren. Alleen de staatsmedia doet verslag. Buitenlandse media worden geweerd in het geisoleerde land. Eerder op de dag werden in Yangon ongeveer 200 monniken en burgers opgepakt.[3]
27 september 2007: Veiligheidstroepen in Myanmar hebben in de nacht zeker twee kloosters bestormd in Rangoon, de grootste stad van het land. Naar schatting tweehonderd monniken werden gearresteerd. Later in de middag (lokale tijd), vallen er 9 doden (onder wie de Japanse journalist Nagai Kenji van het persbureau APF). Aan de kant van de orde troepen vallen er 31 gewonden. ....
__________________
Als het regent in Limburg, kan het op Aarde best mooi weer zijn.
willem1940NLD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 18:53   #6
PollyCorrect
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
PollyCorrect's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 april 2004
Berichten: 11.718
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door willem1940NLD Bekijk bericht
Mischien verklaart dit de moordlust van het regime (maar één van de communisten op Dit Forum zal het waarschijnlijk toch beter kunnen uit/weer-leggen):

http://nl.wikipedia.org/wiki/Myanmar

dank voor de uitleg, Willem. Ik sta er ook versteld van hoe weinig men geïnteresseerd is wanneer het niet over Pallies of Bush gaat

Er schijnt wel een protestmars te zijn in Brussel zaterdag, waar Amnesty International achter zit.

www.amnesty.be:


Hoog tijd om de betogers in Birma een hart onder de riem te steken!


Amnesty International schaart zich, op initiatief van onze Franstalige afdeling, achter de oproep van Actions Birmanie en trekt nu zaterdag 29 september naar het Vrijheidsplein in Brussel. We zetten zo de eisen van de Birmaanse betogers kracht bij en lanceren tegelijk een eigen oproep.

Niet allleen wij, maar ook België moet haar gewicht in de schaal leggen. Ons land moet van haar aanwezigheid in de VN-Veiligheidsraad gebruik maken om de Birmaanse betogers te helpen. We roepen Guy Verhofstadt en Karel De Gucht op om in New York, waar momenteel de 62e Algemene Vergadering van de VN doorgaat, onmiddellijk in actie te komen.

Kom zaterdag 29 september van 12u tot 13u naar het Vrijheidsplein (Place de la Liberté) in Brussel!
PollyCorrect is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 19:00   #7
Chipie
Banneling
 
 
Chipie's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 april 2004
Berichten: 20.937
Standaard

Onze bashers zijn ertsen aan het delven... Heel diep in de grond...
Chipie is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 19:02   #8
willem1940NLD
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 4 november 2004
Berichten: 14.274
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door PollyCorrect Bekijk bericht
dank voor de uitleg, Willem. Ik sta er ook versteld van hoe weinig men geïnteresseerd is wanneer het niet over Pallies of Bush gaat

Er schijnt wel een protestmars te zijn in Brussel zaterdag, waar Amnesty International achter zit.

www.amnesty.be:


Hoog tijd om de betogers in Birma een hart onder de riem te steken!


Amnesty International schaart zich, op initiatief van onze Franstalige afdeling, achter de oproep van Actions Birmanie en trekt nu zaterdag 29 september naar het Vrijheidsplein in Brussel. We zetten zo de eisen van de Birmaanse betogers kracht bij en lanceren tegelijk een eigen oproep.

Niet allleen wij, maar ook België moet haar gewicht in de schaal leggen. Ons land moet van haar aanwezigheid in de VN-Veiligheidsraad gebruik maken om de Birmaanse betogers te helpen. We roepen Guy Verhofstadt en Karel De Gucht op om in New York, waar momenteel de 62e Algemene Vergadering van de VN doorgaat, onmiddellijk in actie te komen.

Kom zaterdag 29 september van 12u tot 13u naar het Vrijheidsplein (Place de la Liberté) in Brussel!
Is er nog geen verbod op, dan?
__________________
Als het regent in Limburg, kan het op Aarde best mooi weer zijn.
willem1940NLD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 19:07   #9
PollyCorrect
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
PollyCorrect's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 april 2004
Berichten: 11.718
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door willem1940NLD Bekijk bericht
Is er nog geen verbod op, dan?
nee want het heeft niks met islam te maken.

Er was laatst temidden van een Turkse wijk hier, en midden in de Ram*Me*Dan tijd, een Aziatisch festival; je kon dus zomaar, in het hartje van Turkistan, tijdens de heilige maand, hapjes nuttigen, muziekjes luisteren en kennismaken met Verschillende Culturen.

Weet je wat? Ik ben erheen gegaan en ik heb genoten. Heerlijk gesmuld van Japanse sushi's en Tibetaanse rijst en noedels en momo's. Gebabbeld met mensen uit Vietnam, Laos, Thailand,... en geluncht met een Afrikaanse schoonheid. Heerlijk, dat dat nog k�*n, daar moet een mens van genieten!

Maar helaas geen Birma gezien...
PollyCorrect is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 19:09   #10
PollyCorrect
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
PollyCorrect's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 april 2004
Berichten: 11.718
Standaard

Hier kun je lezen wat Amnesty zegt: http://news.amnesty.org/index/ENGASA160072007 (in het Engels)
PollyCorrect is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 20:09   #11
willem1940NLD
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 4 november 2004
Berichten: 14.274
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door PollyCorrect Bekijk bericht
nee want het heeft niks met islam te maken.

Er was laatst temidden van een Turkse wijk hier, en midden in de Ram*Me*Dan tijd, een Aziatisch festival; je kon dus zomaar, in het hartje van Turkistan, tijdens de heilige maand, hapjes nuttigen, muziekjes luisteren en kennismaken met Verschillende Culturen.

Weet je wat? Ik ben erheen gegaan en ik heb genoten. Heerlijk gesmuld van Japanse sushi's en Tibetaanse rijst en noedels en momo's. Gebabbeld met mensen uit Vietnam, Laos, Thailand,... en geluncht met een Afrikaanse schoonheid. Heerlijk, dat dat nog k�*n, daar moet een mens van genieten!

Maar helaas geen Birma gezien...
In ieder geval zijn er minstens in Nederland wel Birmaanse ballingen/asielzoekers, vernam ik op Radio-1 vandaag.
__________________
Als het regent in Limburg, kan het op Aarde best mooi weer zijn.
willem1940NLD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 20:21   #12
Raven
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Raven's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 maart 2004
Locatie: Nabij het Reigersnest
Berichten: 10.447
Standaard

De budhisten zijn erg verlicht..... maar ze zijn kennelijk niet onvatbaar voor een shotgun die schiet op hun hoofd.

Zo ook voor een humanisten die pleit voor multiculturaliteit. Zijn woorden wegen niet op tegen 10 boze arme brusselse jongeren die hem zouden omringen en ook wat willen van de rijke beurs in de zak van diezelfde humanist.
__________________
NEE tegen assimilatie! NEE tegen racisme!

Laatst gewijzigd door Raven : 27 september 2007 om 20:21.
Raven is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 20:53   #13
PollyCorrect
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
PollyCorrect's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 april 2004
Berichten: 11.718
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Raven Bekijk bericht
De budhisten zijn erg verlicht..... maar ze zijn kennelijk niet onvatbaar voor een shotgun die schiet op hun hoofd.

Zo ook voor een humanisten die pleit voor multiculturaliteit. Zijn woorden wegen niet op tegen 10 boze arme brusselse jongeren die hem zouden omringen en ook wat willen van de rijke beurs in de zak van diezelfde humanist.
een humanisten?
neem er nog ééntje!

PollyCorrect is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 23:16   #14
C2C
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
C2C's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 december 2006
Berichten: 10.572
Standaard

De situatie is nogal verwarrend voor de buitenwereld.

Maar gun mij dit: ik ben een beetje een Birma-expert want ik heb nog voor de Burma Action Group gewerkt en ben drie keer in het land geweest. Dat was wel in mijn jonge jaren, dus ik ben niet echt meer op de hoogte van de situatie in de laatste jaren. Maar ik ken de situatie een beetje.

De militaire junta daar is nationalistisch en fascistoïde van aard, maar stamt wel uit een 'marxistisch' verleden.

Vandaag blijft van dat socialisme niks over, zelfs het tegendeel is waar. Zoals in China is enkel nog het uithangbord rood, de kern is diep zwart en alleen geïnteresseerd in de enorme rijkdom die uit de natuurlijke hulpbronnen van dat land geput kan worden.

De junta heeft van de huidige protesten gezegd dat ze zijn aangestookt door 'buitenlandse communistische agitatoren'. Zegt genoeg, nietwaar?


Hoe de huidige crisis gaat aflopen? Ik ben optimistisch om verschillende redenen:

1. de revolutie blijft in de aandacht via internet; de opstanden van 1988 kregen geen media aandacht; dit kan doorslaggevend zijn (maar even goed niet, zie Tien-An-Men)

2. wanneer de VS-politiek ook door de EU wordt gevolgd, kunnen we er geraken. Dat betekent: economische sancties (doet de EU niet, de VS wel) + politieke druk

3. in tegenstelling tot vorige keer is het leger zélf deze keer zeer ontevreden over de junta: ze krijgen al jaren slechte lonen en velen zijn het beu hun eigen bevolking zo af te matten (ze moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de door de Staat verplichte arbeid die elk dorp moet leveren, wordt geleverd); het is niet ondenkbaar dat een deel van het leger van kamp zal wisselen

4. alle verzet van de niet-Birmaanse etnieën is al lang neergeslagen; er is geen oorlog meer, dus kan de junta nog moeilijk zichzelf legitimeren in naam van de bescherming van het volk tegen de dreiging van die 'terroristen'; de weigering van de junta om tot een regering van nationale eenheid te komen samen met de NLD, werd altijd verantwoord door te zeggen dat er nog altijd een burgeroorlog aan de gang is. Vandaag is dat argument leeg.


Anderzijds pleiten er een aantal factoren tégen succes:
1. de economische sancties moeten keihard zijn, niet enkel van het Westen komen en China moet meedoen want dat is de grootste handelspartner; China gaat dat niet doen; de sancties moeten ook zo afmattend zijn dat ze maar korte tijd nodig zijn, anders lijdt de bevolking en ebt elk revolutionair potentieel weg (ge kunt een volk zó afmatten dat het té moe is om te revolteren)

2. de economische sancties moeten ook werkelijk de harde sectoren treffen: de mijnbouw, olie en gas, en de houthandel. Tot nu toe zijn enkel softe sectoren getarget - toerisme, frisdranken (!); het moet ook om echte handelssancties gaan, en niet om voluntaire boycotten door individuele bedrijven. Gaat Frankrijk Total verplichten om het land te verlaten? Dat zou nodig zijn, en dan voor alle grote bedrijven in de extractive industries.

3. de ASEAN en Japan zijn zeer hypocriet en babbelen alleen maar; ze moeten nu echt politieke druk uitoefenen en de al lang aangekondigde transitie naar een regering van nationale eenheid (met de NLD) gewoon echt eisen; de kans dat ze dat deze keer doen blijft klein, denk ik

4. de regering in exile alsook de politieke organisaties van Birmanen die buiten het land zijn opgericht, zijn marginaal gebleven en hebben niet genoeg politiek kapitaal opgebouwd om echt indruk te maken op de Groten (EU, ASEAN, VS); hun eigen slagkracht om vanbuitenaf de Birmanen te blijven aanmoedigen is zeer klein

Wel spannend.
__________________
Citaat:
The world is one big spreadsheet.
"Capitalism is the extraordinary belief that the nastiest of men, for the nastiest of motives will somehow work for the benefit of all" ― John Maynard Keynes

Laatst gewijzigd door C2C : 27 september 2007 om 23:23.
C2C is offline   Met citaat antwoorden
Oud 27 september 2007, 23:28   #15
willem1940NLD
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Geregistreerd: 4 november 2004
Berichten: 14.274
Standaard

Citaat:
C2C: .... De junta heeft van de huidige protesten gezegd dat ze zijn aangestookt door 'buitenlandse communistische agitatoren'. Zegt genoeg, nietwaar? ....
Misschien wordt met dat buitenland wel de USA bedoeld.

Citaat:
... 3. de ASEAN en Japan zijn zeer hypocriet en babbelen alleen maar; ze moeten nu echt politieke druk uitoefenen en de al lang aangekondigde transitie naar een regering van nationale eenheid (met de NLD) gewoon echt eisen; de kans dat ze dat deze keer doen blijft klein, denk ik ....
Waarom zou (vindt een communist) Nederland hier een bijzondere rol in moeten spelen?
__________________
Als het regent in Limburg, kan het op Aarde best mooi weer zijn.

Laatst gewijzigd door willem1940NLD : 27 september 2007 om 23:32.
willem1940NLD is offline   Met citaat antwoorden
Oud 28 september 2007, 00:12   #16
Ramón Gitannes
Provinciaal Statenlid
 
Geregistreerd: 11 augustus 2007
Berichten: 746
Standaard

In november 2005 heeft de Birmese Junta haar gehele amtenarenapparaat en het millitaire hoofdkwartier in één klap verhuisd naar een nieuw gebouwde hoofdstad, Naypyidaw 320km ten noorden van Yangon.
Citaat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Naypyidaw
The official explanation is that Yangon had become too congested and crowded, with little room for future expansion of government offices. The Indian journalist, Siddharth Varadarajan, who visited Naypyidaw in January, described the vastness of the new capital as "the ultimate insurance against regime change, a masterpiece of urban planning designed to defeat any putative ‘colour revolution’ – not by tanks and water cannons, but by geometry and cartography".
Ze zagen het blijkbaar al aankomen. Vanuit de bunkers in Naypyidaw laat de staatskrant nu weten:
Citaat:
http://www.myanmar.com/newspaper/nlm/index.html
Some foreign broadcasting stations and destructionists have been issuing announcements, requests and leaflets as if the entire people were taking part in the protests participated by only some monks and people just to intensify the rowdy demonstrations.

The people who wish to earn their living in peace do not accept or take part in the protests. Thus, some saboteurs of the protest walks forcibly urged families of the homes all along their route, whether they know them or not, to provide alms and other requisites for monks.

Laatst gewijzigd door Ramón Gitannes : 28 september 2007 om 00:17.
Ramón Gitannes is offline   Met citaat antwoorden
Oud 28 september 2007, 09:42   #17
Ramón Gitannes
Provinciaal Statenlid
 
Geregistreerd: 11 augustus 2007
Berichten: 746
Standaard

Ik heb het land in 2002 bezocht(als toerist, 28 dagen).
Een birmese vluchteling in Thailand overtuigde me om het land te bezoeken. Hij was het niet eens met de boycot van 'The Lady' maar ook niet met de junta. Onderstaand artikel komt overeen met de indruk die ik had van de mentaliteit onder de bevolking inzake 'Democrazy'.
Citaat:
http://www.uitpers.be/boek_view.php?id=1513
In 1995 gaf Aung San Kuu Kyi zelf de oproep om haar land toeristisch en economisch te boycotten. De VS gaven daar als eerste gevolg aan, maar werden al snel gevolgd door andere westerse landen. Uit zijn vele gesprekken blijkt dat heel wat gewone mensen dat helemaal geen goede zaak vinden. Een Birmees die als roepnaam ‘Mister Henry’ draagt zegt hem: "Al die kleine hotels, restaurants, souvenirswinkels, dat zijn allemaal kleine mensen die door de boycot worden getroffen. Het is niet de junta die hier last van heeft; de militairen beschikken over voldoende andere bronnen van inkomen.".
Zelfs Ma Thanegi, oppositievoerster van het eerste uur die al jaren in de gevangenis zit, is het oneens met de strategie van Aung San Suu Kyi. Gewone mensen zijn er volgens haar werkloos door geworden en in de prostitutie terechtgekomen. Zij noemt de boycot ‘economisch terrorisme’ en Aung San Suu Kyi een icoon van het Westen.
(...)
Voor de bewoners van het land liggen de zaken anders. Volgens Verstraten verfoeien ze niet alleen de boycot die sinds 1995 tegen Myanmar bestaat, maar ook het sprookjesachtig beeld van een simpel ‘goed-en-kwaad’ waarbij het kwaad verdreven kan worden met de toverstaf van de economische sancties, en waarbij ‘het volk’ en ‘het verzet’ worden gesymboliseerd in de persoon van Aung San Suu Kyi. "Vanuit dit westers perspectief is zij een icoon geworden, en zij heeft, of ze die positie nu ambieerde of niet, een monopolie verworven. Zij spreekt dan namens iedereen. Birmanen, Birmezen, het verzet, het volk."

Verstraten is zeer duidelijk: hij verfoeit evenzeer het militaire regime, maar hij ergert zich eveneens aan de ongenuanceerde manier waarover in het Westen over dit land wordt gesproken. In zijn goed onderbouwd verhaal sloopt hij dan ook deskundig een aantal mythes die bij ons een hardnekkig leven blijven leiden. "Met retoucheringstechnieken, weglatingen en verdraaiingen wordt de geschiedenis teruggebracht tot een tweedimensionale wereld, een decor van bordkarton."
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door C2C Bekijk bericht
4. alle verzet van de niet-Birmaanse etnieën is al lang neergeslagen; er is geen oorlog meer, dus kan de junta nog moeilijk zichzelf legitimeren in naam van de bescherming van het volk tegen de dreiging van die 'terroristen'; de weigering van de junta om tot een regering van nationale eenheid te komen samen met de NLD, werd altijd verantwoord door te zeggen dat er nog altijd een burgeroorlog aan de gang is. Vandaag is dat argument leeg.
Irak was toch ook relatief stabiel op dat vlak? Waarom zou een debacle -zoals nu in Irak- niet mogelijk zijn na een 'regime change' in Myanmar ?
Citaat:
Om een en ander voor Verstraten duidelijk te maken vergelijkt een redacteur van de Myanmar Times Ko Po Lwin Myanmar met de toestand in ex-Joegoslavië. "In het midden van wat nu Myanmar heet, woonden de Birmanen, zoals in Joegoslavië het grootste deel van het land werd bewoond door Serven. Daaromheen woonden de Kroaten, de Slovenen, de Moslims van Bosnië, de Montenegrijnen, enz. Ook hier woonden er allerlei andere volkeren: Karen, en Mon, en Shan en nog veel meer. En iedereen vocht op zijn tijd met iedereen. Totdat van buitenaf opeens werd besloten dat al die Balkanvolkeren binnen een en hetzelfde land met scherp vastgelegde grenzen kwamen te wonen. Zo bepaalden de Britten in 1885 dat al die volkeren, van de Himalaya tot het Maleisische schiereiland, inwoners van de provincie Birma waren – of nog preciezer: van de provincie Birma van de Britse kolonie India. Alsof daarmee de eeuwenoude etnische spanningen tussen de Birmanen en die andere volkeren vanzelf zouden verdwijnen."
(...)
Ook Aung San Suu Kyi komt niet ongeschonden uit de kritische analyse van Verstraten. Hij omschrijft haar als een harde tante, een fundi, die zeer on-Aziatisch te werk gaat. Voor haar moet er vooral democratie komen, maar Verstraten verwijt Aung San Suu Kyi dat ze helemaal geen aanstalten maakt om het eeuwenoude etnische probleem dat de regio al eeuwen verscheurt, aan te pakken.
Ook van het beeld van die frisse democratie die na een veel te korte periode van onafhankelijkheid in de houdgreep van de militairen kwam, laat hij geen spaander heel. Tussen 1948 en 1962 liep het etnisch allemaal goed fout in het lappendekenland dat door de Birmanen beheerst bleef
We kunnen de namen van die etnische groepen niet eens uitspreken, wat kan het westen zich daar nu gaan moeien? Laten wij het hier maar gewoon hebben over "wat doen we met Brussel?", dat is al complex genoeg. Denk je dat een birmees ooit zou kunnen beslissen over wat wij met Brussel moeten aanvangen? We hebben ons niet te moeien, daar komen dikke problemen van.
Citaat:
C2C: de sancties moeten ook zo afmattend zijn dat ze maar korte tijd nodig zijn, anders lijdt de bevolking en ebt elk revolutionair potentieel weg (ge kunt een volk zó afmatten dat het té moe is om te revolteren)
Kan je zo een paar voorbeelden geven van shock and awe-sancties die regimes plat gelegd hebben zonder de bevolking te vernietigen?
Citaat:
2. de economische sancties moeten ook werkelijk de harde sectoren treffen: de mijnbouw, olie en gas, en de houthandel. Tot nu toe zijn enkel softe sectoren getarget - toerisme, frisdranken (!); het moet ook om echte handelssancties gaan, en niet om voluntaire boycotten door individuele bedrijven. Gaat Frankrijk Total verplichten om het land te verlaten? Dat zou nodig zijn, en dan voor alle grote bedrijven in de extractive industries.
Het regime kan die sancties best overleven/omzeilen, clandestiene handel is net de specialiteit van die regimes, de bevolking daarentegen...
Citaat:
Hoe de huidige crisis gaat aflopen? Ik ben optimistisch om verschillende redenen:

2. wanneer de VS-politiek ook door de EU wordt gevolgd, kunnen we er geraken. Dat betekent: economische sancties (doet de EU niet, de VS wel) + politieke druk
oproepen tot sancties en 'regime change' en dan in je zetel gaan zitten en BBC kijken
Citaat:
Wel spannend.
Citaat:
ik ben een beetje een Birma-expert want ik heb nog voor de Burma Action Group gewerkt en ben drie keer in het land geweest. Dat was wel in mijn jonge jaren
Wat deed je daar dan precies, als ik zo nieuwsgierig mag zijn? Had je de indruk dat de lokale bevolking een internationale boycot aankon? Heeft die boycot iets goed teweeg gebracht? Heb ik iets verschrikkelijk gedaan met die FEC-dollars te kopen?

Help Myanmar! Ga naar Myanmar!
Ramón Gitannes is offline   Met citaat antwoorden
Oud 28 september 2007, 10:47   #18
Bhairav
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Bhairav's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 11 juli 2004
Berichten: 18.955
Standaard

Het internet is daar zonet afgesloten...
Bhairav is offline   Met citaat antwoorden
Oud 28 september 2007, 11:02   #19
jan hyoens
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
jan hyoens's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 februari 2003
Berichten: 11.300
Standaard

Een economische boycot helpt niet! Ik zal er morgen zijn met een Vlaamse Leeuw!
jan hyoens is offline   Met citaat antwoorden
Oud 28 september 2007, 21:10   #20
Confucius
Gouverneur
 
Geregistreerd: 1 april 2003
Berichten: 1.020
Standaard

Waarom doet die hele toestand mij op Polen 1980 denken ?
__________________
Laten we de kerk in het midden van het dorp houden !!!
Confucius is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord



Regels voor berichten
Je mag niet nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen versturen
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:46.


Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be